Jambalaya

This entry is part 22 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Voor het tweede gerecht blijven we in het zuiden van de US of A. Waarom? Kom op nou, als er een gerecht is met de naam Jambalaya, moet je dit gewoon proberen. Het klinkt als een speelstijl en zou niet misstaan in het fijn klinkende rijtje: Catenaccio (klinkt fijn, maar is niet om aan te zien) en Samba (klinkt fijn, ziet er goed uit maar ik ben er een beetje klaar mee) vandaar dat we in de US nu Jambalaya (klinkt goed, ziet er goed uit en is zeker ook heel erg goed te pruimen!) spelen!

Jambalaya is ontstaan uit de Creoolse en Cajunkeuken in Louisiana, en kan misschien best een beetje vergeleken worden met de Spaanse Paella (he, ik heb al gezegd dat de Amerikaanse keuken veelal bestaat uit goed jatwerk). Ook voor Jambalaya geldt: er zijn net zoveel recepten als dat er Jambalaya-koks zijn. Deze kok Jambalayade het volgende voor jullie in elkaar.

Ingrediënten

 • 6 plakken bacon
 • 50 gram selderij, fijngesneden
 • 1 groene paprika, fijngesneden
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 100 gram gekookte ham in stukjes
 • 100 gram gekookte kip in stukjes
 • 100 gram gedroogde/gerookte worst in stukjes (bv chorizo)
 • 1 blik tomatenblokjes
 • 250 milliliter runderbouillon
 • 250 milliliter kippenbouillon
 • 0.5 gram gedroogde tijm
 • 3 gram cajunkruiden
 • 200 gram ongekookte witte rijst
 • 125 gram voorgekookte garnalen

This is how we do it!

Bak eerst de bacon totdat deze krokant is en zet apart. Dan, in het vet van de bacon, de selderij, groene paprika en ui bakken totdat deze zacht zijn.

De ham, kip en worst erbij doen, even (2 minuten) meebakken en dan de tomaten (met sap!), kippenbouillon en runderbouillon erbij gooien. Aan de kook brengen, dan de rijst, cajunkruiden en tijm erbij doen. weer aan de kook brengen en dan het vuur laag zetten, deksel erop en 20 minuten zachtjes laten koken.

Na 20 minuten de bacon (eerst even fijnsnijden) en de garnalen erdoor roeren, even verwarmen, zodat de garnalen ook warm zijn en eten maar!

Dit is wat we bedoelen met comfort food… Good Stuff!

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< Lekker Hapje Cup 2010: Groep D, 1e wedstrijdFränkischer Speck-Kartoffelsalat >>

12 thoughts on “Jambalaya

 1. Misschien is het vergelijkbaar met paella maar jambalaya is zooooooo veel lekkerder!

  top recept!

  Groetjes
  Anita

 2. Niks mis met jambalaya ik maak het ook wel eens, maar ik heb toch mijn twijfels over deze uitvoering. Ik weet dat het een slavengerecht is en dat je dus niet al te kieskeurig moet zijn op de ingrediënten maar kip, bacon, ham EN garnalen, in runderbouillon?!

  Waarom niet de klassieker met catfish (meeval) hier zowel wild (1,5m! groot in de Biesbos) maar ook als kweekvis (pangasius) te krijgen?
  Of een jambalaya op basis van rivierkreeft…dan passen de garnalen beter.

 3. Er ging vroeger zelf krokodil in… en de smaak was zeer goed en passend. Nee hoor, de volgende keer maak ik hem precies zo!

 4. Krokodil smaakt naar kip, naar niks dus.

  Ik blijf erbij, je maakt hem:

  of met ham+bacon+varkenspootjes
  of met kip/krokodil+chorizo (anders te weinig smaak)
  of met vis+schaal dieren (garnaal, meerval, rivierkreeft, krab)

 5. Mag hoor, maar ik vind deze combi prima smaken. Juist die combinaties waarvan je denkt: het is niks, kunnen erg verrassend uitpakken. dat is hier ook het geval! Juist door zaken te proberen kom je tot leuke dingen. als iedereen maar vasthoudt aan wat gangbaar/normaal/klassiek is, kom je nooit tot wat nieuws..

 6. Je moet juist nadenken over combinaties en niet zo maar zaken bij elkaar gooien die niet bij elkaar passen, zoals kip en vis. Historische contekst is bij zo’n traditioneel gerecht ook belangrijk.
  In de Lousiana wetlands/delta kom je wel catfish en crayfish tegen maar weinig varken, verder landinwaarts is kip of varken/worst weer logischer.

  Iets nieuws kan ik wel waarderen, maar als je dan afwijkt van de norm doe dat dan met een goede uitleg. Zaken zijn gangbaar/normaal/klassiek met reden ;)

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.