Paling-tortilla’s

Hoe weet je of een gerecht dat nieuw is – en dan niet nieuw in de zin van dat het gelekt is uit de proefdrukken van de nieuwe Libelle, maar dat het gewoon niet bestaat en het zojuist bedacht is – ook echt lekker is? Het hangt uiteraard af van je referentiekader, als iemand een spectaculaire kip-kerrie-with-a-cherry-on-top voor je gaat bereiden, kun je het redelijk goed inschatten, of desnoods de cherry tot het dessert on hold zetten. Als het echt nieuwer dan dat is, kun je proberen het smakenpalet in te schatten aan de hand van de losse ingrediënten. In mijn zoektocht naar originele recepten (die vindt dus plaats in mijn hoofd) is dat ook de gebruikelijke methode, die overigens slecht werkt bij cakes en dergelijke. Dat hele bakproces maakt het veel te ingewikkeld.Waar ik met deze langdradige en van off-topic geleuter doorspekte intro eigenlijk naar toe wil, is vertellen dat het recept waar dit verhaal aan gewijd is – de paling-tortilla’s – een typisch brainstorm-gerecht is. Wanhopig op zoek naar iets nieuws, aparts, origineels en als het even meezit, aardig binnen te houden. Zoiets als de in hete azijn geblancheerde frietjes met zoetzure marmelade en rode-kool-kroketjes, maar dan lekkerder en minder wanhopig.

Goed, without further babbling:

Ingrediënten

 • 1 komkommer
 • 1 courgette
 • 100 gram palingfilet (gewoon zo’n diepvriesverpakking)
 • 2 tenen knoflook
 • beetje peper
 • mayo naar smaak
 • kleine tortilla’s (diameter ca. 20 cm)

Bereidingswijze

Voor 3 à 4 mensen als voorgerecht of voor twee mensen als licht hoofdgerecht:

Rasp de courgette (standje fijne kaasrasp) en pers er twee teentjes knoflook doorheen. Verwarm een eetlepel olie in een wokpannetje tot deze zeer heet is en meng de courgette en knoflook erdoorheen. Goed blijven mengen en roeren om een courgette-koek te voorkomen. Na een paar minuutjes is dit mengsel goed gaar en mag het afkoelen.

Snijd de komkommer in kleine blokjes. Snijd de paling in kleine stukjes. Meng de paling, komkommer en courgette door elkaar en voeg Mayonaise toe om het smeuïg te maken. Beetje aanmaken met vers grof gemalen peper. Tortilla’s verwarmen, mengsel op de tortilla scheppen en verstandig invouwen:

Zo vouw je een tortilla - als je vulling vochtig is

Als het buiten heet is en binnen heter: gebruik dit als lichte maaltijd. Met een lekkere droge witte wijn, iets Zuid-Afrikaans. Mjam.

5 thoughts on “Paling-tortilla’s

 1. Ja! Eindelijk de paling wraps! Uit ervaring kan ik zeggen dat ze erg goed smaken. Ze passen trouwens ook wel bij het lente recepten thema.

 2. Hey…Ik heb een vraagje voor een spreekbeurt voor het school..
  Zijn tortialla’s ook een Portugees voorgerecht??
  Al vast bedankt!

 3. Ik neem aan dat je tortilla’s bedoelt: en nee, tortilla’s zijn van oorsprong een zwitsers voorgerecht. Pas in de 18e eeuw is het door zwitserse immigranten meegenomen naar Amerika en vooral in Mexico erg populair geworden. Tegenwoordig is het overal wel bekend, ook in Portugal, maar heeft daar traditioneel dus niks mee te maken.

  Succes met je spreekbeurt!

 4. ik denk toch dat als je dan toch iets lekkers maakt,dan ga ik in ieder geval voor verse paling. dan is het toch weer net iets smaakvoller

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.