Gyros met munt-couscous

Om in het thema van de frisse lente recepten te blijven, kom ik nu weer met dit grieks gerecht. Mja, ik weet eigenlijk niet of het wel Grieks is, daar ga ik vanwege de gyros gemakshalve maar een beetje van uit. Verder is het ook niet echt een specifiek lente gerecht, maar de limoen, de munt en de rozijnen in de couscous geven het een frisheid die het zeer geschikt maken om bij mooi weer van te genieten. Bij minder mooi weer smaakt het overigens ook erg goed, dus ik loop eigenlijk maar een beetje in het wilde weg te brabbelen. Laten we maar gewoon snel naar het recept gaan.

Ingrediƫnten

 • 6 eetlepels olijfolie
 • 5 teentjes knoflook
 • 400 gram varkensvlees in reepjes
 • 1 ui
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 2 theelepels gemalen komijn
 • 2 theelepels oregano
 • 2 theelepels koriander
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 theelepel tijm
 • zwarte peper naar smaak
 • 400 gram couscous
 • 2 courgettes
 • 15 gram verse muntbladeren
 • 1 limoen, geperst
 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram zachte geitenkaas

Bereidingswijze

Snipper de ui in kleine… eh, snippers. Pers drie van de knoflookteentjes fijn. Maak ven de ui en de knoflook vervolgens een marinade met 4 eetlepels olie en alle kruiden: zout, paprikapoeder, komijn, oregano, koriander, kaneel, tijm en peper. Laat de vleesreepjes hier een paar uur lang in weken. Mocht je geen geduld hebben, kun je natuurlijk ook gewoon reeds gekruide gyrosvlees halen bij je lokale super.

Bak het vlees gedurende ongeveer 10 minuten in een koekenpan gaar. Als het goed is kan dit in de marinade en hoef je geen extra olijfolie toe te voegen.

Pers de rest van de knoflookteentjes fijn en snijd de courgettes in blokjes. Roerbak dit ongeveer 5 minuten lang in een (andere) pan. Breng op smaak met peper en zout.

Wel de couscous in kokend water met zout. “Wat?” hoor ik je vragen. Nou, breng een pan water aan de kook en voeg een scheutje zout toe. Haal de pan van het vuur zodra het water kookt en voeg de couscous toe. De pan moet net genoeg water bevatten om de couscous compleet te bedekken. Laat de couscous nu rustig wellen, het water opnemen, terwijl je zo nu en dan voorzichtig roert. Voeg de sap van de geperste limoen toe aan de couscous, samen met de gesnipperde muntbladeren en de rozijnen. Roer dit alles er goed doorheen.

Schep bij het serveren eerst de couscous en de courgette op. Doe hier de gyrosreepjes op en rasp boven dit alles een klein beetje geitenkaas.

KALH OREXH!

One thought on “Gyros met munt-couscous

 1. Hij was erg lekker!! Nu wassie natuurlijk ook door de meester zelf bereid. munt couscous zoals munt couscous bedoeld was. en ja gyros is altijd goed.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.