Waarom zelf pizza’s maken als je ze ook in de euroknaller kan halen vraag je? Gewoon, omdat dit veel leuker is en lekkerder want je gooit erop wat je zelf wilt! Hieronder dus het recept voor pizzadeeg, genoeg voor 4 dunne bodems.
Ik heb geen pizzasteen (staat wel op het lijstje om te kopen) dus ik heb de pizza’s op bakpapier in de oven op de plaat gelegd.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 2 eetlepels zout
- 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
- 250ml warm water (handwarm dus, 40 graden)
- 3 eetlepels olijfolie
Bereiding
Doe de bloem, gist en zout in een grote (glazen) kom en meng alles goed door elkaar. Voeg dan de olie en het water toe en mix dit door elkaar. Stort het mengsel nu op je werkblad en kneed het in een minuut of 10 tot een stevig deeg.
Kneden doe je als volgt: vouw het deeg dubbel en druk met je handpalm weer uit, herhaal dit gedurende 10 minuten.
Zet het deeg nu weg (schaal afdekken met plastic folie) op een warme tochtvrije plek voor 45 minuten tot het in volume is verdubbeld. Verwarm je oven voor op de hoogst haalbare temperatuur .
Snij het deeg nu in 4 gelijke delen en maak de pizza’s. Je kunt gaan gooien zoals de pizzabakker doet, je kunt ook met de deegroller aan de slag. Zorg er in ieder geval voor dat het een mooie dunne bodem is en dat de randjes wat dikker zijn zodat het beleg er niet af loopt. Beleg met wat je lekker vindt en zet de pizza in de oven voor een minuut of 12 (hangt er een beetje van af hoe heet je oven kan).
Voor de tomatensaus kun je een blik tomatenblokjes gebruiken die je met een winterpeen en knoflook hebt laten koken en daarna hebt gepureerd.
Veel plezier!
En voor het geval je niet weet waarmee je je eigen gemaakte pizzadeeg moet beleggen:
http://lekkerhapje.nl/2005/04/19/pizza-filago/
Hoi Mark,
Bruikbaar recept, maar moeten er echt 2 eetlepels zout in?!
Groeten,
Peter
Hoi Peter, Ja, dit is een recept voor 4 bodems, dus dan valty het wel weer mee!