Varkensrollade in kiwi-limoen saus

This entry is part 13 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

Toen ik van mijn broer de kans kreeg om deel uit te maken van Lekker Hapje heb ik daar geen moment over getwijfeld. Een uitgelezen kans om eindelijk een steentje bij te dragen. Vervolgens kreeg ik de Nieuw Zeelandse keuken toegewezen en moest ik een goed (lees winnend) recept in elkaar zetten. Dat was nog lastiger dan gedacht…

Wat komt er uit Nieuw Zeeland? Zoals mijn broer ook doet, ben ik Google ingedoken om te onderzoeken wat ik het best klaar kon maken voor de wedstrijd. De maori nemen veel mee uit Polinesië maar door het klimaat is het niet gemakkelijk om het goed te telen. Bij gebrek aan beter werd er dus veel knol en zelfs insecten (!) gegeten. Gelukkig zitten de verschillende ontdekkingsreizigers niet stil en worden er snel varkens gebracht.

lekkerhapje-006

Nu kunnen we dus een goeie rollade klaar gaan maken maar dat heeft nog iets nodig natuurlijk. Om het recept een echt NZ-tintje te geven hebben we er daarom een smakelijk frisse kiwi-limoen saus overheen gedaan.

Nou weet ik ook wel dat de kiwi oorspronkelijk uit Zuid-China komt en dat de Nieuw Zeelandse bevolking zich zo noemt vanwege de vogel… maar ja, die is beschermd en daarom niet (meer?) te krijgen bij de plaatselijke supermarkt. Bovendien zijn het de Nieuw Zeelanders geweest die de kiwifruit naar de VS en “het Westen” hebben gebracht.

Voor we beginnen, ik ben vrij ongeduldig in de keuken. Het recept lijkt wellicht veel werk maar dat is het echt niet.

De saus:

  • 240 ml witte wijn
  • ½ eetlepel fijn gehakte sjalot
  • 2 theelepels vers geraspte gember
  • 8 stuks kiwi (zoals de kiwi’s het noemen), geschild en gesneden
  • 180 ml versgeperste limoensap
  • 60 ml honing

Doe de wijn, sjalot en gember in een pannetje en breng alles langzaam tot koken. Doe het vuur iets hoger tot je de helft van de saus is verdampt. Voeg de kiwi, limoensap en honing in de pan en laat het geheel nog 15 minuutjes sudderen. Haal het vervolgens van het vuur om het een beetje te laten koelen en druk het door een zeef. Dit laatste om de pitjes uit de saus te halen.

Het vlees:

  • 3 kg varkensrollade (hier kunnen 7 volwassenen en twee kindjes ruim van eten)
  • 1 eetlepel soja saus
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ eetlepel mosterd poeder

Doe de ham in de voorverwarmde oven (175°C) met de kant waar het vet nog op zit naar boven (gesneden kant naar beneden). Reken ongeveer 25 minuten tot een half uur per kg vlees.

In de tussentijd combineer je de kiwi-limoen saus, de soja-saus, de koriander en de mosterd en roer je het geheel goed door.

Ongeveer een half uur voor het vlees klaar is, haal je het uit de oven en plaats je het op een rooster. Maak er sneeën in en bedek het geheel met de net gemengde saus. Doe het vervolgens weer terug in de oven voor de resterende tijd. Ik heb elke 10 minuten nog wat saus erop gesmeerd om het lekker vochtig en sappig te houden. Eenmaal uit de oven, in plakken snijden en met de resterende saus serveren.

De echte NZ combinatie zou met aardappelen zijn, maar toen ik het gerecht bereidde waren er een aantal mensen aan het lijnen en is het rijst geworden.

lekkerhapje-008

Hakinakina!

P.S. Ik had natuurlijk het varkensvlees in een grote kuil in de aarde moeten klaarmaken zoals ze in NZ doen, maar hier in Madrid doe je daar de buren geen plezier mee.

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Jan in die SakRode pasta met ricotta en basilicum >>

5 thoughts on “Varkensrollade in kiwi-limoen saus

  1. Ik was een van de genodigden en mocht dit gerecht proeven.
    Ondanks dat de kiwi ietwat vreemd klinkt als ingredient (ik ben geen liefhebber van ‘warm’ fruit)
    was het juist een heerlijk frisse toevoeging aan deze smaaksensatie.

    De Nieuw-Zeelanders serveren (al dan niet zoete) aardappelen bij dit gerecht, zelf vond ik de geserveerde combinatie met rijst en een frisse salade heerlijk.

    De aangegeven hoeveelheid was ruim voldoende voor het aantal eters.
    Ik had wat vlees meegekregen wat de volgende dag koud heerlijk smaakte in plakjes op verse pistoletjes! Ik heb dus zeker genoten van dit gerecht.

  2. Het was inderdaad erg lekker en qua hoeveelheden zeker genoeg voor d 7 volwassenen en 2 kindjes. Ik kreeg namelijk ook nog wat vlees mee (wat thuis heel lekker smaakte met wat overgebleven abrikozensaus!).

  3. Klinkt echt heel erg lekker. Rollades met warm fruit, altijd een succes. Mooie combinatie ook door de honing en limoensap.

Laat een reactie achter