Tussendoortjes 4: beste restaurants ter wereld editie.

This entry is part 4 of 5 in the series Tussendoortjes

Wel heel snel na de vorige weer een nieuwe aflevering Tussendoortjes, maar gisteravond maakte Restaurant Magazine haar jaarlijkse lijst met de 50 beste restaurants ter wereld bekend. Naar aanleiding daarvan even snel een aantal relevante links.

foto van paz.ca op Flickr

De officiële lijst vind je op theworlds50best.com, maar The Guardian heeft de restaurants allemaal overzichtelijk op een wereldkaart gezet.

Noma (beetje jammer van de Flash-website) in Kopenhagen staat, net als vorig jaar, op nummer 1. El Bulli, de nummer 1 in acht van de tien voorgaande edities, komt helemaal niet meer op de lijst voor. Officieel omdat Adrià zijn beroemd restaurant na dit jaar gaat sluiten, maar boze tongen beweren dat de Spaanse chef zelf gelobbyd heeft om van de lijst gehaald te worden omdat hij nog lager dreigde te zakken dan de tweede plek van vorig jaar.

Hoewel je vraagtekens kunt zetten bij het tot stand komen van de lijst is een ding zeker: op de lijst komen is goed voor business. Bij Noma kon je vroeger gewoon binnen lopen voor de lunch en een vrij tafeltje vinden, maar na het veroveren van de eerste plaats vorig jaar kan men het aantal aanvragen voor een reservering niet meer aan.

Nederland is in de lijst vertegenwoordigd door Oud Sluis (ugh, ook Flash) op plaats 17 (omhoog van 19) en De Librije (ja, weer Flash) op 46 (omlaag van 37). Nederlandse chefs zijn verder werkzaam bij het Zuid-Afrikaanse Quartier Français (Margot Janse op plek 36) en Amber in Hong Kong (Richard Ekkebus op plek 37).

Restaurant Magazine maakt overigens ook de nummers 51-100 bekend. Snelle blik op die lijst leert dat ik geen van de 100 ooit bezocht heb. Het wordt misschien tijd om daar eens mee te beginnen. Binnenkort maar eens een weekendje Zwolle plannen.

Heb je zelf iets leuks gezien? Stuur je links naar alberto@lekkerhapje.nl, tweet ze naar @lekkerhapje of laat hieronder een reactie achter.

Series Navigation<< Tussendoortjes 3De beste restaurants van de wereld in 2012 (Tussendoortjes 5) >>
This entry was posted in Curiosa, Links, Uit eten by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Tussendoortjes 4: beste restaurants ter wereld editie.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.