Tussendoortjes 3

This entry is part 3 of 5 in the series Tussendoortjes

Een nieuw terugkerend rubriek hier op Lekker Hapje.  Tijdens mijn vele uren achter de PC kom ik vele leuke links, stukjes en recepten tegen op andere kooksites en blogs. Tot nu toe deelde ik deze altijd via Twitter (@lekkerhapje, waarom volg je me nog niet?)  en ik zal ze nu ook om de zoveel tijd bundelen en onder het kopje “Tussendoortjes” op Lekker Hapje met jullie delen.

We zitten nog midden in de verhuizing naar de nieuwe Casa Lekker Hapje. Vandaar dus weer een verzameling links in plaats van een nieuw recept. Hopelijk kan vanaf volgende week de nieuwe Lekker Hapje Keuken weer open voor business en nieuwe lekkernijen. Tot die tijd scheep ik de lezer weer even af met een nieuwe editie van de Tussendoortjes.

De nieuwe Casa beschikt overigens over een heuse tuin. Reden genoeg om dit stukje over het in je eigen tuin kweken van groenten en kruiden even te bookmarken. Ik houd me ook warm aanbevolen voor tips!

Van de vele St. Patrick’s Day recepten en posts (op vooral de Amerikaanse kooksites) van afgelopen maand, was deze het leukst: een taart waarmee je een leprechaun in de val kunt lokken. Wikipedia legt dan weer uit wat een leprechaun is.

Een mooi poster die weergeeft wat je krijgt als je een cupcake ontleedt tot haar meest essentiële bouwblokken (gevonden bij liefde voor lekkers).

Via datzelfde berichtje op liefde voor lekkers de ideale oplossing voor al die mensen, en ik reken mijzelf daar ook onder, die te onhandig zijn om met stokjes te eten:  choplery, eetstokjes die je kunt omtoveren tot normaal bestek!

Bij de eerste aflevering van de Tussendoortjes, linkte ik nog naar de introductie van Recipe View, Google’s speciale zoekfuncties voor recepten. Op Food52 legt Amanda uit dat hier meer nadelen dan voordelen aan kleven. Ze vreest dat alleen de hele grote recepten-sites de tijd en mankracht zullen kunnen investeren om hun complete receptenbestand geschikt te maken voor Google, met als gevolg dat de kleine, enthousiaste thuiskok en blogger (zoals moi) voor Google onzichtbaar zal worden. Daarnaast is het syteem gevoelig voor gesjoemel met zaken als onjuiste bereidingstijden en aantal calorieën: omdat mensen die een recept zoeken geneigd zijn om te kiezen voor een recept wat sneller klaar is en “gezonder” lijkt, wordt een site beloond wanneer ze te korte bereidingstijden of te lage aantal calorieën meldt:

Google’s recipe search gives undue advantage to quick & easy recipe sites,encourages dishonesty and dissuades people from cooking

In de vorige aflevering ook kort verteld over topchef Grant Achatz. Zijn nieuwe restaurant Next is inmiddels open. Reserveringen voor een tafeltje brengen grof geld op Craiglist.

Het thema voor het foodbloggers event van maart was lentesalades. Elisabeth heeft een mooi overzicht van alle inzendingen gemaakt op haar site. Helaas zit daar geen bijdrage van mij tussen, want verhuizing etc. Hopelijk kan ik in april weer aanhaken. Het thema voor deze maand is door Sietske van Zilte Zee bedacht: zeevruchten.

Meneer Wateetons, ook bekend als de Vinexjager, doet verslag van zijn bezoek aan de Librije. Staat ook op mijn todo-lijstje!

Culinaire schrijver en recensent John Mariani heeft een boek geschreven over de opkomst van Italiaans eten in de VS: How Italian Food Conquered the World. Het beschrijft hoe in de VS aanvankelijk werd neergekeken op Italiaans eten, hoe het gezien werd als eten voor arme immigranten, maar zich vervolgens ontwikkelde tot de meest populaire keuken in het land. Hij vertelt er over in een interview voor het Amerikaans radio programma Fresh Air.

Ik was bekend met de Engelse term staple food. Sinds kort weet ik dat we dat in het Nederlands Stapelvoedsel noemen: een aanduiding voor voedingsmiddelen die de basis vormen van een traditioneel voedingspatroon (denk aan bijv. pasta, rijst, aardappelen). Bij Slate las ik een leuk stukje waarin onderzocht wordt in hoeverre het loont om bepaalde staples zelf thuis te maken, ipv ze kant-en-klaar uit de super te halen. De staples zijn wel wat Amerikaans, misschien een idee om hetzelfde eens te doen voor “Nederlandse staples”?

En tot slot een stukje bij The Atlantic waarin zeer kritisch uitgehaald wordt naar de Foodie-cultuur. Harde kritiek, maar wel met een kern van waarheid.

Heb je zelf iets leuks gezien? Stuur je links naar alberto@lekkerhapje.nl, tweet ze naar @lekkerhapje of laat hieronder een reactie achter.

Series Navigation<< Tussendoortjes, aflevering 2Tussendoortjes 4: beste restaurants ter wereld editie. >>
This entry was posted in Curiosa, Links by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Tussendoortjes 3

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.