Over een paar dagen is het kerst en zoals bijna elk jaar, vier ik die met de familie in Madrid. In Spanje wordt kerst voor een groot deel gevierd door in familieverband (veel) te eten. Het begint al met een uitgebreid diner op nochebuena (kerstavond) en het gaat door op navidad (kerst; in Spanje wordt geen 2e kerstdag gevierd) met een zo mogelijk nog uitgebreider maal.
De kerstdiner bij ons bestaat meestal uit een eerste gang van entrees die als voorgerecht dienen. Dit kunnen kleine hapjes zijn, een salade, serrano ham en ander vleeswaren, langostinos (grote garnalen) of een combinatie van dit alles.
Al vele jaren is mijn moeder’s pastel de pescado (vispastei of vistaart of vispudding) een toppertje tussen de voorgerechten. Om aan te geven hoe lekker dit is, toe ik vroeger pertinent weigerde om vis te eten, was dit wel iets wat ik maar al te graag oppeuzelde.
Ingrediënten
- 250 gram mosselen (zonder schelp)
- 250 gram garnaaltjes
- 400 gram kabeljauwfilet (niet gedroogd)
- een ui
- 1 laurier blad
- scheutje witte wijn
- 200 ml room
- 250 ml tomato frito (“gebakken tomaat”, basis voor tomatensaus)
- 6 eieren
- 250 ml bechamelsaus
- 25 gram boter
- paneermeel
- peper
- zout
Bereidingswijze
Pel de ui. Kook de kabeljauw in ruim water met de ui, het blad laurier en de wijn gedurende 15 minuten. Giet de inhoud van de pan af, zet de vis opzij en laat het afkoelen.
Verbrokkel de vis in kleine brokjes. Snijd de mosselen en de garnalen eveneens in kleine stukjes.
Klop de eieren luchtig en voeg er de room, de tomaat en de bechamelsaus aan toe. Roer vervolgens de vis, de mosselen en de garnalen er doorheen. Breng de mix op smaak met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met boter en strooi wat paneermeel over de wanden en de bodem. Breng de mix over in de schaal.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak het au bain-marie in de oven gedurende zo’n 45 minuten op 180 graden. Check af en toe of de pudding klaar is door een satéstokje in de mix te prikken. Als je het stokje er weer helemaal schoon uithaalt, dan is het klaar.
Haal de pudding uit de schaal en bedek het met een laagje mayonaise. Je kan het direct serveren en eten, maar koud is het ook erg lekker.
Het lijkt me een heerlijk recept, maar hoe moet ik het gerecht au bain marie in de oven bakken. Zet je dan de schaal in een andere schaal die gevuld is met water en dan het geheel in de oven?