Pasta del Capitano

(Il Capitano is de bijnaam van een vriend van mij. Onlangs hadden we een discussie over eten en kwam hij met het volgende recept. Ik weet de precieze oorsprong van deze lekkernij niet, maar ik gok dat de 8 maanden die “The Captain” in Venedig heeft doorgebracht om te “werken” aan zijn afstudeerscriptie hier ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld. – Alberto)

Ingrediënten

voor 2 personen

 • pasta
 • 1 redelijk/flink stuk kipfilet in blokjes (enkel stuk niet dubbel, geen idee hoeveel gram ik nu bedoel. Is het duidelijk?)
 • 1 bakje spekjes in dobbelsteentjes (Ook hier weet ik niet over hoeveel gram ik het heb. Meestal neem ik één zo’n bakje die dan aan een ander vast zit. Lijkt me verder dus ook heel erg duidelijk)
 • 250 ml ongeklopte slagroom (hiervan heb ik de hoeveelheid maar opgezocht op internet – www.frieschevlag.nl – en dat is maar goed ook, want anders had ik 125 ml gegokt.)
 • italiaanse kruiden (naar smaak)
 • bloem (naar believen)
 • peper (naar smaak)
 • Parmezaanse kaas

Je hebt koken en je hebt eten klaarmaken. Eten klaarmaken kan iedereen die de lagere school (deels) heeft afgemaakt en de verpakking van de pre-fab maaltijd (-saus) kan lezen. De kunstvorm “koken” is uitsluitend bestemd voor diegenen die het aandurven om iets verder te denken dan de grenzen die de commercie aan ons leefpatroon stelt.

Koken hoeft niet moeilijk te zijn zoals onderstaand recept aantoont. Dit recept is ontstaan uit de behoefte om pasta te eten met een roomsaus in combinatie met de weigering een kant-en-klaar saus te nemen. Samen met nog enkele halve tips van vage kennissen die ronddwaalden tussen de mistflarden die mijn herinneringen bij elkaar hielden, heb ik op goed geluk onderstaande
ingrediënten bij elkaar gegooid. Over het resultaat was ik zo erg te spreken dat ik het vaker ben gaan maken en nu zelfs de grote stap naar wereldwijde erkenning heb genomen. Buon appetito!

Bereidingswijze

Kook genoeg pasta (wel goede pasta nemen en veel olijolie door het water en eigenlijk na afloop nog een scheutje olijfolie over de pasta) voor iedereen.

Blokjes kip bakken in wok of hapjespan, peper toevoegen, niet te zuinig mee zijn. Na een tijdje de spek (het spek?) toevoegen. Als beide goed genoeg gebakken zijn, vuur laag en de slagroom toevoegen. Voeg de Italiaanse kruiden toe (wederom niet te zuinig, Italiaans eten hoort rijk van smaak te zijn) zodat het de goede smaak krijgt en voeg bloem toe zodat de saus een stukkie dikker wordt.

Let op 1: strooi de bloem er in, want anders krijg je klonten

Let op 2: je kan altijd meer bloem toevoegen (dikker maken), maar bloem er uit halen is moeilijk. Wordt het in ene toch te dik, moet je weer water gaan toevoegen, maar dat kan je beter zien te vermijden.

Hele zootje even rustig laten sudderen en klaar.

De hele boel afserveren met echte Italiaanse (bij voorkeur Parmezaanse) strooikaas en dan natuurlijk de hele fijne variant en niet die dikke slierten.

Il Capitano.

Pasta del Capitano


Zo zie je maar dat je met weinig in een kort tijdbestek toch iets heel lekkers kunt maken. Il Capitano had geen naam voor zijn gerecht, voor het gemak heb ik er dan maar een gekozen. Gezien het feit dat ik het gerecht vanavond met penne heb bereid, had ik het ook “Penne del Capitano” kunnen nomen, maar aan dat soort cuisine doen wij hier niet. Ik weet trouwens niet of in de supermarkt “één zo’n bakje die dan aan een ander vast zit” aan spek een gestandariseerde hoeveelheid is, maar in mijn Albert Heijn komt zo’n bakje overeen met ongeveer 125 gram spek.

Tot slot wil ik iedereen ook wijzen op de nieuwe, zeer fotogenieke borden van Lekker Hapje. Het loont dus om je verjaardag te vieren, ook al is het een maand nadat je eigenlijk jarig was.

2 thoughts on “Pasta del Capitano

 1. Lijkt me erg lekker! ga ik binnenkort zeker een keer proberen, zal er waarschijnlijk eerder van komen dan dat gerecht van Tonny..;(
  inderdaad mooie bordjes Art!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.