Mayonaise

Welke saus is er nu beter dan onze geliefde mayonaise? Juist, geen! Ik heb het natuurlijk niet over die ranzige meuk die in menig snackbar als mayo wordt verkocht, dat is fritessaus en zeker geen mayo: zoete, weinig persoonlijkheid hebbende, zielloze patatdecoratie…

Nederland moet terug naar de basisvorm van mayo, die heerlijke basissaus voor dipjes bij chipjes (je gaat er gewoon van rijmen, zo blij word je ervan). Wat zuurder dan je gewend bent (of kocht je je mayo al bij de mannen van DL?), maar heerlijk tot in de eeuwigheid. En AMEN!

Vandaar dit zeer eenvoudige receptje waarmee eindeloos mee te variëren is.

Ingrediënten

 • 1 eierdooier (jawel, het gele)
 • 250 ml olie (liefst arachide (is gemaakt van pelpinda’s) of anders slaolie)
 • 1 eetlepel natuurazijn
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel mosterd

Bereidingswijze

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om mayo te maken, maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden om je mayo-avontuur tot een goed einde te brengen. Allereerst moeten je ingrediënten echt allemaal op kamertemperatuur zijn. Zijn ze dit niet, kiss your mayo goodbye. Het gaat je dan echt niet lukken.

Verder is het handig te weten dat 1 eierdooier dus ongeveer 250 ml olie op kan nemen. Het druist tegen je gedachten in dat als je meer olie toevoegt, de mayo dikker wordt. Het is wel de waarheid!

Voorts moet er melding gemaakt worden van het feit dat een stevige onderarm (links voor de linkshandige en rechts… juist ja…) nodig is. Waarom geen keukenmachine hoor ik je denken… BARBAAR! De luchtigheid van deze edele saus komt met zo’n duivels apparaat ernstig in het geding. Een garde en een goed schoongemaakte brede kom zijn voldoende om deze exercitie tot een geslaagd eind te brengen. Genoeg gezegd, aan de slag!

Stap 1 is het scheiden van het eiwit van de dooier. Eiwit heeft in onze mayo niks te zoeken. Tik een eitje op zijn kop en breek hem door de helft. Twee halve schalen heb je in je hand, met in 1 van de 2 de dooier. Gooi hem voorzichtig heen en weer tussen de twee schalen waarbij het eiwit langzaam minder wordt. Heb je alleen nog de dooier over? Goed zo! In de kom ermee!

Stap 2 is het toevoegen van alle ingrediënten in de schaal. Zei ik alle? Alle behalve de die 250 ml olie natuurlijk! Even goed mengen en dan komt de grootste uitdaging! Het toevoegen van de olie terwijl je blijft roeren in de kom.

Stap 3 derhalve! Laat een paar druppels (een klein straaltje van een seconde of 2) in de kom vallen die je stevig klopt met het reeds bestaande ei-azijn-kruiden mengsel. Nog een paar druppels en nog een paar en nog een paar…

Goed, dit herhaalt zich een keer of 10 – 15, je moet nu toch al iets van een beginnende mayo kunnen zien. Laat de olie nu in een constante dunne (zeer dunne) straal in de kom lopen. Blijft alles geven met de garde, klop als een malle zogezegd… Ben je niet zo goed in het combineren van de twee zaken, laat dan af en toe een plensje in de kom vallen en roer your heart out! Als alle olie op is, moet je nu een prachtig luchtige mayo in je kom hebben! Klaar? Ja! Maar…. Je kunt er nu bijvoorbeeld 3 tenen knoflook boven uitpersen en je hebt Allioli (schrijf ik dit juist ATR). Met een handje verse dille heb je een heerlijke saus voor bij vis en met wat kerrie erin heb je kerrie mayo. Schep er eens een eetlepel pesto door. Ga zo maar door!

Eet smakelijk en let op de gezichten als je bekent je mayo zelf te hebben gemaakt. Oogst de lof en laat je fêteren!

This entry was posted in Alle Recepten, Vegetarisch, Sauzen and tagged , , , , , , by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

19 thoughts on “Mayonaise

 1. kan ook niet wachten ‘m om over m’n patatas te proeven en natuurlijk binnen de allioli! maareh, ik had begrepen dat je ook een onweerstaanbare tonijnsalade had, Mark! wanneer kunnen we daar van genieten???

 2. Yep, die verschijnt als het goed is morgen op de site. Zaterdag komt er ook nog een Indonesisch gerecht van mijn hand op…

 3. Hey Mark, zijn die 250 ml olie per eidooier niet te veel? Gisteren paar pogingen gedaan om mayo te maken maar de saus stortte steeds in lang voordat we alle olie hadden toegevoegd.

 4. Nee hoor, als alles op kamertemperatuur is moet dat echt goed gaan. Als je nou erg kleine eieren hebt stop dan na 200ml en kijk even!

 5. Ja, dat ‘kamertemperatuur’ zal ‘m wel genekt hebben. De dooiers kwamen uit de koelkast, voelden niet echt koud aan dus heb ik ze uit tijd gebrek toch direct gebruikt. Na zo’n 150 ml had ik een hele mooie mayo, en toen na een klein scheutje… was het zo vloeibaar als water!
  De dooiers waren kant en klare salmonella-vrije dooiers… hoe ‘groot’ ze waren weet ik niet… misschien dat ik het ooit nog ‘ns ga proberen.

 6. Mark, wat breng je dat super……. heb een heel erg druk leven, maar we streven er naar om alles zoveel mogelijk ZELF te maken. ik vond de patat uit de wel bekende zak echt niet meer te eten welke we ook probeerde. We maken al een jaar de patat zelf van nicola dit is voor de kids en ons super .Daar kan geen fabrieks patat tegen op. Als je dit leest wil je vanzels een keer aan de slag om het een keer te gaan proberen.

  Groetjes willem boer

 7. Hoe lang blijft zelfgemaakte mayo eigenlijk goed? Heb twee eierdooiers over van het maken van schuimpjes, maar vind het zonde om ze weg te gooien en heb nu geen zin in gebakken ei :). Wil graag je recept proberen, maar krijg deze week geen halve liter mayo weggewerkt ;)

 8. Hoi Lise,

  Ik zou er voorzichtig mee zijn, zelf gebruik ik het een dag of twee. je kunt natuurlijk ook 1 dooier gebruiken, dan heb je al een stuk minder. maar goed, 250ml blijft veel…

 9. Ik ben er ook maar eens aan begonnen. De eerste poging bleef het vloeibaar.Maar misschien te bang geweest om meer olie toe te voegen.De tweede poging heb ik net gedaan en ik moet zeggen, het is al veel beter. Ik denk de derde keer dat ik de pot ondersteboven kan houden .Bedankt voor het recept. Henny

 10. blijven proberen! een schone kom, garde en alle ingredienten op kamertemperatuur, gecombineerd met genoeg slagkracht, dan moet het lukken.

  Let er op dat de ene doooier de andere niet is. Een kleine dooier zal minder olie kunnen hebben dan een grote… als je ziet dat de mayo goed is, stop dan ook met de olie natuurlijk!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.