Zalm papillottes op een bedje van groenten

“En papillotte” is een techniek waarbij je eten in een pakketje (letterlijk “in perkament”) bereidt. Vlees, vis of groente worden samen met kruiden en andere smaakmakers in een pakketje gevouwen van aluminiumfolie of bakpapier gaar gestoomd in hun eigen vocht of een scheutje wijn of bouillon.

Dit was mij allemaal onbekend totdat ik een tijde terug op de geweldige site Food52.com een recept voor zalm papillottes tegen kwam. Ik was wel bekend met het principe van de pakketjes uit de oven, maar de term papillotte was nieuw voor mij. Zo leer je nog eens wat.

Gewapend met een rol aliminiumfolie en een tweetal zalmfilets, ging ik onlangs dus papillote koken. De wijze mensen bij Food52.com adviseren om bij de zalm uit een pakje hun “absurdly addictive asparagus” te eten (ze zijn er weer!), maar ik had toen geen asperges in huis. Die werden dus simpel vervangen door de sperziebonen die ik nog wel in de koelkast had liggen.

Ingrediënten

voor twee personen.

Voor de zalm papillote:

 • twee zalmfilets of zalmmoten,
 • twee eetlepels geraspte gember,
 • één eetlepel peperkorrels,
 • sap van een limoen,
 • Cayenne peper,
 • zout,
 • olijfolie,
 • paar takjes verse dille,
 • twee bosuitjes,
 • en verder nog een rol aluminiumfolie om de zalm in te pakken.

voor het bedje van groente:

 • 100 gram spekblokjes
 • één eetlepel boter
 • 200 gram sperziebonen
 • 100 gram prei
 • 2 teentjes knoflook
 • rasp van één citroen
 • rasp van één sinaasappel
 • één eetlepel pijnboompitten (geroosterd is lekkerder)
 • één eetlepel verse peterselie
 • zout
 • peper

Bereiding

We beginnen met het pakketje voor de zalm. Scheur twee even grote vellen aluminumfolie van de rol. De grootte van de vellen moet zo zijn dat je de twee zalmfilets ruim naast elkaar kan leggen (maar doe dat nog niet).

Leg de twee vellen over elkaar heen. Vouw een zijde van de vellen ongeveer 1 centimeter om. Herhaal dit nog twee keer. Hiermee heb je een scharnier gemaakt waarlangs je nu de twee vellen als een boek open kunt klappen.

Kruid de zalmfilets met peper, zout, de geraspte gember, de limoensap en de Cayenne peper.

Vet de opengeklapte aluminiumfolie boek lichtjes in me olijfolie. Leg de Zalmfilets op een van de pagina’s. Strooi nog de peperkorrels en de verse dille over de vis heen en klap vervolgens het boek dicht.

Vouw de drie nog open randen van het pakketje dicht, zoals je eerder met “het scharnier”  hebt gedaan. Het pakketje moet zo luchtdicht mogelijk zijn, zodat de vis goed gestoomd wordt.

Bak het pakketje in de oven op 180 graden gedurende 10-12 minuten.

Gebruik de tijd dat de vis in de oven zit om de groenten klaar te maken.

Haal de sperziebonen af, snijd de knoflook in fijne snippers en de prei in dunne ringen.

Verhit een braadpan en bak hierin de spekblokjes tot ze krokant beginnen te worden. Voeg de boter toe en bak de sperziebonen en prei mee. Voeg na 5 minuten de knoflook, citroen- en sinaasappelrasp, pijnboompitten en peterselie toe. Bak alles nog een minuutje door. Breng tot slot op smaak met peper en zout en verdeel over twee borden.

Haal het vispakketje uit de oven, leg op het bedje van groenten. Snipper de bosuitjes en strooi vervolgens over de vis heen.

Enjoy!

 

 

7 thoughts on “Zalm papillottes op een bedje van groenten

 1. Zal ongetwijfeld net zo smaken als dat het eruit ziet! Ik woon in de buurt van visspeciaalzaak Andaluce in Rotterdam, maar weet me geen raad met de vele vissoorten! Na jullie recept gezien te hebben ga ik het zeker eens proberen!

 2. Hi Alberto,

  Het was heerlijk! Dit recept zal ongetwijfeld herhaald worden. Ik ben zelf geen aspergefan dus ik heb je aangepaste versie aangehouden :). Super.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.