Fränkischer Speck-Kartoffelsalat

This entry is part 23 of 49 in the series Lekker Hapje Cup 2010

Na de voor Duitsland dramatisch verlopen eerste wedstrijd, kon de bondscoach natuurlijk niets anders dan enige flinke wijzigingen in het team aan te brengen. Gelukkig is de Duitse keuken divers genoeg om een ander systeem te gaan spelen. Na het zware seizoen was een volledig Beierse opstelling misschien niet heel handig. De nadruk komt nu dus te liggen op de regio Franken. Deze ligt weliswaar in Beieren, maar heeft een eigen identiteit. De bondscoach hoopt hiermee het goede uit Beieren te houden en met de nieuwe inbreng uit Franken een beter resultaat neer te zetten.

De Opstelling

Het eerste dat opvalt, is dat het middenveld volledig is vervangen. In plaats van vier smaakmakertjes is er nu gekozen voor een solide basis van kruimige aardappelen en een krachtige bouillon. Op de flanken zal het kruidige optreden van bieslook en peterselie voor een smakelijke wedstrijd moeten zorgen. In de punt van de aanval deze keer spek en augurk, een verrassende combinatie waarmee de bondscoach hoopt de tegenstander te verrassen. De verdediging is in hoofdlijnen hetzelfde gebleven, maar centraal achterin bleek boter geen toegevoegde waarde te hebben en deze is vervangen voor witte wijnazijn. Ui blijft op doel, maar hij heeft een nieuw, rood, tenue gekregen. Keepers in een rood tenue presteren namelijk beter.

Nog even alles duidelijk op een rijtje:

 • 750 gr kruimige aardappels
 • 250 ml vleesbouillon
 • 125 gr spek
 • 1 rode ui
 • bieslook
 • peterselie
 • 4 augurken
 • scheutje olie
 • scheutje witte wijnazijn
 • zout
 • peper

De Tactiek

De aardappelen schillen, klein snijden en koken. Terwijl de aardappels aan het koken zijn, kan je het spek in dobbelsteentjes snijden, de ui snipperen, de augurken en kleine stukjes snijden en de bieslook en peterselie in grove stukken hakken. Als de aardappelen bijna gaar zijn, kan je beginnen met het bakken van het spek en het opzetten van de bouillon. Zodra het spek gebakken is, deze aan de kokende bouillon toevoegen en hier ook de gesnipperde ui aan toevoegen. De bouillon moet dan even zachtjes doorkoken.

Als de aardappelen klaar zijn, doe je deze in een schaal of kom met genoeg ruimte om alles door te roeren. Voeg alles bij elkaar en voeg naar smaak de olie, witte wijnazijn, zout en peper toe. Roer alles goed door, als het goed is vallen de aardappelen nu uit elkaar. Je kan de salade direct warm opeten of eerst de smaak een uurtje laten intrekken en deze dan afgekoeld serveren.

Wünsche wohl zu speisen!

Stem op dit recept in de Lekker Hapje Cup!

Series Navigation<< JambalayaLekker Hapje Cup 2010: Groep A, 2e wedstrijd >>

0 thoughts on “Fränkischer Speck-Kartoffelsalat

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.