Risotto van zongedroogde tomaten en pesto

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: bij Lekker Hapje zijn we heel erg van de risotto. Zelfs met slechts een paar ingrediënten, kun je al een heerlijke risotto op tafel zetten waar vriend en vijand de vingers bij aflikken.

Als bewijs wil ik graag onderstaand recept aanvoeren. De combo van pesto en zongedroogde tomaten verwacht je eerder misschien bij pasta, maar ze komt ook volledig tot haar recht in de risotto.

Het maakt voor het recept overigens niet uit of je zongedroogde tomaten daadwerkelijk droog verpakt zijn, of in zo’n potje waar in ze in olie bewaard zijn. Tijdens het koken wellen de “droge” tomaten vanzelf op.

Ingrediënten

voor twee personen

 • 100 gram (Arborio) rijst
 • 1 ui
 • 1 glas witte wijn
 • 1 liter kippenbouillon
 • 150 gram zongedroogde tomaten
 • 2 eetlepels pesto
 • geraspte Parmezaanse kaas
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Bereidingswijze

Snipper de ui fijn en fruit deze in een pan met wat olijfolie. Zodra de ui glazig begint te worden, gooi je de rijst erbij. Zodra ook de rijstkorrels beginnen te glimmen en doorzichtig te worden, blus je de boel af met de witte wijn. Laat de wijn indampen, zonder te vergeten af en toe te roeren.

Snijd de zongedroogde tomaten in hapklare stukken en knal ze erbij in de pan.

Zet het vuur niet te hoog (standje 6 uit 12 bij ons). Voeg een soeplepel kippenbouillon toe en laat ook deze weer indampen (weer niet vergeten zo nu en dan te roeren). Herhaal tot de rijst beetgaar gekookt is.

Haal dan de pan van het vuur. Proef de rijst en voeg indien nodig peper en/of zout toe naar smaak. Roer de pesto er door, verdeel over twee borden en strooi bij opdienen nog wat geraspte Parmezaan over de rijst heen.

This entry was posted in Alle Recepten, Hoofdgerechten, Vegetarisch, Italiaans, Mediterraan and tagged by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

6 thoughts on “Risotto van zongedroogde tomaten en pesto

 1. Al een half jaar heb ik een pak risottorijst in mijn kast, maar ik durf het steeds niet aan. Met dit recept ga ik het deze week nog proberen omdat ik gek ben op zongedroogde tomaatjes én pesto. Dit recept is voor echt iets voor mij!!
  Laat jullie weten of het gelukt is…

  • Niet bang zijn en gewoon die stoute schoenen aantrekken en aan de kook! Het aller, allerergste wat kan gebeuren is dat je de rijst iets te lang kookt, waardoor het geheel een romig papje zou kunnen worden. Maar dan nog smaakt het heerlijk!

   En door tijdens het koken regelmatig de rijst op beetgaarheid te testen, kun je zelfs dat probleem voorkomen!

   • Het is geschied. Ik heb vandaag risotto gemaakt.
    Dit is het ultieme troostvoedsel!!
    Elke 5 minuten proeven, het duurde uiteindelijk 25 minuten voordat ik tevreden was. Moet wat sleutelen aan het zoutgehalte van de bouillon, want met de tomaatjes, de pesto en de Parmezaan was het geheel net iets té voor mij, maar goed, daar kan wat aan gedaan worden. Had een mooie Parmezaan geregeld van de markt, dunne plakjes geschaafd en laten smelten… Ik heb echt genoten.
    Dank voor het me over de streep trekken.
    Nu nog wat variaties bedenken…..

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.