De beste restaurants van de wereld in 2012 (Tussendoortjes 5)

This entry is part 5 of 5 in the series Tussendoortjes

De “Tussendoortjes” begonnen als een reeks artikelen waarin ik alle leuke kook en eten gerelateerde links die ik tegenkom kon verzamelen en op de site met jullie kon delen. Het is echter alweer meer dan een jaar geleden dat ik de laatste “Tussendoortjes” plaatste, een overzicht van links over de toen net gepubliceerde lijst van de beste restaurants ter wereld van 2011. Heel toepasselijk (of gênant?) dus dat na een jaar zonder “Tussendoortjes”, we de reeks weer oppakken met de lijst van de beste restaurants voor 2012.

De lijst wordt elk jaar samengesteld door vakblad Restaurant, en hoewel het ook steeds meer kritiek oproept omdat het teveel om PR zou draaien, geeft het ook een glimp van de wereld van de luxe 3-sterren restaurants.

De beste restaurant van de wereld is opnieuw Noma (nog steeds een Flash website, jammer) in Kopenhagen van René Redzepi, die zich voor de 3e jaar op rij nu de beste chef ter wereld mag noemen. Redzepi was vorig jaar in Nederland en gaf een interview aan de NCRV (nog meer fragmenten).

Dat je in New York lekker kan eten, is geen verrassing en de Big Apple telt dan ook twee restaurants in de top tien (Per Se op 6 en Eleven Madison Park op 10). Maar de culinairste stad is San Sebastián eveneens met twee top tien noteringen, maar dan op 3 (Mugaritz) en 8 (Arzak).

De gehele Top Tien:

  1. Noma, Kopenhagen, Denemarken
  2. El Celler de Can Roca, Girona, Spanje
  3. Mugaritz, San Sebastián, Spanje
  4. D.O.M., São Paulo, Brazilië (beste restaurant in Amerika)
  5. Osteria Francescana, Modena, Italië
  6. Per Se, New York, Verenigde Staten
  7. Alinea, Chicago, Verenigde Staten
  8. Arzak, San Sebastián, Spain (beste vrouwelijke chef)
  9. Dinner by Heston Blumenthal, Londen, Engeland
  10. Eleven Madison Park, New York, Verenigde Staten

De volledige lijst (met juryrapporten) kun je op de officiele website vinden: www.theworlds50best.com. Bij The Guardian hebben ze er weer een mooie interactieve kaart van gemaakt, zodat je makkelijk je vakantie kan plannen.

Nederland telt twee restaurants bij de beste 50: de Librije (#33) en Oud Sluis (#21). Deze laatste is gelijk ook het beste restaurant van de Benelux.

 

Series Navigation<< Tussendoortjes 4: beste restaurants ter wereld editie.
This entry was posted in Curiosa, Links by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.