Escribano

De vriendin en ik hebben dus net een nieuw huis gekocht. En nauwelijks ingetrokken in de nieuwe casa zijn we op vakantie gegaan naar Peru. Geen handige timing, maar vakantie stond al gepland sinds die vorig jaar afgeblazen moest worden door de beruchte aswolk van de Eyjafjallajökull. Maar goed, drie weken Peru zijn zeker geen straf, ook al bereiketen we tijdens de vakantie het bizarre moment dat we langer in Peru hadden gezeten dan dat we in ons nieuw huis hadden gewoond.

Peru was dus genieten. Niet alleen van de natuur en de sights, maar ook van het vele lekkere eten. Onder de vele souvenirs heb ik dan ook de Larousse de la Gastronomía Peruana van Peruaans sterchef Gastón Acurio meegenomen. Reken er maar op dat dat boek de komende weken in Casa Lekker Hapje veel geraadpleegd zal worden! Bijvoorbeeld voor onderstaand recept.

In alle restaurants waar wij in Arequipa zijn geweest, kwamen er een of twee borden escribano midden op tafel te staan. Deze werden vaak zelfs al vóór de kaart gebracht, zodat je alvast wat lekkers te knabbelen had terwijl je nadacht over wat je wilde eten.

De escribano is een pittige aardappelsalade, typisch uit Arequipa. De scherpte wordt veroorzaakt door de rocoto die bij de aardappelen wordt gedaan. De rocoto is een peper afkomstig uit Zuid-Amerika die veel gebruikt wordt in de Peruaanse keuken (gevuld – de rocoto relleno – is die heerlijk!). Helaas heb ik hem hier in Nederland nog niet kunnen vinden. Hetzelfde geldt overigens ook voor de ají, die nóg meer gebruikt wordt dan de rocoto. Toegegeven, we zijn net terug van vakantie, dus mijn zoektocht is niet heel erg uitgebreid geweest, maar het is in ieder geval duidelijk dat je niet naar de super of groenteboer op de hoek kan om wat ajís of rocotos te scoren.

No worries. Voor de escribano kun je de rocoto vervangen door een rode paprika. Om de boel dan toch nog een beetje pittig te maken, voeg je er vervolgens nog een pepertje aan toe. Het soort pepertje kun je laten afhangen van de gewenste scherpte die je aan de escribano wil geven.

Escribano is in het Spaans trouwens letterlijk notaris of secretaris. Het gerecht zou zijn naam dan ook te danken hebben aan het feit dat notarissen en klerken in Arequipa na afloop van hun werkdag naar een picantería (de typische eettentjes van de stad) gingen en zich daar tegoed deden aan deze aardappelsalade.

Ingrediënten

 • 6 aardappelen
 • 2 tomaten
 • 2 rocotos (of 1 paprika en 1 pepertje, pittigheid naar smaak)
 • peterselie
 • olijfolie
 • witte wijnazijn
 • peper
 • zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze beetgaar in ruim water.

Snijd de tomaten in kleine blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de rocotos en snijd deze ook in kleine blokjes. Snijd de aardappelen in schijfjes.

Meng de tomaten, rocotos en aardappelen in een diep bord. Dresseer met een scheut olijfolie en een scheutje witte wijnazijn. Breng op smaak met peper, zout en verse peterselie.

This entry was posted in Alle Recepten, Voorgerechten, Vegetarisch, Zuid-Amerika, Peru by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

0 thoughts on “Escribano

 1. Dit brengt herinneringen terug aan mijn eigen reis naar Peru. Inderdaad een erg lekkere salade, bedankt om het recept hier te delen!

  Groetjes
  Marian

 2. Dank voor je reactie!

  De bedoeling was om nog meer Peruaans lekkers op de site te plaatsen. Hopelijk kan ik daar binnenkort weer tijd voor vrij maken.

 3. Dank je wel Alberto! Ik hou je site zeker in de gaten, hij staat in mijn favorieten en het zou leuk zijn nog wat Peruaans eten tegen te komen! :-)

  Groetjes
  Marian

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.