Humkessoep

Lang geleden, tijdens een etentje bij mijn zusje, kwam deze site ter sprake. Haar huisgenootje J en haar vriendin M aten ook mee en ze beloofden me allebei een recept te geven. M loste haar belofte snel in met Suzelot’s Honingkip, waar we een week later al met z’n vieren van hebben zitten smullen. J, geboren en getogen in Varsseveld (ook wel bekend als Hiddinktown), beloofde me het recept voor de traditionele Achterhoekse Humkessoep (door ons vrijwel gelijk omgedoopt tot Høkensoep).

J kwam haar belfote na en stuurde het recept op, maar ik nam nooit de tijd om het eens klaar te gaan maken. Deze week was het dan eindelijk zo ver, want de Humkessoep leek me bij uitstek het gerecht om de kou te bestrijden. Niet alleen is de winter nu toch echt begonnen, maar mijn verwarming is stuk. De Høkensoep heeft niet teleurgesteld en me door een paar koude avonden geholpen.

J, hartelijk bedankt voor de Humkessoep! Ik hoop dat je wat tijd vrij kan maken van je drukke bestaan als bloeddorstige advocaat in de Residentie, om dit dankwoord te lezen.

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • 200 g soepvlees (bijv. varkenskarbonade of kalfspoulet)
 • 5 aardappelen
 • 1 rookworst
 • blikje witte bonen
 • peper en zout
 • 250 g sperziebonen
 • 1 prei
 • bosje peterselie
 • bosje bladselderij

Maak de pre schoon en snij het in ringen. Was ook de sperziebonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1 centimeter lang. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.

Trek een bouillon van het soepvlees door het gedurende anderhalve uur te koken in 1 liter water. Voeg de worst toe na het eerste uur koken. Haal het vlees en de worst aan het einde weer uit de pan en doe nu de aardappelen, prei en sperziebonen in het water. Kook de groeten gaar in ongeveer een half uur.

Snijd het vlees in kleine stukjes en de worst in kleine plakjes. Voeg dit weer toe aan de soep wanneer de groenten een half uur hebben gekookt. Laat de witte bonen uitlekken, hak de peterselie en de selderij fijn en voeg dit alles ook toe in de pan. Breng alles op smaak met peper en zout.

Laat de soep flink heet worden en dien op met een stukje stokbrood.

Høk ze!

4 thoughts on “Humkessoep

 1. Goeie soep niets op aan te merken, maar probeer eens de variant met droge metworst.
  Droge metworst met poulet of runderschenkel onder water zetten, aan de kook brengen en net zo lang laten pruttelen (1,5 tot 2 uur) tot het een zachte metworst geworden is. Je krijgt een heerlijke bouillon waarin je de volgende ingredienten langzaam gaar laat worden: blokjes aardappel, prei, dikke sperziebonen (dan geen potje witte bonen toevoegen), knolselderij of bladselderij, peterselie. Bladselderij en peterselie op het laatst toevoegen.
  Metworst in dunne plakjes snijden, vlees van runderschenkel in kleine stukjes snijden en door soep roeren. soep proeven en op smaak brengen met peper en zout.

 2. De humpkesoep zoals hierboven is niet orgineel er horen namelijk speksnijbonen in en inderdaad een schenkel met goed vlees eraan en zeer zeker geen pot witte bonen traditioneel moet ook traditioneel blijven en het is trouwens een Oer Oud Twents receptuur. Humpke betekent hapklare brokjes.

 3. Er zijn blijkbaar verschillende recepten voor humkesoep. Mijn vriend uit Lichtenvoorde gaf me het volgende recept”
  snijbonen. sperciebonen en witte bonen.
  ribbetjes, gerookt spek , gerookte worst, rookworst en droge worst.
  Hoeveel je overal van gebruikt hangt af van de pangrootte en je smaak. Is de soep gereed dan,wanneer deze op het bord is geschept, een klontje roomboter toevoegen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.