Visfilet met tomaat uit de oven op een bed van witlof uit de wok

Visfilet met tomaat uit de oven op een bed van witlof uit de wok

Dit recept kreeg ik een tijd geleden van een van mijn quizzzz makkers. Hij was (is?) samen met zijn vriendin bezig aan een calorie-arm dieet, maar hij wist me te vertellen dat je ondanks het dieet toch nog erg lekker kon blijven eten (vooral als je elke week na de quizzzz, wanneer je vriendin al lang en breed naar huis is, een Happy Meal soldaat maakt). Mijn interesse was gewekt en als voorbeeld kreeg ik dit recept in mijn inbox.

Ik kocht meteen de benodigde ingrediënten in en kon niet wachten om aan de kook te gaan, maar ik kwam al snel van een koude kermis thuis (zoals ik al eerder door liet schemeren). Toen ik de vis, “vers” van de Appie Heijn, uit zijn verpakking wilde halen zag ik tot mijn verbazing dat er een wel erg verdacht touwtje naast lag. Mijn verbazing ging al snel over tot grote afschuw, toen ik het touwtje voor de zekerheid met mijn mespunt aanraakte en zag hoe het zich langzaam oprolde! Er zat een klein wormpje bij mijn kabeljauwfilet in de verpakking!

Die avond heb ik uiteraard geen vis gegeten en ik heb zelfs met de gedachte gespeeld om ‘s lands grote kruidenier te boycotten. Maar ja, al snel moest ik mijn nobel streven laten varen vanwege mijn gemakszucht. Niet alleen fiets ik elke dag langs een grote AH-vestiging op weg van en naar kantoor, maar sinds een maand of twee heb ik ‘s lands grote kruidenier ook als overburen. Als je zo lui bent als ik, en je niet die extra vijf minuten naar de Edah wil fietsen, is het heel moeilijk om principeel te blijven.

Twee weken na het worm-incident heb ik het recept dan toch maar klaar gemaakt. Mét vis van de Appie, al was deze kabeljauw niet meer “vers”, maar uit het vriesvak. Maar goed, uiteindelijk komt het waarschijnlijk allemaal toch van dezelfde vis.

Overigens is het oorspronkelijke recept met zalm. Ik houd echter niet zo van zalm, dus heb ik de vrijheid genomen om het te vervangen met kabeljauw. Voel je uiteraard vrij om de vis te gebruiken waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Niets moet, alles mag (en de winnaar heeft gelijk).

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 2 rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1/2 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • zout en versgemalen peper
  • 4 stukken zalmfilet à ~100 g per stuk (in mijn geval dus kabeljauw)
  • 500 g witlof
  • 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

Zet je over alvast aan, op 200 graden.

Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Daarna de kwarten in kleine blokjes snijden. Schep de dnoflook, tijm en bieslook met 1 eetlepel olijfolie door de tomaten. Leg de vis op een bakplaat met bakpapier, bedek het met de tomatenmeuk. Schuif deze hele handel in de oven en laat 15 minuten gaar en iets bruin worden.

Maak de witlof schoon en snijd het in de lengte in repen. In de wok 2 eetlepels olie verhitten en de witlofrepen 3 tot 4 minuten op hoog vuur roerbakken. Citroensap erover sprenkelen en nog 1 tot 2 eetlepels water toeveogen. Verwarm het geheel nog een paar minuten op hoog vuur tot alle vocht is verdampt en breng het op smaak met zout en peper.

Verdeel de witlof over vier borden en leg de zalm en tomaat erop. Smaak is simpel maar wel lekker!

15 thoughts on “Visfilet met tomaat uit de oven op een bed van witlof uit de wok

  1. Hallo,
    ik las uw stukje en ook ik ben enorm geschrokken vandaag,
    ook een worm in mijn versverpakking kabeljauw!!!
    Ik ga dus nooooooooooooit meer verse vis kopen alhoewel ze in diepvriesvis ook kunnen zitten, volgens mij zijn ze dan wel dood.
    Ook ik kocht de vis bij AH!
    Heb het keurig gemeld en kreeg mijn geld terug met nog 2 bosjes rozen, een aardig gebaar maar het weegt niet op tegen de afschuw die ik ervaarde thuis met dat beest in mijn vis.
    Ik heb er overigens ook n foto van gemaakt.
    Groet Henriëtte

  2. Ah! Nog iemand met een gelijke ervaring. Mijn geval was dus geen uitzondering… Helaas (of niet?) was mijn eerste reactie om de boel weg te gooien en heb ik geen foto. Een ding is wel zeker, voortaan zal ik mij goed bezinnen eer ik weer zo’n verse filet bij de supermarkt haal. Het wordt of diepvries of naar de “echte” visboer.

  3. Hallo ls

    MM jammer , ik test nog steeds de diepvries-vis van de C-1000 , elke keer verbaas ik me over de smaak.. komt een beetje veel vocht bij vrij maar daar kun je ook gebruik van maken.. zelf vind ik de kabeljauw,tilapia-, zalm ,, het lekkerst en voor de prijs ,, val je geen breuk.. kijk vers is altijd lekkerder.. maar dit is heel goed te doen..
    Succes der mee..

    Gr, Rene Pater

  4. Ik denk (en hoop voor de Albert Heijn) dat de ervaringen van Henriëtte en van mij meer de hoge uitzondering dan de regel vormen. Maar je kan je wel voorstellen dat het vinden van een krioelend wormpje in je verse kabeljauw filet je lichtjes kan traumatiseren ;-)

  5. Gisteravond een vreselijke ervaring gehad. Wij hadden een vrienden echtpaar te eten die tevens ook een collega voetverzorgster is. Ik kocht om 17: 16 bij Appie Heijn mijn boodschappen om die avond te gaan gourmetten. ook natuurlijk zalm filet en kabejauw filet. Gelijk alles gesneden [ik ben erg hyienisch en pak voor ieder soort vlees/vis een ander schoon mes en plank] Wij lekker smullen… zo omstreeks 10 uur zie ik uit een ooghoek iets bewegen… en waarlijk, uit de kabeljouw stukjes steekt een touwtje omhoog van wel 5cm. Het bewoog heerlijk omhoog zoekende naar…. Ik schrok mij wezenloos. Heb vandaag contact gezocht met Appie Hijn en kreeg te horen dat het wel eens voorkomt en onschadelijk is. Wij zijn dus ook geen van allen ziek geworden maar een slapeloze nacht met dromen als: wormen die mijn keel uit groeien is erg lastig…Is het trouwens zo, dat het normaal is en vaker voorkomt? Wat als er van die wormen gaan groeien in je buik?
    Die 4.91 euro of andere vergoeding zal mij een worst wezen, wil gewoon gezond blijven!!

  6. Hmmm… een derde geval van ongewenste extra’s bij de kabeljauw. En de AH die toegeeft(!) dat “het wel eens voorkomt”. Het nodigt niet echt uit om vis bij de AH te blijven kopen.

    Haal je vis dan in ieder geval wel elders, want het recept is erg lekker!

  7. Hallo,
    Ik heb jullie verhalen zitten lezen over wormpjes in de kabeljauw…
    Ik kan jullie verzekeren dat het niet alleen bij de AH voorkomt hoor…
    De kabeljauw is een vis samen met de zeewolfen zeeduivel waar dit heel vaak in voorkomt..
    De vis wordt altijd door een speciaal apparaat doorgehaald om te kijken of er veel van deze parasieten aanwezig zijn… maar helaas ook mensen maken fouten en er wordt nog wel een een wormpje over het hoofd gezien.
    Het klopt inderdaad dat dit geen kwaad kan voor de gezondheid..en bij het bereiden verdwijnen de wormpjes ook door de hitte.
    Maar dat neemt niet weg dat je het niet zo’n smakkelijk gezicht vindt en je eetlust in één keer helemaal weg is!
    Het is maar goed dat we niet zien wat er in andere producten aanwezig is qua diertjes enz enz… want dan hadden we nu allemaal honger… wat denk je bv van appelmoes… die wormen gaan ze echt niet uit de appels halen voor het fijn maken hoor… die worden gewoon lekker meegestampt tot moes… en toch is het lekker zo’n kwak appelmoes!
    Tja.. probeer eens een andere vissoort die op kabeljauw lijkt…bv nijlbaars of pangafilet..is ook nog eens graatloos en zonder rare wormpjes…

  8. Wat jammer dat niemand aangeeft of het een lekker recept is………..
    Ik ga het proberen en hoop op kabeljauw zonder wormen……….

  9. Hoi,
    Eindelijk iets gevonden over de wormen die ook ik vond in mijn kabeljauw van de AH. Allen waren ze bij mij ondanks eerst bakken en daarna nog sudderen in een vispotje niet verdwenen, zoals visvrouw vermeld. Ik had ook gasten en ben nog net voor sluitings tijd terug gegaan naar filiaal AH en heb van alle pakken netjes geld terug gekregen. Medewerkster zei ook dat : dat het niet hoort en helaas wel vaker voorkomt bij kabeljauw. Ze keek naar het stukje vis dat ik bewaard had en kon zelf haar afschuw niet verbloemen. Doet me goed te lezen dat het geen gevaar is voor de gezondheid, maar geen smakelijk gezicht… AH ik koop geen verpakte “verse” vis meer bij jullie, en ga naar de visboer!! Zowiezo lekkerder, daarna ga ik zeker dit recept proberen. (over enkele weken als ik dit incidentje ben vergeten…) THX voor alle verhalen, groet wendy

  10. Hallo,

    Jullie hebben het over een krioelend wormpje, bij mijn kabeljouw (voordeelverpakking van de XL) van gisteren zaten 3 wormen van 3cm lang en 1mm dik. De jufrouw achter de klantenservice balie ging bijna van d’r stokje.

    Groet, Marc

  11. Hmm… de reacties worden steeds griezeliger. Misschien moet ik de reacties op dit recept maar sluiten, voordat de verhalen nog smeriger worden en niemand straks nog vis bij de HA durft te kopen!

  12. Jakkes! Ik heb afgelopen week een mooi stukje zeeduivel gekocht bij de visboer. Zat ik lekker te smikkelen, en opeens zag ik ook een wormpje (plm. 2 cm lang en vrij dun). Eetlust onmiddellijk verdwenen .. Niets tegen mijn tafelgenoten gezegd er over, anders motten ze het niet meer .. Gatver – ging bijna over mijn nek.

  13. Mensen, gewoon die larve eruit, en dan flink bakken of koken en er is niks aan de hand. Dit komt nog voor, en niemand heeft er schuld aan. De meeste vissen worden ontwormd op voorhand, maar af en toe, tja… Ga je daarvoor die vis laten liggen? Denk je echt dat bij de reguliere visboer dat ook niet voorkomt? Hij neemt ze weg voor je het ziet.

    Gebakken of gekookt is die larve smakeloos. En schadeloos! Ofwel de vis eens goed doorvriezen. Maak je echt geen zorgen. Doe slim: bak of kook de vis. Volg niet die nieuwe rage van rauwe vis eten. Dan pas zoek je problemen. En niet alleen met wormen en larven dan.

  14. Hoewel ik begrijp dat een ieder zijn verhaal kwijt moet over wormen in de kabeljauw is het niet zo’n succesvolle manier om kenbaar te maken als je net een recept gaat lezen. Ik griezel nu van het idee dat ik zo meteen mijn vis aan het eten ben!!! Dit terwijl ik zo’n trek had in vis vanavond!! Dank jullie voor het mededelen, maar voortaan graag niet bij een recept!!

Leave a Reply to Wendy Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.