Ragù (Tomatensaus)

Na jarenlang experimenteren is ie dan eindelijk helemaal naar mijn zin: de ragù. Nu zal er vast wel iemand zijn die zegt: he, dat is niet de originele saus. Klopt, maar het is wel MIJN originele saus, die ik dus het lekkerst vind.

Moraalridders hoeven dus niet aan te geven dat de saus afwijkt van hoe Italianen hem maken (al geloof ik nooit dat iedereen daar hetzelfde recept gebruikt, maar dit terzijde), dit is mij bekend!

De hoeveelheid die je hiermee kunt maken is genoeg voor 4 keer met 4 personen eten (en dan is 4 personen weer gebaseerd op twee volwassenen, een meisje van 15 en een jongetje van 6).

Ingrediënten

 • 5 blikken gepelde tomaten
 • 3 blikjes tomatenpuree
 • 3 bouillonblokjes (rund)
 • 200 ml witte wijn (ik gebruik Pinot Grigio)
 • 1 grote winterpeen (in kleine stukjes)
 • 4 middelgrote uien (fijngehakt)
 • 6 stengels bleekselderij (in kleine stukjes)
 • 1 bol knoflook (tenen in dunne plakjes)
 • 1 bos platte peterselie, alleen de blaadjes (fijngehakt)
 • 1 kilo mager rundergehakt
 • olijfolie
 • peper, zout

Benodigdheden

 • grote pan met dikke bodem en deksel
 • staafmixer

 


De bereiding

Goed, als je dus klaar bent met het snijden van de ingrediënten, volgt het makkelijkste deel van de bereiding, het daadwerkelijke koken! Wel geduld hebben, want de saus staat lang op.

Eerst zet je de pan op het vuur met een flinke scheut olijfolie erin, laat heet worden en gooi dan de peen, bleekselderij, ui en knoflook erin. Roer even goed door en zet de pan dan op het laagste vuurtje wat je hebt en doe de deksel op de pan. Laat dit een minuut of twintig zachtjes stoven. Roer tussendoor een paar keer door.

Als alles wat zachter is geworden haal je het deksel van de pan en doe je de wijn erbij (logisch, als je het deksel er niet vanaf haalt komt die wijn er nooit in natuurlijk). Zet het vuur hoog en laat de alcohol verdampen, dan de tomatenpuree erbij en even goed doorroeren. Dan de gepelde tomaten, bouillonblokjes en peterselie er bijgooien en aan de kook brengen.

Kookt het? Dan is het tijd om de staafmixer ter hand te nemen. Pureer alles tot een gladde saus en zet de pan dan weer op je laagste vuurtje (of zelfs op een sudderplaatje) en laat een uur of 3 zachtjes pruttelen (zonder deksel). Roer af en toe goed door.

Het gehakt rul ik altijd afzonderlijk en voeg het toe als de saus genoeg is ingekookt, Zonder gehakt is de saus overigens ook lekker! Proef even goed en voeg peper en zout naar smaak toe.

1 portie opeten en 3 porties invriezen! Eet smakelijk!

This entry was posted in Alle Recepten, Sauzen, Italiaans, Mediterraan by Mark. Bookmark the permalink.

About Mark

Een liefhebber van lekker eten. Less is more en more is altijd welkom! Ik heb een voorliefde voor de Italiaanse keuken, maar oer-Hollandse gerechten sla ik ook niet af. voorts zijn sauzen favoriet bij me. Wat niet vraag je je af? Wel, Haring en rode kool. Ben dus breed georiënteerd en geïnteresseerd. Mijn liefde voor eten heeft er ook voor gezorgd dat ik een wat te ruime opslag heb gecreeerd voor al dit lekkers en ik dus eigenlijk constant in gevecht ben tegen de kilo's. tegenstrijdig? zeker! maar ik laat me er niet door kisten! Lees ze en bedenk dat de enige limiet met koken de door jezelf opgelegde is! Everything goes!

4 thoughts on “Ragù (Tomatensaus)

 1. Hoi Mark

  Het heeft even geduurd voor ik je recept kon maken, ik heb begin december een nieuw gasfornuis aangeschaft, maar het kleinste pitje was nog te groot om vlees lekker te sudderen en of soep te laten trekken, alles kookte veel te hard. Nu is gisteren de Siemensmonteur ( reclame) geweest en heeft het gas lager gezet. (ja dat kan dus)
  Ik heb dus vandaag je ragù gemaakt, het was heerlijk en zeer zeker voor herhaling vatbaar, mijn man vond het ook heerlijk.
  Ik had alleen de verkeerde pasta erbij gekozen, een soort strikjes, das was eigenlijk wel jammer, volgende keer neem ik dus andere pasta.

  Nou lang verhaal hè.

  Ik wil je graag bedanken voor het lekkere recept.

  Groetjes, Nelleke

 2. Gelukkig viel het niet tegen, Ik eet hem eigenlijk altijd met Tagliatelle of Fettuccini. Maar goed, wat je lekekr vindt natuurlijk!

  Je kunt hem trouwens ook prima gebruiken als saus tussen de lasagna!

 3. Beste Mark,

  De ragù smaakt heerlijk.

  Gebruik jij overigens drie kleine blikjes tomatenpuree of drie grote blikjes?

  Groet,

  Wesley

 4. Ik gebruik zelf altijd 3 kleine blikjes, of 1 kleine en 1 grote (maar dat zal voor de hoeveelheid in totaal dus niet uitmaken!)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.