Saté manis

Saté manis

Toen ik Plytz onlangs vertelde over de pogingen om zelf pindasaus te maken, kreeg ik niet alleen zijn recept voor de saus, maar ook een aantal suggesties voor gerechten die erg lekker zijn bij pindasaus.

Het eerste recept was voor saté manis (niet voor niets voor pindasaus ook vaak satésaus genoemd, niet waar?). Saté manis betekent, volgens mij (en al mijn kennis van het indonesisch komt van de recepten van Pytz), zoete saté. Het zoete zit hem in dezes in de ketjap, waarin je het vlees lang moet marineren.

Nog een laatste waarschuwing vooraf: bij het grillen van de saté zal je keuken blauw komen te staan (zie foto) en je keuken (of je appartement afhankelijk van hoe ruim je woont) zal nog een aantal dagen naar saté ruiken. Dit was Plytz mij nog vergeten te melden, al vond ik het niet heel erg om nog twee dagen in de heerlijke geur van gegrilde saté te leven.

Ingrediënten

 • 200 gram kipfilet (of speklapjes)
 • 1 ui
 • ketjap manis
 • ketoembar (gemalen korianderzaad)
 • twee teentjes knoflook
 • suiker
 • zout

Bereidingswijze

Snipper de ui en pers de knoflook fijn. Maak een marinade met de ui, knoflook, een scheut ketjap, de ketoembar, een snufje suiker en een snufje zout.

Je kunt de saté met kip of varken maken. Plytz zegt in dezes: varken. Snijd de kip/varken in blokjes, rijg de blokjes aan saté stokjes en leg ze in de marinade. Laat het vlees het liefst een dag marineren in de koelkast als het kan, maar op z’n minst in ieder geval 1 of 2 uur.

Grill de saté stokje in de over of op de grillpan. Het lekkerst zijn ze op de barbecue volgens Plytz. Bestrijk ze tijdens het grillen regelmatig met de marinade om er lekker veel smaak in te brengen.

Eet ze met pindasaus, rijst (of lontong) en gadogado.

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Oosters by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

4 thoughts on “Saté manis

 1. Verukkelijk!
  Ik als blanda was altijd in de veronderstelling dat je varkenshaas moest hebben voor de beste sate babi.
  Daar ga ik dan met je zo genaamde oosterse wijsheid gewoon speklappen.
  Het devies is dus: “The vetter the better”

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.