Spritz (Aperol)

Met de zomer die aan het beginnen is, is het een mooi moment voor een zomers drankje. Met het WK dat aan het beginnen is, is het een mooi moment voor een oranje drankje. Spritz Aperol is een combinatie van de twee en dus ideaal voor de komende tijd en ook goed genoeg voor de rest van de tijd.

Het drankje komt uit Italië, beter gezegd uit de Veneto. Het wordt zeer veel gedronken in Venetië door de lokale bevolking. Het vindt zijn oorsprong ten tijden van de Oostenrijkse overheersing (Napoleon werd schijtziek van de Venetiërs en gaf het aan Oostenrijk). De Oostenrijkers werden snel dronken en misdroegen zich heel erg. De Venetiërs maakten een speciaal drankje voor ze genaamd ‘Spritz’ wat in eerste instantie gewoon wijn verdund met water was.

Tegenwoordig is de samenstelling heel anders. In het toeristische Venetië zijn de prijzen voor drankjes in de horeca erg hoog. Spritz daarentegen is zeer goedkoop, want de gemiddelde toerist kent het toch niet. Er zijn vier soorten, allemaal worden ze op dezelfde manier gemaakt, maar in plaats van Aperol kan je ook Campari, Select of Cynar nemen.

Ingrediënten

 • 1 deel Aperol
 • 2 delen Prosecco
 • scheutje spuitwater
 • 1 grote olijf (met pit)
 • 1 schijfje sinaasappel

Bereidingswijze

Het is redelijk simpel. Neem een limonadeglas en vul deze voor iets minder dan een derde met Aperol. Voeg nu twee keer zo veel Prosecco toe en een klein scheutje spuitwater. Pak vervolgens een sate-prikker en prik hieraan de olijf en het schijfje sinaasappel. Voeg dit ook toe aan het glas en klaar is het.

Zorg er wel voor dat de Aperol en Prosecco in ieder geval rechtstreeks uit de koelkast komen.

14 thoughts on “Spritz (Aperol)

 1. Spritz vorige week geproefd in Venetie, heerlijk is het. Het smaakt ook heerlijk met nog een scheutje Campari erdoor.

 2. Probeer de slijterij en als die hem niet heeft, kan je in een Italiaanse delicatesse winkel terecht, maar daar is het waarschijnlijk een stuk duurder. De slijter in Nederland verkoopt het voor 7 euro, de delicatessewinkel had hem voor 23 euro.

 3. Mijn eerste spritz kwam ik tegen in lido di jesolo, letop de prosecco is smaak bepalend.
  De olijf kan ook naar het konijn.

 4. Pingback: Nikki in Venezia! » Blog Archive » Girl, put your records on…

 5. Mijn vrouw en ik hebben tijdens onze fietsvakantie van Rome naar Bergamo dit voorjaar kennisgemaakt met Aperol Spritz op een terras aan het Piaza del Popoli in Verona met een bakje olijven, chips en nootjes. Het smaakte heerlijk zoet. Ik lees nu dat ze die sinds kort bij de AH verkopen, dus proost…..

 6. Weet iemand of Spritz ook in kroegen/ restaurants in Nederland wordt verkocht?
  Kan ik het nu nog steeds bij de slijter kopen?

 7. Ik ben al diverse slijterijen langs geweest maar kan nergens de Aperol Spritz vinden,kan iemand mij een tip geven waar ik deze drank kan kopen?
  Alvast bedankt.

 8. Volgens mij is het in Nederland inderdaad weer minder te krijgen. Dirk III is gestopt met het aanbieden en bij Albert Heijn is hij uit het basisassortiment, maar bij een grote Albert Heijn is hij nog altijd wel te krijgen. Verder hebben Italiaanse delicatesse-winkeltje het vaak, maar dan is het meestal aanzienlijk duurder.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.