Suzelot’s Honingkip

Vorige week heb ik een avond bij mijn zusje meegegeten. Ook te gast waren haar huisgenootje J en haar vriendin M. Goed, J was natuurlijk niet te gast, ze woont daar tenslotte ook, maar ze at dus ook mee is wat ik wilde zeggen. Op een gegeven moment kwam deze website ter sprake (mijn zusje is een van de harde kern van vaste bezoekers… samen met mijn ouders en eh… mijzelf natuurlijk) en na wat verbazing vonden M en J het erg leuk idee. Ik kreeg ze zo ver dat ze elk een eigen recept zouden bijdragen. J dacht aan de Twentse humkessoep (binnenkort in dit theater) en M wist nog wel een recept voor honingkip.

Suzelot's Honingkip

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 1 hele kip
 • peper
 • zout
 • twee teentjes knoflook
 • 100 gram boter
 • 3 sinaasappels
 • 3 citroenen
 • honing
 • aardappelen
 • olijfolie

Bereidingswijze

Van de honingkip hebben we inmiddels al kunnen genieten. Ik wil het de trouwe bezoeker (mijn ouders dus, want mijn zusje heeft het al gegeten) niet onthouden. Voor de kip in kwestie kun je gebruik maken van een hele kip (of twee halve, maaknie’ uit joh!) of een aantal kippenpoten. Was de kip indien nodig en besprenkel het met zout en peper.

De kip gaat zwemmen in een heerlijke honing saus. Neem twee teentjes knoflook en snijd ze met een scheermes zó dun dat ze straks smelten in de pan. De teentjes door een knoflookpers halen mag eventueel ook. Doe de knoflook in een pan waarin je al ca. 100 gram boter hebt gesmolten. Pers de sap uit drie sinaasappels en drie citroenen en voeg dit toe. Roer nu twee eetlepels honing door de saus en houd het geheel op laag vuur warm.

Doe de kip met de saus in een ovenschaal. Schenk genoeg saus bij tot de kip ongeveer voor de helft bedekt is. De rest van de saus houd je warm op laag vuur in de pan. Doe de schaal in de oven en bak het op ongeveer 200 graden. let goed op dat de kip niet uitdroogt, doe steeds saus bij in de schaal om dit te voorkomen. Afhankelijk van de hoeveelheid kip en je oven, zul je een half uur tot drie kwartier moeten wachten eer het gaar is. Houd het nauwlettend in de gaten, zodat je geen verbrande kip moet eten straks (en pas op dat die niet uitdroogt!).

Bij de kip aten wij gebakken aardappelschijfjes. Dat was een hele goede combo. Snijd wat aardappeltjes in schijven en bak ze in de oven, besprenkeld met wat olijfolie, zout en peper. Uiteraard moet je dit min of meer parallel doen met de kip, zodat de schijfjes en de kip tegelijkertijd gereed zijn voor consumptie.

Bon Appétit!

3 thoughts on “Suzelot’s Honingkip

 1. Is inderdaad lekker. Resten er nog twee vragen: 1.Kan je dit ook maken zonder boter en knoflook. 2. Waarom is het recept niet van “S” als het Suzelots honingkip heet.

 2. misschien heb je ook het amerikaanse recept vor chicken and dumplings. Deze kan ik nergens vinden en lijkt mij hardstikke lekker

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.