Toen ik iets meer dan vier en een half jaar geleden bij mijn huidige werkgever begon, had ik het geluk dat twee weken na mijn eerste dag gelijk al een afdelingsuitje gepland stond. Het ochtendprogramma bestond uit de gebruikelijke en verplichte werkgerelateerde activiteiten. Na de lunch begon het echte vertier. De middag werd gevuld door een workshop sambadrummen, erg leuk. Maar het hoogtepunt van de dag speelde zich ‘s avonds af.
Na het drummen begaven ons naar de Culinaire Academie in Valkenburg, alwaar “Party Koken” op het programma stond. Dit houdt in dat je zelf als groep het eten klaar moet maken, wat je later op die avond dan mag verorberen. Dit allemaal dan in de professionele installaties van de Culinaire Academie. Alsof je letterlijk een kijkje in de keuken van een echt restaurant mocht nemen!
Onlangs vond ik de recepten van het menu van die avond terug. Het leek me wel leuk om ze op de site te delen. We beginnen met het voorgerecht, een lekkere salade met kip en sinaasappel.
Ingrediënten
voor 4 personen
- 200 gram gerookte kipfilet
- lolo rosso
- lolo vert of frisee
- 1 sinaasappel
- 12 kervelpluksels
- 1 rode ui
- 10 gram pijnboompitten
- 1 tomaat
- 50 gram gerookte spek
- frambozenazijn, naar smaak
- sinaasappelsap van de uitgesneden sinaasappel
- 100 ml crème fraiche
- honing
- poedersuiker
- zout en peper
Bereidingswijze
Snijd de sinaasappel uit. Maak de rode ui schoon en snijd deze in ringen. Snijd de tomaat in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd de kwarten weer verder in blokjes. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder extra olie of boter toe te voegen. Bak vervolgens de spekreepjes krokant in dezelfde pan. Voeg ook hier geen extra olie toe.
Bereid de dressing door het azijn, het sinaasappelsap, de crème fraiche, de honing en de poedersuiker goed met elkaar te mengen. Voeg wat peper en zout toe naar smaak.
Maak van de slasoorten een mooi bedje op de borden. Verdeel de kip over de sla en leg de sinaasappelpartjes, het spek, tomaat, pijnboompitjes en de rode ui daar weer speels bovenop. Besprenkel het geheel met de dressing en garneer het met de kervelpluksels.
Hallo ik ben met een dieet bezig, maar nu heb ik een probleem.
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Ik woon in spanje en kan hier niet alles kopen wat ik nodig heb voor de recepten.
Hoe kan ik van kipfilet zelf gerookte kip maken.
met vriendelijke groeten
from sunny spain.
Beste Antoinette Koster,
Ik ben zelf Cursusleidster van het EGA-Nederland van de Regio’s Gorinchem en Schiedam,
Wij bij het EGA maken gerookte Kip door Kipfilet in te smeren met rookzout v/h EGA, en dit een nachtje in te laten trekken in de koelkast! en heeft dan een heerlijke rooksmaak
Je behoefd dan ook geen gewoon zout meer toe te voegen, je kunt dit ook met magere hamlapjes voor in de Erwtensoep i.p.v. Rookworst wat niet erg lijn vriendelijk is!
ook over salades gestrooit geeft rookzout een heerlijke smaak, Kijk voor meer tips op mijn web-log http://www.susanboddeus.web-log.nl
Misschien kan iemand het rookzout vanaf nederland voor je meebrengen, wij geven les door de gehele benelux, zie voor meer info hierover ook op mijn web-log. of op http://www.eganederland.nl/
Ik hoop je hierbij een goede tip te hebben gegeven.
Met vriendelijke groet, Susan Boddeûs – Tel. 0182-517302.
Goedenavond,
Ik zocht naar infomatie hoe ik zelf gerookte kip kan bereiden voor een salade. Mbt tot uw tip van het rookzout, kan ik dat zout gewoon bij de supermarkt kopen? En hoe bereid ik de kip als hij met het rookzout een nachtje in de koelkast heeft gelegen? Bakken? Grillen of koken?
Dank voor uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Liesbeth Huiberts