Pindasaus (satésaus)

Vorig weekend (niet afgelopen, maar die daarvoor), kregen we trek in lekkere saté met pindasaus. Uiteraard kun je kant-en-klare pakjes van deze saus bij de buurtsuper halen, maar wat is de lol daarvan? De lekkerste pindasaus maak je natuurlijk zelf, toon initiatief! (die VOC mentaliteitwaar de demissionair premier zo tros op is!)Via Google zijn wel een aantal recepten te vinden. Sommige vragen je om pinda’s te roosteren en te malen, maar aangezien we ook niet te veel initiatief willen tonen, ging onze aandacht uit naar de recepten waar pindakaas de basis vormde. Bij deze recepten wordt de pindakaas altijd gekookt samen met melk of kokosmelk. Navraag bij mijn deskundige op het gebied van de oosterse keuken (Plytz, bekend van onder andere de babi smoor, zijn nasi goreng en de sambal tumis broccoli; die het overigens op z’n beurt weer bij zijn moeder moest navragen) leerde dat gewoon water ook goed is.Nog over de benaming: pindasaus wordt ook satésaus genoemd omdat het vaak bij saté geserveerd wordt. Gek genoeg wordt de saus nooit frietsaus genoemd, hoewel die ook erg lekker smaakt bij een patatje.

Ingrediënten

  • pot pindakaas (van de ALDI!)
  • 250 ml water (melk/kokosmelk)
  • 3 teentjes knoflook, fijngeknepen
  • scheutje ketjap
  • paar eetlepeltjes sambal

Bereidingstijd: 20-30 mins

Bereidingswijze

Neem een sauspannetje en breng hierin het water aan de kook. Sommige recepten gebruiken melk of zelfs kokosmelk, maar Plytz vindt dat overdreven, water is prima. Mocht je toch melk gebruiken, let bij het aan de kook brengen goed op dat het noch aanbrandt noch overkookt.Eenmaal aan de kook, leeg je de pot pindakaas in de pan. De pindakaas heb je trouwens bij de ALDI gehaald, want volgens Plytz bereik je daar de beste resultaten mee. Laat het geheel op laag vuur doorkoken en blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbakt.Voeg de knoflook – fijngeknepen – , de sambal en de ketjap toe. De hoeveelheid sambal hangt af van je eigen smaak en hoe pittig je de saus wilt hebben. Voor de ketjap raadt Plytz het merk Kaki Tiga aan, zoals de trouwe lezers weten. Laat de saus onder voortdurend roeren doorkoken totdat die de gewenste dikte heeft bereikt.

Serveer de saus dus bij saté of gado gado of, zoals eerder gezegd, frietjes. In dit laatste geval raadt Plytz aan een paar lepeltjes suiker aan de saus toe te voegen tijdens de bereiding.

UPDATE: Ook lekker bij een bal gehakt, natuurlijk!

UPDATE2: in de reacties geven een aantal mensen hun eigen pindasaus recept:

This entry was posted in Alle Recepten, Oosters, Sauzen by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.