De Bloemcoli-taart

Stel, die ene leuke meid heb je eindelijk weten te verleiden tot een etentje bij je thuis en je wilt natuurlijk hoge ogen gooien, maar het moet geen Kerstdiner worden. Dus geen studentenhap en niet ‘over the edge’ maar wel simpel en gegarandeerde goede resultaten. Mijn favoriet voor deze gelegenheid: “De Bloemcoli-taart”

Ondertussen blijken er zoveel voordelen aan de bloemcoli-taart, dat het niet meer dan logisch kan worden geacht dat het een fovorietje is. Zo is de taart bijvoorbeeld vegetarisch, dit voorkomt een eventuele vroegtijdige afloop van de avond bij onvoldoende kennis van het eetgedrag van de genodigde. Daarbij leent het tijdsbestek dat deze hartige taart in de oven lekker staat te worden zich ideaal voor het ontkurken van de (eerste?) fles wijn.

Goed, het recept dus…

Bereidingswijze

Ingrediënten

 • pakje bladerdeeg
 • broccoli
 • bloemkool
 • cashewnootjes
 • camembert
 • enkele eieren
 • bekertje crème fraîche
 • geraspte oude kaas
 • nootmuskaat

Deze hartige taart leent zijn naam aan de groenten die ervoor nodig zijn: bloemkool en broccoli. Snij deze in kleine roosjes en kook ze kort. Bekleed een beboterde ovenschaal of springvorm met plakjes bladerdeeg, houd enkele plakjes over om de schaal straks dicht te maken. Doe de bloemkool en broccoli erin.

Daaroverheen leg je plakjes Camembert en die bestrooi je weer met cashewnootjes. Klop in een beker enkele eieren met crème fraîche, nootmuskaat en oude geraspte kaas door elkaar en giet het mengsel over de cashewnootjes. Nu kan de schaal afgedekt worden met de overige plakjes bladerdeeg. Probeer dit netjes te doen, dit wordt immers de eerste indruk van het gerecht als het de oven uitkomt. En het oog wil ook wat, de presentatie moet goed zijn. Mocht je nog wat ei-mengsel over hebben, dan kun je dit over het bladerdeeg smeren voor een mooie goudgele kleur.

De oven is natuurlijk al voorverwarmd door de pizza-etende huisgenoot, dus de taart kan er zo in. Bij voorkeur op zo’n 175 graden gedurende 40 minuten, ofwel na zo’n twee wijntjes…

De taart pas ‘aansnijden’ op tafel, anders is het visuele effect weg.

Nog een voordeel van de taart, je kunt ‘m al in de oven hebben staan voordat je ‘date’ arriveert, en eventueel de oventijd rekken (op lagere temperatuur) bij een late aankomst.
Mocht je samen met d’r aan de slag gaan, leer dan even het gerecht uit je hoofd, dat staat beter.

Ik kan niet garanderen dat het gerecht ook werkt bij mannelijke-dates, geen ervaring mee.

Fijne avond!

9 thoughts on “De Bloemcoli-taart

 1. damn, T! je recept is zo verleidelijk dat ik met spoed een date zoek… (what else is new?) Klinkt mij in ieder geval als inderdaad een perfect gerecht in de oren. Het op safe kunnen gaan met betrekking tot het eventuele wél of géén hond-etende karakter van je betreffende date omzeil je, zoals je zegt, ook heel mooi! En uiteraard die twee wijntjes met een optie op de derde spreken me ook erg aan. Ik hoop dat er binnen deze categorie nog vele tips van je mogen volgen! Ook tips welke geen betrekking hebben op het feitelijke bereidingsproces binnen deze categorie zijn welkom! Mijn email-adres is bij de uitbater van deze site bekend.

 2. Zo’n oven wil ik ook wel. De mijne is al warm voordat je de fles ontkurk en de wijn gechambreerd is. Misschien toch maar een biertje pakken, dan kan ik er net een kantelen.

 3. Het lijkt me ook een heel goed recept om ervoor te zorgen dat mijn huisgenoten die pizza niet in de oven gooien, ik ga het vanavond op ze uitproberen ;-) Merci!

 4. Wat een heerlijke recepten allemaal….thanx Angelique voor de goeie tip ;-))
  Ga vanavond deze botvieren op m’n bezoek, moet goedkomen.

 5. Hallo , dit is een heerlijk gerecht . Ik heb m gisteren gemaakt , en je kan het bijna niet verkeerd doen. Altijd lekker natuurlijk. Ik heb er ook nog een paar foto’s van gemaakt , maar die kan ik hier helaas niet plaatsen zie ik. Het was mij namelijk wel gelukt om iets te vergeten, hahaha de camenbert. Alleen de oplossing ervoor was volgens mijn charmante gezelschap : ) misschien nog wel beter dan het orig. recept. hehe De korst van de kaas aan de onderkant eraf snijden en de laatste 20 min laten smelten op de bijna bruine bovenzijde .

  GrtZz Nol Houtman

  ps ik zet die foto’s wel even m’n hyves in een openbaar fotomapje ; )

 6. Heerlijk! Ik maak hem sinds ik het hier gelezen heb, geregeld… Ook erg handy voor feestjes. Gewoon even opwarmen en in kleine punten snijden…lekker warm vega hapje! TOP

 7. Besten,
  Wat een lekker recept! Niet alleen voor dates, overigens. Ik heb het mijn gezin voorgezet en mijn culinaire barbaartjes vonden het ook erg lekker ;-)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.