Inlezen over Istanbul

 

Over niet al te lange tijd gaat Lekker Hapje een aantal dagen on tour in Istanbul. Om deze reden vroeg ik een aantal weken terug op de site of mensen tips hadden om dingen te doen, te zien en (uiteraard) te eten in “de Polis”.

Maar daarnaast ben ik natuurlijk ook zelf op zoek gegaan naar zoveel mogelijk informatie om goed voorbereid naar Turkije te gaan.

Het verplichte reisgidsje mag natuurlijk niet ontbreken voor de praktische informatie, de kaartjes. In huize Lekker Hapje zijn we de Lonely Planet gewend, dus die is Istanbul City Guide gelijk aangeschaft. Lonely Planet verkoopt voor steden ook iets beknoptere “Encounter” stedengidsjes, maar ik vind de extra achtergrondinformatie die je in de reguliere stedengidsen vindt.

Naast de praktische zaken, wil je natuurlijk ook iets meer achtergrond, of om een mode woord te gebruiken, meer duiding. Daarvoor had ik me gericht tot de Turkse schrijver, en winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur, Orhan Pamuk en zijn autobiografisch Istanbul: herinneringen en de stad. Doorweven met zijn levensverhaal schetst Pamuk een beeld van zijn geboortestad en de transformatie die het onderging na het verval van het Ottomaanse Rijk en de opkomst van meer Westerse invloeden. Maar Nobelprijs of niet, persoonlijk kon ik niet door her boek komen. Ik had het eigenlijk wel kunnen weten, want eerdere pogingen van mij om boeken van Pamuk te lezen waren ook allemaal mislukt na een bladzijde of tachtig tot honderd.

Gelukkig vond ik nog een ander boek boordevol informatie zit en die me wél wist te boeien. Istanbul: an inspired companion guide van Barrie Kerper is een gids zoals ik die niet eerder had gelezen. De gebruikelijke structuur (Geschiedenis, Bezienswaardigheden, Hoe kom je er, Waar eet je, etc) ontbreekt. De schrijver biedt daarvoor in de plaats een reeks aan artikelen of fragmenten uit boeken die een beeld schetsen van de geschiedenis van de stad en het land, achtergrond geven bij monumenten als de Hagia Sophia, uitgebreid ingaan op de Turkse keuken (zo vertelt een bekende Turkse chef over haar favoriete restaurants in de stad). Kerper gebruikt toonaangevende publicaties als The New Yorker, National Geographic en The New York Times. Naast alle artikelen in het boek, geeft zij ook zeer uitgebreide litteratuurlijsten voor de lezers die zich verder willen verdiepen. Op haar eigen blog vult zij deze bij tijd en wijle nog aan met nog meer titels en tips. Een echte aanrader!

Tot slot, en dit meer om in Byzantijnse sferen te komen, neem ik ook Heer Belisarius van Robert Graves mee naar Turkije. Over Belisarius, de grootste generaal van het Oost-Romeinse/Byzantijnse rijk, kun je meer lezen op Wikipedia.

Ik heb er zin in!

 

This entry was posted in Curiosa, Links by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.