In de oven gepocheerde zalm met dillesaus

This entry is part 2 of 4 in the series Party Koken

Ik heb al verteld over het avondje “Party Koken” waar ik een aantal jaren terug deel van was. van het menu van die avond is het voorgerecht is al op de site te vinden.

Als hoofdgerecht hadden we, uiteraard, de keuze tussen vlees en vis. Hoewel ik (heel voorspelbaar) voor het vlees had gekozen, had het lot beslist dat mijn groepje belast was met het bereiden van de vis: zalm gepocheerd in de oven met dillesaus en tagliatelle. Wij moesten die avond ook zelf nog de tagliatelle maken, maar dat zal ik voor het gemak hier even uit het recept laten.

Ingrediënten

4 personen

 • 4 zalmfilets van 150 gram
 • 2 sjalotjes, gesnipperd
 • 150 gram boter
 • 100 ml witte wijn
 • enkele takjes dille
 • zout en peper
 • 200 gram sperziebonen
 • 100 gram prei
 • 200 gram bospeentjes
 • 50 ml vermouth
 • 100 ml visfond
 • 100 ml crème fraiche
 • 100 ml room
 • 400 gram tagliatelle

Bereidingswijze

Het gerecht bestaat min of meer uit 4 verschillende onderdelen: de zalm, de groenten, de saus en de pasta. Het beste is om alle onderdelen afzonderlijk voor te bereiden om vervolgens alles min of meer tegelijk af te maken zodat alles op hetzelfde moment klaar is om geserveerd te worden.

Vet een ovenschaal in met boter en strooi er 1 fijgesneden sjalotje in. Leg de zalmfilets in de schaal en begiet ze met 50 ml witte wijn. Leg wat takjes dille op de vis (niet alle dille, je hebt ook wat nodig voor de saus) en bestrooi het met peper en zout. Bedek de schaal met aluminiumfolie en leg even aprt in de koelkast.

Kook het tweede fijngesneden sjalotje in een pan met de rest van de witte wijn en de vermouth. Blijf koken tot het sjalotje nog maar net door het vloeistof wordt bedekt. Voeg de visbouillon, room en crème fraîche toe en kook alles in tot dat de saus zo dik is als je hem hebben wil. Haal de saus vervolgens door een zeef en breng het op smaak met peper en zout. Snijd de rest van de dille fijn (zonder steel) . Zet de saus en de dille ook even apart in de koelkast.

Maak de bospeentjes, prei en sperziebonen schoon en snijd alle groente klein. Kook ze, met uitzondering van de prei, in water met zout beetgaar en spoel ze door en door onder de koud water kraan.

Nu zijn alle voorbereidingen min of meer afgerond en kunnen we het gerecht gaan “afkoken”. Zet de schaal met de zalm in de oven en laat gedurende 10 minuten staan op 175 graden. Warm de saus op en voeg de gesneden dille en 50 gram boter toe. Stoof de groenten op in een beetje water, boter en zout en laat ze vervolges uitlekken. Kook als laatste de tagliatelle totdat ze beetgaar zijn.

Maak van de verschillende onderdelen een mooie compositie op de borden en eet smakelijk!

Series Navigation<< Salade met Gerookte Kip en SinaasappelEntrecote met café de paris saus >>

One thought on “In de oven gepocheerde zalm met dillesaus

 1. Hallo,

  Wat een aangename verrassing was dit gerecht, met name de saus. Heel bijzonder. In plaats van sperzieboontjes hebben wij peultjes gebruikt. Een echte aanrader die we heel gauw nog eens gaan maken.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.