Jan in die Sak

This entry is part 12 of 25 in the series Lekker Hapje Cup 2009

(Gert-) Jan in die Sak. Zuid Afrika speelt met liefde en op techniek (filmpjes).

ANP – Johannesburg. Duidelijk is van begin af aan dat Zuid Afrika in dit toernooi zijn verdedigende koers heeft laten varen, en niet meer op de bobotie verdeding speelt. De verrassing kan dan ook niet groot zijn dat coach van Groenestijn het toernooi opent met een toetje. Op de persconferentie legde de Hollandse oefenmeester, die de bafana bafana onder zijn hoede heeft, het aan de internationale kookpers uit: ”Wat we doen is voor iedereen te begrijpen, het is een simpel spelletje. We kiezen voor liefde (dadels, cognac, zachte cake) en techniek (een cake die niet uit de oven komt, maar uit een pan kokend water, hierdoor is er minder vet nodig en blijft de alcohol beter in de cake).

Dit is de opstelling

janindiesakingredienten

Aanval:

 • 10 kleine dadels (zie foto)
 • 60 gram rozijnen

Middenveld:

 • 30 gram boter
 • 2 eieren
 • 50 ml cognac
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel abrikozenjam

Verdediging:

 • 1 droge beschuit
 • 250 + 10 = 260 gram bloem
 • 125 gram suiker
 • bakpoeder (lees op de verpakking hoeveel bakpoeder je nodig hebt.)
 • halve afgestreken theelepel zout
 • 2 afgestreken theelepels koekkruiden

Reserves:

 • 60 gram rozijnen wisselen voor de dadels, maakt in totaal 120 gram rozijnen
 • 50 ml amaretto wisselen voor de cognac

Op doel:

 • grote hoge pan om cake in te koken
 • kom om beslag in te roeren
 • 2 kleine kommen om rozijnen in te wellen en eieren te klutsen

Speel eerst het volkslied en trap af:

Leg een bord op de bodem van een pan, vul deze pan met water en laat dit water koken. Wel de rozijnen.

Verwijder de pitten in de dadels en snijd ze in niet te kleine stukjes.

Smelt de boter langzaam in een pannetje.

Klop de eieren in een kommetje los.

Hak in een kom de beschuit fijn. Voeg daar de 250 gram bloem, suiker, zout, bakpoeder, en koekkruiden bij. Roer dit even door elkaar.

Voeg de eieren, de gesmolten boter, de honing , de abrikozenjam, de cognac en 50 ml warm water toe. Roer dit goed door. Als het deeg niet een mooi glad geheel is, voeg dan elke keer een klein beetje water toe , totdat het wel een mooi glad geheel is.

Voeg als laatste de rozijnen en dadels toe.

Wrijf een theedoek in met de 10 gram bloem.

Leg deze theedoek op een bord en schep hier het beslag in.

Knoop deze theedoek goed dicht, maar niet te strak, het deeg gaat nog uitzetten! Laat 5% ruimte over, samen met de extra ruimte die ontstaat omdat de theedoek in het water iets groter wordt, is dit genoeg.

Doe de zak in de pan.

Laat dit 4 uur zachtjes koken.

Na vier uur koken haal je de zak uit de pan. Gebruik hier een vlees tang, een schuimspaan, of een vork voor en niet je vingers want het is warm.

Maak de doek open en laat de buitenkant van de cake even opdrogen (20 minuten).

Snijd de cake in plakjes en dien het op. het combineert goed met alles; cognac, wijn, koffie, thee en chai.

Wie de een Nederlandse twist wil geven aan de Jan in die Sak zet de reserves in.

janindiesak

Literatuurlijst:
100 avonturen met een pollepel zijnde de getrouw te boek gestelde ervaringen van een liefhebber in de kookkunst versierd met velerlei raadgevingen en wenken / J.W.F. Werumeus Buning. – Amsterdam: Becht, 1939. Signatuur 1126 C 31

Stem op dit recept in de eerste ronde van de Lekker Hapje Cup.

Series Navigation<< Lever en aubergine met komijnVarkensrollade in kiwi-limoen saus >>

9 thoughts on “Jan in die Sak

 1. Niets dan lof voor uitvoering, stijl en techniek. Nu garandeert mooi spel natuurlijk niet altijd de eindwinst, maar de morele overwinning heb je alvast binnen.

 2. Goedendag zeg, wat heeft dit recept met Zuid Afrika te maken? Dit is meer een Emiraten tactiek om zoveel mogelijk Brazilianen op te stellen. Jan in de zak is gewoon een Nederlands recept. En dat is het al heel lang. Dat weinig mensen het principe van kookdeeg kennen is hun probleem, maar vroeger(en mijn moeder heeft hier nog de pan voor) deden mensen in Groningen dat nog wel eens. En dat heet poffert. En het is geen maaltijd maar een toetje. Tenzijn je het aan de landarbeiders meergeeft want het is nogal zwaar op de maag. Wat maakt het Afrikaans? De dadels? de Perzikken? de amaretto?

 3. Gert heeft er weer werk van gemaakt, mooi zo!
  Die had duidelijk meer tijd dan mijn ene zondagavond na het IT, toen Ping nog met haar ouders in de Ardennen zat. Verder mag ik namelijk nooit de keuken in zolang Ping’s moeder in huis is… Jammer dat China niet meedoet, want daarvoor zou ik nu gemakkelijk -tig gerechten uit eerste hand kunnen bemachtigen. Misschien moet ik dat sowieso maar doen, voor later op de site.

  En JH, niet zo zeuren! Wees eerder trots dat een stukje Groningse eetcultuur het helemaal tot in Zuidelijk Afrika heeft geschopt, want de 17e eeuwse ‘Boers’ aten het vast ook al. Misschien eten ze ook wel boekweitgrutten?
  Ik ben in ieder geval wel benieuwd naar de Jan-in-die-sak.

 4. Paradoxaal gezien lijkt deze tactiek goed uitvoerbaar, maar aan de andere kant lijkt het beslag wel erg makkelijk te kloppen…Maar toch lijkt het geheel me wel erg verfrissend en het gebruiken van deze mix aan spelers is een tactisch gewaagde maar slimme zet. Mede door het sterke middenveld (boter en eieren) is deze ploeg in staat om een verrassende variatie aan te brengen en te gaan vertrouwen op een 2-3-5-1 opstelling, waarbij er dus opeens 2 keepers (kookdeeg) op doel staan. Deze houden met groot gemak de ballen tegenhouden (het behoud van de alcohol in de cake). Toch is dit geen defensieve ploeg, want door het sterke middenveld en killer spits (cognac in combinatie met dadels), verwacht ik een veelscorende en goedverdedigende ploeg aan het werk te zien, die niet makkelijk te kloppen zullen zijn. Op het moment dat het watertandendvermogen van de tegenstander op z’n sterkst is (niet hun eigen spel kunnen spelen en weinig balbezit hebben), zal de tegenstander genadeloos worden lamgeslagen door deze ploeg. Wees allen gewaarschuwd.

 5. Nog even dit, jan in de zak is juist niet moeilijk klaar te maken. Het is juist erg makkelijk en het gaat alleen maar mis als het water op is in de pan. En daar hebben we snelkookpannen voor uitgevonden. Ik ga toch terug naar Groningen en ik zal verdere inlichtingen hierover verstrekken.

 6. Een tip voor iedereen die het recept probeert na te doen: gebruik een kussensloop in plaats van een theedoek

 7. hahahaha, jan in de zak, poffert…..als het maar een naam heeft!
  Ik maak zelf altijd de poffert variant en gebruik daarvoor een ouderwetse poffertpan. Geen gesmeer met theedoeken of kussenslopen.
  Wel een leuk recept trouwens.
  Beetje late reactie misschien, maar ja, was op zoek naar een recept voor brownies….en die brute brownies die op deze site staan zijn erg lekker…vooral met wat ganache erop!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.