Pindasaus (satésaus)

Vorig weekend (niet afgelopen, maar die daarvoor), kregen we trek in lekkere saté met pindasaus. Uiteraard kun je kant-en-klare pakjes van deze saus bij de buurtsuper halen, maar wat is de lol daarvan? De lekkerste pindasaus maak je natuurlijk zelf, toon initiatief! (die VOC mentaliteitwaar de demissionair premier zo tros op is!)Via Google zijn wel een aantal recepten te vinden. Sommige vragen je om pinda’s te roosteren en te malen, maar aangezien we ook niet te veel initiatief willen tonen, ging onze aandacht uit naar de recepten waar pindakaas de basis vormde. Bij deze recepten wordt de pindakaas altijd gekookt samen met melk of kokosmelk. Navraag bij mijn deskundige op het gebied van de oosterse keuken (Plytz, bekend van onder andere de babi smoor, zijn nasi goreng en de sambal tumis broccoli; die het overigens op z’n beurt weer bij zijn moeder moest navragen) leerde dat gewoon water ook goed is.Nog over de benaming: pindasaus wordt ook satésaus genoemd omdat het vaak bij saté geserveerd wordt. Gek genoeg wordt de saus nooit frietsaus genoemd, hoewel die ook erg lekker smaakt bij een patatje.

Ingrediënten

  • pot pindakaas (van de ALDI!)
  • 250 ml water (melk/kokosmelk)
  • 3 teentjes knoflook, fijngeknepen
  • scheutje ketjap
  • paar eetlepeltjes sambal

Bereidingstijd: 20-30 mins

Bereidingswijze

Neem een sauspannetje en breng hierin het water aan de kook. Sommige recepten gebruiken melk of zelfs kokosmelk, maar Plytz vindt dat overdreven, water is prima. Mocht je toch melk gebruiken, let bij het aan de kook brengen goed op dat het noch aanbrandt noch overkookt.Eenmaal aan de kook, leeg je de pot pindakaas in de pan. De pindakaas heb je trouwens bij de ALDI gehaald, want volgens Plytz bereik je daar de beste resultaten mee. Laat het geheel op laag vuur doorkoken en blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbakt.Voeg de knoflook – fijngeknepen – , de sambal en de ketjap toe. De hoeveelheid sambal hangt af van je eigen smaak en hoe pittig je de saus wilt hebben. Voor de ketjap raadt Plytz het merk Kaki Tiga aan, zoals de trouwe lezers weten. Laat de saus onder voortdurend roeren doorkoken totdat die de gewenste dikte heeft bereikt.

Serveer de saus dus bij saté of gado gado of, zoals eerder gezegd, frietjes. In dit laatste geval raadt Plytz aan een paar lepeltjes suiker aan de saus toe te voegen tijdens de bereiding.

UPDATE: Ook lekker bij een bal gehakt, natuurlijk!

UPDATE2: in de reacties geven een aantal mensen hun eigen pindasaus recept:


Also published on Medium.

This entry was posted in Alle Recepten, Sauzen, Oosters by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

35 thoughts on “Pindasaus (satésaus)

  1. Ik lees graag recepten. Maar dit is een beetje te simpel naar mijn smaak.
    Mijn alternatief is de thaise zelf gemaakt pinda poep.

    Daar komt tie dan:
    4,5 dl kokosmelk
    2 eetlepels rode kerriepasta (nam prik gaeng ped)
    4 eetlepels vis saus
    3 eetlepels suiker
    250 gram gemalen geroosterde pinda’s

    Meng alle ingredienten in een kleine pan en laat onder voortdurend roeren 15 minuten sudderen.
    Probeer hem met gado gado (geblanseerde groente) of over de saté of zie maar

    Zo simpel zo lekker!

    • Hebt wel verstand van thaise eten ik heb bij de buriram in hoorn vande beste thaise restaurants in nederland gegeten heerlijk gegeten voor een mooie prijs a

    • Met alle respect, maar de Thaien weten absoluut niet hoe men lekkere satay saus kan maken. Niet te nassen hier in Thailand. Zelfs in Maleisie en Singapore is het niet zo goed als thuis in Holland.

  2. Juist leuk, dat het simpel is! Goed van je dat je erop hebt gegoogled. Ik ben ook al veel variaties tegengekomen en vraag me altijd af wat nu een lekkere is. Ik ga hem zowel met water als met melk eens proberen. En ja, de thaise ook, want ik ben in voor simpel én minder simpel, gewoon én ongewoon. Jawel, het is een groot wonder dat ik nog een gezond gewicht heb. Dus dank voor deze varianten!

  3. Ja, dat is het mooie aan recepten: je hoeft je er niet aan te houden (juist niet!), maar vervang ingrediënten of voeg zaken toe naar gelang je smaak dat vraagt!

    Dit recept is inderdaad erg eenvoudig en misschien niet echt “gourmet”, maar ik vind het altijd erg leuk om eetprodukten (zoals hier de pindakaas) te “misbruiken” om iets te maken waarvoor ze oorspronkelijk niet bedoeld zijn.

    Ik ga de Thaise variant van Bert hierboven ook zeker eens proberen!

  4. hee, pindasaus.
    Daar dacht ik ook nog aan om die toe te voegen, maar dat leek me te simpel…
    Ik ben een groot liefhebber van het bruine goedje, en heb dan ook jarenlang gesleuteld aan de (voor mij) ideale, snelle, afwasvriendelijke variant, want deze brandt niet aan, aangezien de bereiding met de magnetron geschiedt.
    Wat ik hier nog niet ben tegengekomen in de ingrediënten, is gemberolie, terwijl ik dat toch een hele goede toevoeging vind.
    Belangrijk is ook de juiste pindakaas. Ik heb het 1 keer met Calvé geprobeerd, en dat werkte helemaal niet. Voor mij alleen nog goedkope C1000-pindakaas (Bongo)

    Okee, mijn versie:
    Neem een klein Chinees kommetje, hierin enkele scheppen pindakaas, een lepel sambal, een scheutje gemberolie en een scheutje zoete soyasaus. Dit alles 20 seconden in de magnetron… en klaar. Pindasaus in 1 minuut.
    Uiteraard voor 1 à  2 personen.

  5. Een echte Bongo krijg ik niet bij pindakaas maar bij gember olie!
    Goeie pindasaus heeft namelijk een bite.
    Kan goed zijn dat gember olie daar voor zorgt

    Gaan we proberen, bedankt voor de tip! T

  6. zo maak ik het ook altijd, lekker makkelijk en simpel…
    doe er soms ook geraspte kokos en/of gefruite uitjes bij….uit een zakje..:-)))

  7. Dat zoiets eenvoudigs als een gekookt potje pindakaas zoveel los kan maken! Binnen een week gelijk al een van de recepten met de meeste reacties en de meeste suggesties om te variëren.

  8. Pindasaus ala Erik :

    Ik neem als Basis een beetje van Wyko (pindasaus) ongeveer 2/3 en pindakaas van Lidl 1/3,
    voeg daar wat Ketjap Manis bij en wat Sambal Oelek en Sambal Badjak naar smaak bij en wat knoflook (vers of poeder mag ook). Doe bij dit alles wat water en zet het op het vuur of als je een magnetronbestendige kom neemt dan in de magnetron. Steeds even roeren en weer even laten bijkomen (als je het in de magnetrn doet anders kookt het er overheen, ik doe 1e keer een minuut en daarna steeds na het roeren 20 a 30 seconden totdat ie dik genoeg is naar jouw smaak, eventueel weer wat water bijvoegen als ie te snel te dik is geworden) Roeren is wel het toverwoord hoor, niet in 1 keer laten gaan maar erbij blijven. Eet Smakelijk !!! en inderdaad op een gehaktbal (ook zelf gemaakt natuurlijk) is deze saus heerlijk

  9. nou ik hou dus van moeilijk, en de ingredienten niet overal gemakkelijk te krijgen maar vaak bij een toko

    de ingredienten;

    water
    ketjap manis
    wat olie arachide of zonnebloem
    ongebrande pindas
    rode oosterse uitjes of charlotjes
    gemberwortel
    stengel citroengras
    ketoembar
    knoflook
    stukje trassie van ongeveer 1 1/2 cm
    tamarinde blokje van 2×2 cm

    brand de pindas in wat olie – niet te hoog vuur maar zachtjes aan tot ze goudbruin zijn
    doe de knoflook ui ketoembar gemberwortel en trassie in liefst een ulek maar een foodprocessor gaat ook al is dat minder lekker vergeet de gebrande pindas niet en maal het tot een brij is het te dik iets water toevoegen
    los ondertussen de tamarinde op in wat lauw water.
    doe wat olie in een pan en laat die heet worden
    doe de brij en de tamarinde oplossing in de pan met olie en fruit hem “gaar”
    als de olie loskomt van de brij is ie goed, verdun hem met water en doe de rest van de ingredienten erin
    laat hem nog eventjes napruttelen tot de juiste dikte bereikt is
    deze saus is heerlijk een dag later en kan opgewarmt worden en eventueel met wat water op de juiste dikte gebracht worden

    eet smakelijk

  10. ingrediënten:

    Voor de saus sassate: UIT TIMOR

    12 of meer teentjes knoflook
    1 middelgrote ui
    1 eetlepels pindakaas of pinda’s, geroosterd en gemalen
    Een kopje thee, soja saus (“sutate”)
    Een kop olie
    4 eetlepels suiker
    300 gram tamarinde azijn. (Doe 10min de tamarinde in 2 kopjes heet water)
    sambal

  11. Top! Allemaal zeer smakelijke recepten! Mijn receptje hierboven steekt hier wel erg schril bij af. Binnnenkort maar eens met echte pinda’s aan de slag en een update-tje doen.

  12. Als er nog mensen op zoek zijn naar een goed recept, hieronder een erg goede satésaus die makkelijk aan te passen is aan je eigen smaak. Het prettige aan satésaus is namelijk dat het bijna niet kan mislukken. Het belangrijkste is om de juiste basisingrediënten toe te voegen, verder is het voornamelijk een kwestie van smaak.

    5 el pindakaas (mag hele goedkope zijn)
    1 klein blikje tomatenpuree
    3 el ketjap manis (zoet)
    2 tl sambal of 1 fijngesneden rode peper of ¾ tl cayennepeper
    100 ml water
    1 el azijn of tamarindepasta

    Eventueel als toevoeging:
    1 tl laos
    1 tl komijn
    1 el (palm)suiker
    versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak

    Bereidingswijze

    Zet een pan op het vuur en zet het vuur laag. Haal met een eetlepel ongeveer 5 grote scheppen pindakaas uit de pot. Doe hier een klein blikje tomatenpuree bij. Voeg vervolgens 3 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal, 1 eetlepel azijn of tamarindepasta en 100ml water toe. Voege eventueel nog zout of peper naar smaak toe. Blijf de saus vervolgens goed roeren en laat hem door pruttelen op laag vuur tot hij een goede dikte heeft en alle ingrediënten goed vermengd zijn.

    Ikzelf vind het prettig als er veel smaken terug komen: zoet, zuur, zout en pittig. Hou je van pittig? Dan voer je de hoeveelheid sambal op. Een zoetekauw? Een schepje suiker doet wonderen. En vind je hem een beetje flauw? Wat zout kan dit makkelijk oplossen. Is de saus iets te zoet en plat van smaak? Voeg dan nog een scheutje azijn of tamarindepasta toe voor een goede saus. Het perfecte recept bestaat simpelweg niet, omdat iedereen een andere smaak heeft en van een meer zoete, pittige of romige saus houdt. Daarom is dit recept zo ingestoken dat je vanuit het basisrecept kan variëren. Probeer het uit en ontdek wat jij het lekkerste vindt!

    Bron: http://www.kokenmetkruiden.nl/blog/192

  13. Pingback: Sate saus vraag - Pagina 2

  14. De pindakaas wordt in alle recepten hier te kort gekookt. Je laat minder pindakaas langer op een laag vuurtje ‘stollen’. De gekookte eiwitten in de pinda’s moeten de saus dikker maken.

  15. Nog wat tips bij de saté saus. Gebruik inderdaad goedkope satésaus, dure van de calvé gaat je namelijk klonteren. Vraag me niet waarom dat dat is. Verder kun je een scheut azijn in gooien of tomatenketchup (bevat ook azijn). Natuurlijk zoals je eerder al kon lezen gefruite gesnipperde uitjes en ach ja, als je je kruidenla opentrekt en je ziet daar worcestersauze o.i.d dat kan er natuurlijk ook prima in. Een klein zoetje kan naar smaak ook toegevoegd worden. Stroop is hier een goede zoetstof voor. Veel succes allemaal met variëren. En bedenk zo. Als het mislukt, kun je altijd nog de wyco saus uit de koelkast pakken en in de magnetron gooien. Dus ben niet bang om het een keer te laten mislukken.

  16. Mijn lekkerste saté saus bereid ik als volgt. Ik mik een pot pindakaas in een pan en voeg daar vervolgens tig tenen knoflook (uitgeperst) aan toe. (nep) suiker, sambal, ketjap (zoet), peper en een flinke scheut boerenland melk. Alles zacht laten pruttelen op een klein vuurtje. Als de handel uit dreigt te drogen gewoon weer melk erbij doen.
    Tot je de juiste smeuïge substantie hebt. Lekker bij rijst, stokbrood, vlees en alles waar je verder zin in hebt.

    Eet smakelijk

  17. Vandaag meatbal competion in Milaan.
    Naar toko gegaan voor calve pindakaas met stukjes noot erin,
    kokos melk, trassi en soja saus manis.
    gehakt balletje van rund vlees plus uitjes en twee teenjes knoflook gebraden in margarine.
    Gehakt gekruid met peper, zout, paprika, djintan, kerry op gevoel en smaak.
    Jus met uitjes gebruiken voor het maken van de pinda saus. Kokosmelk erbij , sambal, suiker, soja en trassi. en Roeren.

    Geheel staat nu in de oven 180 C 15min. Klaar.

    Presentatie in een rodekool blad serveren plus een oranje schrijf.

  18. Gesnipperde uien aan fruiten in een scheutje olie
    Gesnipperde of geperste knoflook erbij en even mee bakken
    Melk erbij
    pindakaas erbij ik ik gebruik altijd Peter Pan creamy
    in laten koken tot deze dik wordt, vervolgens onderstaand erbij mikken.
    Ketjap manis
    Sambal olek
    Thai Chilli Sauce erbij (Lucullus)
    Gember siroop
    bruine basterd suiker
    Cream of coconut (coco Lopez)

    Ik heb geen hoeveelheden ik maak het altijd op gevoel,smaak en kleur

  19. Er zijn vele recepten voor pinda saus. Daar hoef ik niets aan toe te voegen. Wel heb ik nog een weinig gehoorde toepassing van de saus. Allereerst maak ik altijd ruim voldoende zodat er aardig wat overblijft. Het overschot gaat in de koelkast of vriezer, en dat doe ik later (koud of opgewarmd) op mijn brood. Als je dat eenmaal hebt gegeten dan wil je nooit meer gewone pindakaas op je brood.

  20. Het lijkt erop dat je op zoek bent naar het huren van biertafels. Helaas kan ik geen specifieke verhuurbedrijven aanbevelen, omdat mijn kennis is beperkt tot informatie die vóór januari 2023 beschikbaar was en ik geen realtime internettoegang heb.

    Om biertafels te huren, kun je verschillende stappen ondernemen:

    1. **Lokale verhuurbedrijven:** Zoek naar lokale evenementen- of feestverhuurbedrijven in jouw regio. Deze bedrijven bieden vaak verschillende soorten meubilair, waaronder biertafels, voor evenementen.

    2. **Online verhuurplatforms:** Er zijn online platforms waar je verschillende soorten apparatuur kunt huren, waaronder biertafels. Populaire websites voor het huren van feestapparatuur kunnen je helpen bij het vinden van de benodigde items.

    3. **Evenementenlocaties:** Als je een evenement organiseert op een specifieke locatie, zoals een feestzaal of een tuin, kun je informeren of ze biertafels ter beschikking stellen of je doorverwijzen naar een verhuurbedrijf.

    4. **Lokale advertenties:** Controleer lokale advertenties, zoals op communitybulletinboards, online marktplaatsen of lokale kranten. Soms bieden particulieren of kleine bedrijven hun diensten aan voor het verhuren van feestuitrusting.

    Als je specifieke aanbevelingen wilt, raad ik je aan om online te zoeken naar verhuurbedrijven in jouw regio of contact op te nemen met evenementenlocaties die mogelijk suggesties hebben voor verhuurbedrijven.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.