Mijn collega Lekker Hapje Mark beweert dat een burger zich alleen een echte burger mag noemen als het met rundvlees is bereid. Ik ben het daar niet mee eens, heb in mijn reeds 38-jarig bestaan al vele lekkere burgers geproefd van o.a. varkensvlees, vis, kip en zelfs van bizon (hoewel dat dan weer een rund is). Mark lijkt het overigens ook niet helemaal met zichzelf eens te zijn, want hij vervolgt zijn verhaal met een heerlijk recept voor zalmburgers.
De zalmburgers zijn gelijk ook zijn inzending voor de tweede ronde van de #burgeroorlog. Nu kan ik daar tegenover natuurlijk echte runderburgers stellen, die in zijn ogen superieur zijn en mij dus de overwinning zouden moeten geven. Maar om de strijd fair te houden en om te voorkomen dat Mark achteraf komt zeuren over oneerlijke tactieken, zal ik de tweede ronde in gaan met onderstaande guacamole kipburgers.
Nu denk je bij kipburgers misschien al snel aan de broodjes gefrituurde kip van de MickyD’s, KFC of Burger King. Of je ziet een gegrild kipfiletje tussen twee broodjes. Maar dit is niet zo’n kipburger. We gebruiken wel malse kipfiletjes, maar deze worden niet gefrituurd of gegrild. We snijden de kip in kleine blokjes en kneden deze dan samen om de burgers te vormen. Daarna bakken we de burger als vanouds in de pan.
Ingrediënten
voor twee kipburgers
- 2 broodjes
- 250 gram kipfilet, in blokjes gesneden
- 2 plakjes kaas
- 1 avocado
- 1 tomaat
- 2 theelepels tabasco saus
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels citroensap
- crème fraîche
- rucola
- snufje paprikapoeder
- zout
- olijfolie
Bereiding
Snijd de kip in blokjes en kruid met de paprikapoeder. Vorm twee burgers met de blokjes en kneed ze goed samen. Laat 10 minuten in de koelkast rusten om ze beter samen te laten hangen.
Snijd de avocado in tweeën, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees er uit en breng het over in een kommetje. Prak het fijn met een vork. Snijd de tomaat in kleine blokjes, snipper de knoflook fijn en meng door de avocado samen met de tabasco en de limoensap. Zout de guacamole naar smaak.
Bak de burgers daarna 5 minuten aan elke kant in een beetje olijfolie. Leg bij de laatste 5 minuten de plakjes kaas op de burger om ze op de kip licht te laten smelten.
Snijd de broodjes open en smeer de onderkant (de “vloer”) met een laagje crème fraîche en de helft van de guacamole. Leg hier weer de burger op en wat rucola. Smeer de rest van de guacamole op de onderkant van de top van de broodjes (het “plafond”) en bedek de burgers hiermee.
Enjoy!
Looks gooooooood! Ik spuug zeker niet op andersoortige burgers, maar ja, beef is beef. Next round veggieburgers?
Hmmm, misschien zijn veggie burgers voor mij wel een stap te ver… maar zo’n uitdaging kan ik natuurlijk eigenlijk niet uit de weg gaan.
And so we begin! ik ga me eens verdiepen in de (niet zo heel boeiende) wereld van de veggieburger. Misschien dat we een keer een lekkere veggieburger kunnen produceren!
Check:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/aug/22/how-to-make-perfect-bean-burgers
Lijkt me heerlijk, ga ik zeker een keer proberen!