Daar waar we bij pasta traditioneel als eerste aan Italië denken, kom je orzo vaker tegen in de Griekse of Turkse keuken. Orzo is een soort korte pasta (zoals macaroni, penne, e.d.; staat tegenover lange pasta zoals spaghetti, bucatoni, linguini e.a.) met een vorm wat lijkt op rijstkorrels. Door deze vorm leent de pasta zich uitstekend om er mee te koken als een soort risotto. Zoals bij onderstaand recept.
Zelf ben ik geen liefhebber van spinazie (maar in huize Lekker Hapje leren we dat we soms ook dingen moeten eten die we niet lekker vinden), maar dit gerecht ging er goed in!
Orzo met spinazie en feta
Course: Alle Recepten, Hoofdgerechten, Italiaans, Mediterraan, Pasta, VegetarischCuisine: Italian, MediterraneanDifficulty: Makkie4
Personen15
minutes20
minutes460
kcal35
minutesSnelle eenpansgerecht om doordeweeks rap aan tafel te kunnen gaan.
Ingrediënten
40 gram pijnboompitten
6 bosuitjes
5 knoflookteentjes
400 gram spinazie
300 gram orzo
500 ml kipbouillon
400 gram doperwten
200 gram feta
Bereiding
- Rooster de pijnboompitten, waarbij je goed oplet dat ze niet aanbranden. Zet ze apart.
- Snipper de bosuitjes en de knoflookteentjes klein.
- Fruit de bosuitjes en de knoflook in een grote koekenpan of wok. Het is een eenpansgerecht, dus let op dat je een pan kiest waar alles straks in gaat passen!
- Voeg de spinazie toe. Bak deze 5 mins mee, zo af en toe roerend, tot de blaadjes geslonken zijn.
- Giet de kippenbouillon in de pan en breng het geheel aan het sudderen.
- Voeg de orzo toe en laat het geheel koken tot de orzo beetgaar is en het meeste vloeistof is opgenomen of ingedampt, zo’n 10-15 minuutjes. Roer af en toe zodat de pasta niet aan elkaar of de pan gaat plakken.
- Verkruimel de feta. Roer de doperwten en de verkruimelde kaas door de pasta heen en kook het nog 1 minuutje mee.
- Dien op en garneer met de pijnboompitten (of roer deze al in de pan door het geheel heen; your choice). Smullen maar!
Also published on Medium.
Nice Art. Ik ga ook weer wat opschrijven!