Sangrí­a

Sangría
Sangrí­a – foto van Daqella Manera op Flickr

Al onze inspanningen zijn niet voor niets geweest. De afgelopen weken hebben we middels een aantal zomerse recepten gepoogd het warme weer, passend bij de tijd van het jaar, weer naar Nederland te halen. Onze voodoo lijkt zijn doel te hebben bereikt. Niet alleen lijkt het buiten eindelijk weer op de zomer, we maken temperaturen mee die nooit eerder zijn vertoond! Kan er daarom een geschikter moment zijn om het zomerse drankje bij uitstek aan de bezoekers van lekker Hapje te presenteren? Ik dacht het niet. Bij deze dus: de Sangrí­a!

Sangrí­a is een Spaanse punchdrank op basis van wijn. De drank wordt doorgaans in grote hoeveelheden bereid voor consumptie tijdens of picknicks en feesten in de openlucht. In de zomermaanden is het ook een geliefd goedje bij de guiris, die zich daar graag mee vol laten lopen in de beruchte badplaatsen.

De ingrediënten van de Sangrí­a staan niet vast en variëren erg, afhankelijk van de bereider. Er zijn echter een aantal hoofdbestandsdelen die niet mogen ontbreken: rode wijn, fruit en een sterke drank. Onderstaand recept heb ik van mijn correspondent in Spanje gekregen, die er speciaal voor Lekker Hapje bij een ervaren Sangría bereider (lees: drunky) om had gevraagd. De Sangría die je hiermee bereidt, is overigens wel redelijk sterk en levert ongeveer 15 liter van het spul op. Pas de hoeveelheden van de ingrediënten aan om iets bescheidenere hoeveelheden klaar te maken.

Ingrediënten

 • 8 liters rode wijn
 • 4 liter sinas of sinaasappelsap
 • 4 liter citroensap of citroen frisdrank
 • een halve fles likeur, bijv. banaanlikeur, appelikeur of sinaasappellikeur (Cointreau of Triple-sec)
 • een halve fles wodka
 • een halve fles rum
 • stukjes fruit: sinaasappel, appel, perzik
 • suiker naar smaak
 • ijs
 • 1 fles champagne (of liever cava)

Bereidingswijze

Belangrijk bij de Sangría is dat de smaak van het fruit zich vermengt met de rest van de ingrediënten. Het fruit moet ook de tijd hebben om de alcohol op te soppen. Een hap fruit moet al goed zijn voor een lekkere buzz. Het is daarom zaak om in het ideale geval (een deel van) de Sangría de dag van te voren klaar te maken.

Meng de wijn, sinas, citroensap, vodka, rum en fruitlikeur in een grote kom. Voeg hier de sukjes fruit aan toe (in hapklare brokken). Roer nu suiker door het geheel naar smaak. Blijf suiker toevoegen en proeven totdat je tevreden bent over de smaak, of niet meer zonder steun rechtop kunt blijven staan.

Laat alles een nachtje rusten in de koelkast.

Voeg als laatste vlak voor serveren de cava toe. Schenk in goed met ijsblokjes gevulde glazen.

Als laatste voegt mijn correspondent in Spanje toe dat er soms ook kaneel in de Sangrí­a wordt verwerkt, want “het schijnt een afrodisiwattus effect te hebben.”

3 thoughts on “Sangrí­a

 1. Judith, ik geef toe dat de hoeveelheden wat aan de extreme kant zijn. Het recept zoals ik hem heb gekregen (en zoals die hier staat vermeld) is dan ook eigenlijk bedoel voor wanneer je een groot feest of familie picknick organiseert, de gelegenheden bij uitstek waarbij in Zuid Spanje sangria wordt gedronken.

  Een normaal mens heeft inderdaad zelden of nooit zoveel nodig. Pas daarom de hoeveelheden naar verhouding aan hoeveel jij wil maken.

 2. heerlijk,pas in spain geweest.Lekker sangria coctails gedronken. volges mij is dit wel een goed resept

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.