Tinto de Verano


Tinto de Verano – foto door Dani3D via Flickr

Il Capitano heeft onlangs met zijn Spritz (Aperol) al een mooi verkoelend drankje voor de zomer op de site geplaatst. Nu lijkt het er op alsof de zomer alweer voorbij is (dit jaar was die op een woensdag), desondanks wilde ik mijn steentje bijdragen met nog een verkoelend zomerdrankje. Hopelijk zorgt dit voor wat stijgende temperaturen in de resterende zomermaanden.

Het drankje in kwestie heet Tinto de Verano, wat Spaans is voor rode wijn van de zomer. Zoals de naam al suggereert, wordt het vooral in de zomer genuttigd als de temperaturen in sommige delen van Spanje de 40 graden overschrijden. Door wijn met frisdrank en ijsblokjes te mengen, ontstaat een heerlijk firsse en koele dorstlesser. De frisdrank zorgt er ook voor dat de Tinto de Verano rijkelijk kan vloeien zonder dat het al te snel naar je hoofd stijgt.

De tinto de verano heb ik ook al her en der in Nederland gesignaleerd, waarschijnlijk meegenomen door vakantiegangers, vaak verkocht als hippe cocktail.

Ingrediënten

 • rode wijn
 • sprite / 7up / fanta citroen
 • ijsblokjes
 • schijfje citroen (ter versiering)

Bereidingswijze

Bij het bereiden van de Tinto de Verano zijn een aantal punten van groot belang:

Gebruik een groot glas. Het is buiten warm, nee heet, en je hebt verschrikkelijke dorst. Je wilt dus een glas gebruiken waar niet alleen veel vloeistof in kan, maar ook veel ruimte is voor ijsblokjes. In veel kroegen in Spanje zie je dan ook dat tinto de verano in half liter pullen geschonken wordt.

Gebruik veel ijsblokjes. Zoals gezegd, het is warm en je zoekt verkoeling. De frisdrank komt weliswaar uit de koelkast, maar omdat de wijn niet gekoeld is, zal dat nooit voor voldoende lage temperaturen kunnen zorgen. Vul je glas daarom tot de rand met ijsblokjes.

Gebruik geen goede wijn. Je gaat de wijn verdunnen met frisdrank, waardoor de nuances van de wijnsmaak verloren gaan. Het zou daarom een beetje zonde zijn om daar je zorgvuldig bewaarde Gran Reserva voor te gebruiken. De huiswijn van je lokale super is daarintegen wel zeer geschikt. In de regel geldt dat hoe groter de inhoud van de verpakking van de wijn, hoe geschikter de wijn is. Verder zijn wijnen in kartonnen (of plastic) verpakkingen altijd te preferen boven wijnen in glazen flessen. Vul het glas voor de helft met wijn.

Gebruik een zoete frisdrank. De meest populaire keuzes zijn limoen-/citroenachtige frisdranken als Sprite, 7Up en Fanta Limoen. Vul de rest van het glas met je gekozen frisdrank.

Eventueel kun je nog een schijfje citroen als garnering toevoegen.

Je ziet dat het maar een kleine stap is vanaf de tinto de verano tot sangrí­a. Andere voorkomende variaties zijn:

 • Kalimotxo/calimocho, waarbij de rode wijn met cola wordt gemengd. Deze mix is ook wel bekend als Rioja Libre.
 • Pitilingorri of caliguay, waarbij de rode wijn vervangen is door witte wijn.
This entry was posted in Alcoholisch, Alle Recepten, Cocktails en andere dranken, Mediterraan, Spaans by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

7 thoughts on “Tinto de Verano

 1. Lekker verfrissend. De ‘echte’ tinto de verano moet je eigenlijk wel met ‘La Casera’ maken en niet met sprite (is wat te zoet dan). Gezien die hier slecht te verkrijgen is kan je behelpen met 2/3 Canada Dry en 1/3 7Up of Sprite, dat lijkt er mijns inziens nog het beste op.

 2. hoi hoi

  wij hebben een hond en die heet toevallig ook tinto verano
  we waren even aan het rond kijken en vond deze site vind het wel lache om te weten
  en ga het zeker een keer proberen
  latersssssssss

 3. Een hele goede vervanger voor de Casera is in Nederland Fanta Limón (klinkt wat leuker dan citroen) .
  In het gedeelte van Spanje waar ik kom drinken ze dat, maar ook met Fanta Naranja (wel zoeter) maar lijkt totaal niet op de Fanta die we hier in Nederland hebben.

 4. Ik mis met gewoon bruisend water toch een beetje de smaak zoals in Spanje. Dat zoetje zit er dan niet in. Nu maak ik zelf ook limoncello en een klein scheutje bij deze Tinto de Verano doet wonderen.

 5. Afgelopen zomer 2 maanden in Sevilla gezeten, en niks anders gedronken;) Nu op zoek naar een verkooppunt in Nederland want zoals daar kun je het toch niet namaken. Als we dat dan toch doen dan maken we het van rode wijn met cristal clear citroen, aangezien dit ook niet zo zoet is als 7-up.

 6. ik was ook al een tijdje op zoek naar tinto de verano.
  ben op de site gekomen van lospicos.nl
  daar krijg je meer informatie,en je kan het daar ook bestellen.
  succes allemaal.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.