Empanada Gallega

Een van de trouwste bezoeksters aan lekkerhapje.nl heeft een recept ingestuurd. Bedankt mam! Het gaat om het recept voor de Empanada Gallega. Dit is een pastei, gevuld met tonijn in tomatensaus, een typisch gerecht uit de streek Galicië. Het is verrasend makkelijk te maken.

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • 1 ui
 • olijfolie
 • 1 pakje tomate frito
 • 2 eetlepels suiker
 • 1 blik tonijn
 • peper en zout
 • bladerdeeg
 • paneermeel
 • melk of eiwit

Snipper een ui in hele fijne stukjes en fruit het in een laagje olijfolie in een braadpan (geniet even van de geur die hierbij vrijkomt… ik vind nog altijd dat ze deze geur moeten synthetiseren en in flesen verkopen, geheid succes). Zorg er voor dat de ui mooi glazig wordt, maar pas op dat het niet verbrandt! Na zo’n 5 minuten voeg je een pakje tomate frito toe in de pan. Dit is een basis voor tomatensaus, letterlijk “gebakken tomaat”, die je in elke supermarkt wel kan vinden. Ik heb zelf Tomato Frito van Heinz gebruikt. Ja, Tomato met een “o”… zal wel Spanglish zijn. Voeg een of twee theelepeltjes suiker toe aan de saus om het zure van de tomaten weg te nemen (geheim van de chef, zoals mijn moeder zelf schrijft).

Neem nu een blikje tonijn in water, laat het water uitlekken en roer de tonijn goed door de tomatensaus heen. Voeg peper en zout naar smaak toe en laat de saus op laag vuur simmeren, zonder te vergeten af en toe te roeren om aanbranden te voorkomen.

Vorm van de helft van een pak bladerdeeg een bol. Rol deze uit over een glad oppervlak (van te voren bestrooid met bloem) tot je een fijne deeglaag hebt. Als je geen deegroller hebt, kun je hier ook een fles wijn voor gebruiken (weer zo’n geniale tip van mams!). Gebruik het deeg om de bodem en wanden van een ingevette (gebruik olie of boter) ovenschaal te bedekken. Het wordt inderdaad wat meer werk als je zelf het deeg gaat bereiden. Ik laat dat als een oefening voor de lezer thuis.

Strooi nu wat paneermeel over de deegbodem van de schaal. Dit moet voorkomen dat de saus straks gelijk in het deeg sijpelt. De saus gaat nu namelijk van de pan in de schaal. Neem de rest van het bladerdeeg en rol dit weer fijn tot je een deeglaagje hebt waarmee je het geheel kan afdekken. Bestrijk de bovenkant van de empanada met wat melk of eiwit, zodat het mooi bruin wordt wanneer je het een half uur lang op 180 graden in de oven doet.

¡Qué aproveche!

Variatietip! Variatietip! In plaats van tonijn kunnen ook stukjes achterham, serrano of gekookte kip worden gebruikt voor de saus.

Op bijna gelijke wijze kunnen ook empanadillas (pasteijtjes) worden gemaakt. Rol de individuele bladerdeegvakjes uit, doe wat saus in het midden en vouw ze diagonaal om tot een driehoek. Deze driehoekjes dan in ruime olijfolie bakken. Empanadillas worden overigens ook vaak gemaakt met een vulling van kaas.

4 thoughts on “Empanada Gallega

 1. Het staat in de oven!! ik kan niet wachten! De saus smaakte allesinds al verrukkelijk. Als ik in Spanje ben eet ik massa’s van deze ‘gebakjes’. Koud. Met tomaat, spinazie, ajuin of olijventappenade. mjam.
  Bedankt voor het recept

 2. Ik heb het gisteren nog gemaakt….Het was echt heerlijk, de saus was bijna aangebrand, maar
  gellukig heb ik het net nog gered.. Ik heb het wel eens eerder gegeten in een restaurant…
  maar deze vond ik toch wel lekkerder… die in de restaurant was gefrituurd…ik ga het zeker
  Nog een keer uitproberen…!!

 3. Anneke, graag gedaan!

  Empanadas kun je zowel in de oven bakken als frituren. Hangt een beetje af van je voorkeur en de streek/het land waar je de empanada nuttigt.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.