Risotto van spek en gorgonzola

IMG_4980

Het is geen geheim dat we bij Lekker Hapje liefhebbers zijn van risotto’s. Het is een erg dankbaar gerecht: je kan bijna altijd iets onderaan je groentela of achterin je voorraadkast vinden wat zich laat omtoveren tot een lekker risotto.

Zo was er laatst in de Lekker Hapje inbouw Bosch nog een pakje Gorgonzola op zoek naar een lotsbestemming. In combinatie met wat blikjes peulvruchten die zich schuilhielden in de voorraadkast, zag de kaas zijn leven eindigen in onderstaande risotto.

(lijkt een beetje op deze eerdere risotto met doperwten en spekblokjes)

Ingrediënten

voor 4-6 personen

 • 250 gram spek blokjes
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gram gorgonzola
 • 150 gram doperwten
 • 150 gram tuinbonen
 • 1 liter kip bouillon
 • 200 gram arborio rijst
 • geraspte Parmezaanse kaas
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Bereiding

Snipper de ui en de teentjes knoflook. Verkruimel de Gorgonzola. Leg alles even apart.

Breng de kipbouillon aan de kook in een kookpan. Zet daarna het vuur laag zodat de bouillon zachtjes blijft sudderen.

In een wok of gietijzeren braadpan, bak de spekjes tot ze krokant beginnen te worden. Haal ze uit de pan en leg even apart.

Fruit het uitje en de knoflook in het vet van de spekjes, voeg eventueel klein beetje olijfolie toe als er te weinig vet achtergebleven is in de pan. Voeg al snel de rijst toe en bak even door tot alle rijstkorrels bedekt zijn met een laagje vet/olie en doorschijnend beginnen te worden.

Blus de rijst af met een soeplepel van de bouillon. Roer zo nu en dan, niet te vaak. Voeg steeds weer een lepel bouillon toe zodat de rijst niet droog kan koken. Begin na zo’n 15 minuten regelmatig een theelepeltje van de rijst te proeven op gaarheid. Idealiter moet je de pan van het vuur halen (en dus stoppen met het toevoegen van bouillon) vlak voordat de rijst al dente is. De rijst zal door de hitte die het al heeft namelijk nog even doorkoken als je het van het vuur haalt.

Voeg de spekjes, doperwten en tuinbonen toe aan de rijst. Roer de gorgonzola erdoorheen tot het is gesmolten en het geheel romig is geworden. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Strooi bij het opdienen de Parmezaanse kaas er nog overheen.

 

 


Also published on Medium.

One thought on “Risotto van spek en gorgonzola

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.