Bechamelsaus

foto van chenutis op Flickr

De bechamelsaus is een saus op basis van melk, boter en bloem. Het is een saus op basis waarvan vele andere sauzen gemaakt worden. In de Franse keuken wordt het daarom ook wel gezien als een van de “moeder sauzen”.

Ingrediënten

voor ongeveer 1 liter saus

  • 1 liter melk
  • 60 gram bloem
  • 60 gram boter
  • zonnebloemolie (optioneel)
  • nootmuskaat
  • zout
  • witte peper

Je kan de dikte van de saus variëren door meer of minder boter en bloem te gebruiken. Voor een dunne saus moet je uitgaan van ongeveer 30 gram bloem en 30 gram boter. De 60 gram hierboven zijn voor een “normale” saus. Wil je een iets dikkere saus, kun je 90 gram bloem en 90 gram boter gebruiken.

Bereidingswijze

Om te beginnen maken we de roux, waar deze basissaus weer op gebaseerd is.

Smelt de boter in een braadpan, voeg de bloem toe en bak alles onder voortdurend roeren tot het een kleurtje begint te krijgen. Mijn moeder voegt naast de bloem en de boter nog een scheutje zonnebloemolie toe aan de roux.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe en roer die met een garde door de roux. Blijf melk toe voegen en roeren tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt en je geen klonten meer hebt.

Haal de saus van het vuur en breng het op smaak met de nootmuskaat, de peper en zout.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.