Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallegaHey, een recept. Da’s lang geleden. In de tussentijd heeft Nadal Roland Garros én Wimbledon gewonnen en is Spanje Europees kampioen voetbal geworden (wat me overigens niet veel geholpen heeft bij de EK-manager).

Tussendoor ben ik ook nog een weekend in Madrid geweest met de lieve Angelique en mijn ouders om de familie op te zoeken. Weekend in Spanje betekent vanzelf een weekend lekker eten: de kookkunsten van oma, de jaarlijkse tapas beurs en een late lunch bij José Luis. Bij die laatste aten we op zondagmiddag en assortiment aan tapas: jamón, gefrituurde inktvisjes, pimientos de padrón en pulpo a la gallega.

Pulpo a la gallega (octopus op de wijze van Galicië) is een typisch gerecht uit Galicië (duh). Daar noemen ze het ook pulpo à feira (“feestoctopus”), omdat het vaak als hapje bij (dorps)feesten wordt bereid.

Nu weet ik niet hoe makkelijk je hier in Nederland aan octopus kan komen (ik zal deze week even een kijkje nemen op de markt), maar voor diegenen die er aan kunnen komen, volgt hier het recept.

Ingredienten

 • 1 octopus (2 kg)
 • 1 ui
 • olijfolie
 • grof zeezout
 • paprika poeder
 • 200 gram aardappelen

Bereidingswijze

Allereerst dient het vlees van de octopus malser gemaakt te worden. Je kan dit doen door het vlees te slaan (ik kan me mijn moeder nog in de keuken herinneren aan de slag met een honkbalknuppel). Een andere optie is het vlees gedurende twee dagen in te vriezen. Wanneer het vocht in het vlees vries, zet het uit en breekt het de vezels in het vlees. Bij ontdooien zal het malser zijn.

Breng wat water, met de ui gepeld in zijn geheel en een snufje zout, aan de kook in een grote pan. Breng de octopus in het water. Traditie zegt dat je hem eerst moet laten “schrikken”: doop hem eerst kort in het water en haal hem er uit. Als het water weer aan de kook is, doop je hem er weer in. Herhaal dit drie keer, en laat hem daarnan zo’n 90 minuten koken, totdat het vlees mals is.

Schil en kook de aardappelen. Probeer het zo te plannen dat de aardappelen klaar zijn vlak voor de octopus. Giet de aardappelen af en snijd ze in schijfjes. Verspreid ze over de bodem van de schaal waarin je de octopus gaat serveren.

Haal de octopus uit de pan en gebruik een keukenschaar om hem in reepjes (2×2 cm) te snijden. Plaats de reepjes op de aardappelen. Giet een ruime hoeveelheid olijfolie en strooi flink wat paprikapoeder en nog een snufje zeezout er over heen.

Genieten!

8 thoughts on “Pulpo a la gallega

 1. wij eten het ook geregeld me man komt er vandaan hij is een spaanjaard en inderdaad elke vakantie eten wij dit mijn man komt uit camarinas en dat is een plaatsje in galicia

 2. hij is zekker goed gekeurd nu een vraagje ik ben opzoek naar een recept dat bestaat uit aardapeltjes kalfsvlees en olie nu heb ik het al meerdere keren aan me schoonmoeder gevraagt maar haar nederlands is niet zo best dus al een paar keer gekeken maar vergeet toch elke keer wat meschien weet jij waar ik het over heb ze serveren het ook met paprika afwerking

 3. Hoi Alberto,

  Ik heb, het is alweer wat jaartjes geleden, in Coruna de plaatselijke specialiteit Pulpo al Feida gegeten. Volgens mij hetzelfde recept maar zonder de patatas. Een lekker hapje! Kocht vandaag bij de MAKRO een kilo inktvisarmen en ga deze vanavond volgens jou recept bereiden…

  Groet

  Cees

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.