Vanille koekjes

Sinds een paar maanden komt het regelmatig voor dat we in Huize Lekker Hapje in het weekend of tijdens een papa dag aan het koekjes bakken slaan. Mijn oudste zoontje “helpt” dan graag mee. Deze hulp bestaat dan vooral uit het mede vasthouden van de mixer en het onophoudelijk vragen of die hapjes van het koekjesdeeg mag nemen. Oh, en ik mag de koekvormpjes uit zijn IKEA keukentje lenen!

Ik heb de afgelopen tijd meerdere recepten geprobeerd, variërend in ingrediënten en bereidingswijze. Uiteindelijk is onderstaande recept het beste gebleken. Met betrekkelijk weinig ingrediënten en een hele eenvoudige bereiding, levert het de lekkerste koekjes op.

Vanille koekjes

Recipe by AlbertoCourse: Nagerechten en gebak
Aantal

25

koekjes
Baktijd

20

minutes

IngrediËnten

 • 225 gram meel

 • 150 gram boter, in blokjes gesneden

 • 125 gram suiker

 • 1 theelepel vanille aroma

Bereiding

 • Doe de meel in een grote mengkom en voeg de boter toe. Kneed de boter door de meel met je handen (geen mixer dus, zoontje teleurgesteld) tot je een korrelige mix hebt. Voeg de suiker en de vanille toe en kneed door tot je een stevige deegbol hebt gevormd.

  Dit is het moment dat het “Mag ik opeten?” naast je begint te klinken.
 • Strooi wat meel over je werkoppervlak (“Mag ik opeten?”) en rol het deeg (“Mag ik opeten?”) uit met een deegroller, logisch, tot een dikte van ongeveer 2 centimeter (“Papa, mag ik opeten?”).
 • Snijd de koekjes uit (“Mag ik opeten?”) met je favoriete koekvormpjes. In Huize Lekker Hapje zijn de trein en het vliegtuig grote hits.
 • Vet een bakplaat in, of bedek met wat bakpapier. Verdeel de uitgesneden koekjes over de plaat. De koekjes zullen bij het bakken niet heel veel uitlopen, dus er hoeft niet veel ruimte tussen te zitten. Zorg er alleen wel voor dat ze elkaar niet raken.
 • Bak de koekjes 20 minuten in de oven op 180 graden.
 • Laat vervolgens kort afkoelen. Nu mag je ze opeten!

Also published on Medium.

This entry was posted in Alle Recepten, Nagerechten en gebak and tagged , , , by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.