Tortilla de Patatas

Dit recept wilde ik al heel lang geleden plaatsen. Niet alleen omdat er waarschijnlijk geen Spaanser recept te vinden is, maar ook omdat we als Lekker Hapje onze bezoekers correct willen informeren (hoewel Rikki’s verhaal erg geestig was).

Tortilla is letterlijk Spaans voor “kleine taart” of “kleine koek”. Met die betekenis wordt het woord ook gebruikt vooral in Mexico en andere Amerikaanse landen (denk aan de platte koeken die voor taco’s e.d. worden gebruikt) en is het hier in Nederland bekend geworden. In Spanje is de betekenis van het woord in de loop van de tijd veranderd zodat het nu eigenlijk alleen “omelet” betekent, wat in principe een platte koek van losgeklopte eieren is, toch?

Tortilla’s heb je in alle soorten en maten: met kaas, ham, paprika, chorizo, etc. De moeder aller tortilla’s is echter die met aardappelen: de tortilla de patatas. Niet voor niets wordt ze ook wel Tortilla Española (Spaanse omelet) genoemd. Het is zelfs zo dat met het woord tortilla alleen al een aardappel omelet wordt bedoeld.

Ingrediënten

4 personen

 • 500 gram aardappels
 • 1 grote ui
 • 1 liter olijfolie
 • 6 eieren
 • zout

Bereidingswijze

Schil de piepers en snijd ze in kleine blokjes of dunne schijfjes. Warm de olie in een koekenpan. Let er wel op de pan groot genoeg is voor de tortilla. Doe de aardappels in de pan en bak ze tot ze zacht zijn, maar laat ze niet bruin worden. In feite kook je de aardappels meer dan dat je ze bakt. Snipper de ui in kleine stukjes en laat deze met de aardappels meekoken in de olie.

Terwijl de piepers nog in de olie zwemmen heb je de tijd om in een grote kom de eieren te kloppen. Voeg er een snufje zout aan toe naar eigen smaak.

Schep de aardappels uit de pan zodra ze klaar zijn en voeg ze samen met de ui toe aan de kom met de opgeklopte eieren. Roer alles goed door elkaar heen zodat alle stukjes aardappel bedekt worden met ei. Laat de kom eventjes een paar minuten staan en giet ondertussen de olie uit de pan. Gooi dit niet weg, dat is zonde, het is nog heel goed te gebruiken. Laat slechts een klein laagje olie over in de pan, zodat de omelet straks niet aanbakt. Giet nu de ei-aardappel mengsel weer in de pan en kook het geheel op laag vuur gedurende enkele minuten.

Nu volgt het lastigste gedeelte in de voorbereiding: het draaien van de tortilla. Voer de volgende stappen niet goed uit en je eet straks roerei met gebakken aardappels in plaats van de perfecte tortilla. De eerste moeilijkheid zit hem in het inschatten wanneer de omelet klaar is om gedraaid te worden. Dit is zeer kritiek! Probeer je hem namelijk te vroeg te draaien, wanneer de bodem nog niet genoeg is gestold, dan zal het geheel uit elkaar vallen en veel verdriet veroorzaken bij alle betrokkenen. Draai je de omelet echter te laat, dan loop je het risico dat de bodem verbrandt, aanbakt of beide zaken tegelijk. Ook daar is niemand bij gebaat.

Leg een plat bord op de pan, zodat de hele pan door het bord wordt bedekt. Draai nu de pan om, terwijl je het bord er tegen aan blijft houden. Als je het goed doet, dan ligt de omelet nu op het bord, met de gebakken kant boven. Deze moet goud/geel gekleurd zijn, als je het juiste moment gekozen hebt om tot de draai over te gaan. Sluit de draai af met de tweede stap, die wat makkelijker is dan de eerste, door hem van het bord weer in de pan te laten glijden. Laat de omelet nu nog kort enkele bakken, zodat ook de bodem stolt en helemaal klaar is.

Serveer de omelet op een groot bord. Snijd in punten of als tapa’s in kleine blokjes.

Mocht je hem niet in een keer soldaat kunnen maken, kun je hem goed in de koelkast bewaren. De dag er na, koud uit de koelkast, smaakt die zo mogelijk nog lekkerder.

30 thoughts on “Tortilla de Patatas

 1. Inderdaad. Ik raak altijd een beetje gefrustreerd als iedereen bij het woord tortilla alleen aan burrito’s en taco’s denkt. Daarom heb ik dit recept geschreven. Ik ben blij dat je hebt kunnen waarderen!

 2. Helemaal het recept gevolgd! Geweldig. Mijn dochter wilde na een bezoek aan Barcelona een Tortilla. Ik kende het niet, nu wel! Dank

 3. Ik ben blij dat het bevallen is.

  Toevallig heb ik deze week bij de Albert Heijn een kant-en-klare tortilla gekocht. Waarschijnlijk verkopen ze die daar al lang, maar ik heb het nu pas voor het eerst gezien. Het smaakte nog best goed, al kan het natuurlijk niet tippen aan een zelfgemaakte!

 4. Een vraagje,
  ik heb het al helemaal gemaakt alles, maar ik wist niet voor hoeveel personene het was…
  Ik vroeg me af of je die er ooit nog op kon zetten, bij voorbaadt dank.

 5. Het ligt er een beetje aan hoe je de tortilla gaat serveren. Je kan het in kleine blokjes snijden als borrelhapje/partysnack. Je kan het als bijgerecht serveren bij een lichte maaltijd. dan kun je met deze hoeveelheden 4 mensen ruim bedienen.

 6. Dit is hét beste recept!! Echter is dit slechts de basis, want het leuke, en lekkere van tortilla is dat je er geweldig mee kan varieren. Je kan er kip in verwerken, paprika of wat je maar lekker vind. De lekkerste variatie én heel erg spaans is het verwerken van choriso worst in de tortilla. Dit maakt hem net even wat pittiger van smaak. 100 tot 150 gram is voor bovenstaand recept voldoende. Eet smakelijk!!

 7. Je kunt in plaats van aardappelen ook aubergine in de tortilla verwerken. Of aardappelen en aubergine gebruiken. Vind ik zelf het lekkerst! De aubergine in dunne plakken snijden, bestrooien met zeezout en een half uur laten intrekken, daarna droogdeppen en bij het tortillamengsel gooien.

 8. Complimenten voor het recept.
  Is een keer een recept zoals het moet zijn dus een Spaanse Tortilla en geen variant van allerlei zooi die iemand er doorheen doet en die misschien heerlijk is maar dan is het geen Spaanse Tortilla meer.
  Dus alleen aardappelen in olie met ui en knoflook en alleen peper en zout.

  Omeletten zijn er genoeg

 9. Compliment voor de site. Ik ben net terug uit Spanje en wil dit weekend allerlei tapas hapjes maken voor vrienden. Ik ga veel recepten van deze site gebruiken.
  Ziet er echt authentiek uit.
  Bedankt voor het delen!

  Groeten,

  Petra.

 10. Het recept lijk mij goed. Vooral de uitleg en details. Ik zal het proberen. Er is maar één punt: een liter olie is niet te veel?

  Groeten

 11. (OK, ook hier beter laat dan nooit)

  @Margriet: Het mooie van een tortilla is dat je bijna alles wel in een omelet kan verwerken. Ik zal je tip aangaande de aubergines zeker een keer proberen!

  @Hans: maar ja, de aubergine maakt het dan inderdaad geen tortilla de patatas meer, maar een tortilla de berenjena!

  @Petra: Dank voor de complimenten!

  @José: de olie gebruik je om de aardappel in te bakken. Het is dus zaak om genoeg olie te gebruiken. Als de aardappel gebakken is, giet je de olie uit de pan. Om de tortilla verder te bakken gebruik je gewoon een klein laagje olie waarmee je de pan bedekt. Gooi de overtollige olie echter niet weg. Deze is in principe nog redelijk “schoon” en kun je nog gebruiken om te bakken.

 12. Compliment voor het recept, Alberto. Goed voor fijnproevers!

  Nog een tip: een variant is met courgettes. Dat maakt inderdaad geen tortilla de patatas, maar is heel lekker!

 13. Hej!
  Een klein probleempje! Ik ben belg en weet niet wat piepers zijn. Ik wil dolgraag eens een eigen tortilla de patatas maken.

 14. Ik frituur zelf in olijfolie, dus voordat ik de tortilla maak frituur ik gewoon de aardappelen in de frituurpan, zo zit je ook niet te klooien met olie wat je eruit moet gooien enzo..

 15. Het was helemaal super. Ik heb alleen voorgekookte aardappels gebruikt dan hoeft het niet zo lang in de olie tot het gaar is.

 16. Ik ben Spanje-liefhebber en heb al vele verschillende recepten voor de tortilla gebruikt/geprobeerd, ik vond deze erg lekker. Alleen… het blijft wel erg vettig van de olie. Wat heb ik dan verkeerd gedaan, denk je?
  Verder hoop ik dat je je site blijft aanvullen, ik ben fan geworden!

  • Hoi Marjon, ik ben blij dat de tortilla in de smaak gevallen is!

   De tortilla kan te vettig zijn omdat je misschien teveel olie nog in de pan hebt gelaten bij het bakken, of teveel olie met de aardappels mee hebt genomen.

   Om te zorgen dat die de volgende keer minder vettig wordt, zou je de aardappels kunnen laten uitlekken op keukenpapier nadat je ze hebt gebakken en voordat je ze aan de eieren toevoegt. Zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk olie uit de pan haalt voor je de omelet begint te bakken. Misschien kun je zelfs een hele nieuwe pan gebruiken die je dan maar lichtjes invet met olie.

 17. Jawel! het is gelukt! Vandaag weer de tortilla gemaakt voor de familie ter ere van mijn moeders 76e verjaardag en iedereen vond dit de beste die ik gemaakt heb. Hij was nu echt helemaal goed. Ik heb de aardappelen afgegoten via een vergiet en laten uitlekken. Het was nu echt erg lekker!
  Dank je wel!
  Adios, Marjon

 18. Op zoek naar tapas recepten kom ik deze tortilla tegen. Ik zal hem morgen even maken. Het recept is leuk geschreven, vooral dat verdriet dat het uiteenvallen van de tortilla veroorzaken kan spreekt me wel aan!

 19. Hallo Alberto,

  Al meerdere keren deze tortilla gemaakt, hmmm wat lekker.
  Met chorizo erdoor vind ik persoonlijk erg lekker. En dan wel een goede chorizo gebruiken. Mijn grootste koekepan gebruikt, daarbij was het omkeren nog wel een enorme uitdaging. Pfff gelukkig wel gelukt.

 20. Ik heb het op de tv gezien op de markt in Barcellona en kreeg er het water van ind de mond er zijn zoveel recepten van maar niet de juiste en hier was het raak dank u wel daarvoor

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.