Zalmschaaltje

ZalmschaaltjeVoor een familieweekendje ben ik zo dom geweest me als vrijwilliger aan te melden om een feestelijk diner voor 12 personen te maken. Ik ben bezig een menu samen te stellen, en ben dus aan het experimenteren geslagen. Dit voorgerecht is het resultaat van een eerste experiment, en hoewel ik nog niet zeker weet of ik het ga gebruiken ben ik wel tevreden met het resultaat. Als ik experimenteer in de keuken hou ik er van om te spelen met ongewone en verrassende combinaties van smaken, en dit zelfbedachte recept is een voorbeeld daarvan.

De hoeveelheden zijn geschikt voor een bescheiden hapje vooraf als smaakmakertje (4 personen), maar je kunt er makkelijk een wat substantiëler voorgerecht van maken door de hoeveelheden met 2 of zelfs meer te vermenigvuldigen. Op de foto staat een wat groter schaaltje omdat dat makkelijker fotografeert met mijn vakantieklikkertje.

Ingrediënten

 • 4 diepe serveerschaaltjes
 • 150g zoet, volrijp, vlezig fruit, zoals perzik, mango of kiwi
 • 1 licht zure appel (bijv. Granny Smith)
 • 1/2 komkommer
 • 100g gerookte zalm in dunne plakjes
 • 75g naturel roomkaas
 • Een takje verse basilicum
 • Een klein bosje bieslook
 • Een bosje tuinkers naar smaak
 • Een mespuntje peper
 • 25g pijnboompitten

Bereidingswijze

Neem voor elke gast een serveerschaaltje. De schaaltjes mogen niet te plat zijn, anders heb je erg veel zalm nodig voor tussen de lagen. Je kunt glazen schaaltjes gebruiken zodat de lagen goed van de zijkant te zien zijn, of juist porselein (o.i.d.) om de verrassing van elke laag te bewaren tot je gasten er aan toe komen.

Begin met het zoete fruit. Vers is het lekkerst, maar uit blik kan ook als je het sap goed uit laat lekken. Probeer dan wel fruit op eigen sap te vinden met geen of weinig toegevoegde suiker. Verwijder zo nodig schil en pit, en snij het fruit in dobbelsteentjes. Beleg met de dobbelsteentjes de bodem van de serveerschaaltjes.

Pak dan de zalm er bij. Bedek het fruit onderin de schaaltjes met genoeg zalm om het fruit net te bedekken en af te scheiden van de volgende laag.

Was de komkommer, en schil hem als je daar de voorkeur aan geeft. Snij de komkommer in stevige plakjes. Schuin afsnijden zorgt voor mooie, decoratieve plakjes. Snij de basilicum en bieslook fijn en meng deze kruiden met een beetje peper door de roomkaas. Je kunt ook klant-en-klare gekruide roomkaas kopen, maar de verse basilicum en peper geven een speciale smaak aan de roomkaas die je in de supermarkt niet snel vindt. Smeer de roomkaas op de plakjes komkommer, alsof je een toastje aan het smeren bent. Leg de plakjes op het laagje zalm in de schaaltjes. Het is prima als de plakjes elkaar een beetje overlappen.

Gebruik de rest van de zalm om weer een scheidingslaag in de schaaltjes te leggen.

De laatste laag maakt van de bovenste zalmlaag een soort carpaccio. Je zou een complete carpaccio dressing kunnen maken, maar dat vind ik zelf teveel van het goede. Strooi de pijnboompitten over de zalm. Snij de appel in kleine dobbelsteentjes, en strooi deze er overheen. Maak het geheel af door een klein bosje tuinkers te knippen en over het geheel heen te strooien.

Voor maximaal effect, vertel je gasten niet wat er in zit, en laat ze het laagje voor laagje ontdekken.

Voor wie op het dieet let: afgezien van het fruit zitten er weinig koolhydraten in dit voorgerecht. Er zit natuurlijk wat vet in de zalm, de roomkaas en de pitten, maar de hoeveelheid kaas en pitten is klein, en de zalm bevat veel van de super-gezonde Omega-3 vetzuren. En als je vers fruit gebruikt krijg je ook nog ‘s een gezond shotje vitamines binnen.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.