Shepherd’s Pie

Op dit recept kwam ik uit nadat een tijdje geleden het verzoek gedaan was om eens wat vaker AGV’tjes (of zijn het AVG’tjes?) te eten in huize Lekker Hapje. Nooit de beroerdste dook ik het online Internet op om recepten te verzamelen die aan het rekwest voldeden. De shepherd’s pie was een van de resultaten van mijn zoektocht.

Een shepherd’s pie (of cottage pie) is een Engelse hartige taart, waarbij de “korst” uit aardappelpuree en gehakt wrdt gemaakt. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, hoeft dit niet per se lamsgehakt te zijn (of – misschien nauwkeuriger? – schaapherdersvlees). Het gerecht zou ontstaan zijn onder de armere bevolking, als een manier om vlees en groente kliekjes te verwerken met aardappels (wat een van de betaalbare gewassen was). Het woordje “shepherd” (en “cottage”) zou naar de nederige oorsprong van het gerecht wijzen.

Zelf kende ik het gerecht nog van vroeger, toen mijn moeder het wel eens maakte en het altijd erg goed smaakte. Met die goede herinnering ging ik aan de slag en ik kan (natuurlijk) melden dat het in huize Lekker Hapje ook erg goed beviel.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 600 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 kilo aardappelen
  • 125 gram boter
  • 125 ml runderbouillon
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • zout en peper
  • rozemarijn, tijm of andere kruiden

Bereidingswijze

Schil de piepers en snijd ze in grote stukken. Kook ze in een pan ruim zout water gedurende zo’n 20 minuten.

Terwijl je wacht op aardappeltjes, kun je aan de slag met het gehakt.

Smelt de helft boter in een braadpan. Fruit hierin de ui tot ze glazig begint te worden. Voeg de paprika en courgette toe. Breng op smaak met zout, peper en indien gewenst nog andere kruiden (bijv. rozemarijn of tijm).

Voeg het gehakt toe en rul het mee met de groente tot het bruin gebakken is. Proef dan even of het geheel niet te flauw is en voeg eventueel nog wat zout, peper en kruiden toe. Voeg de worcestershire saus toe en de runderbouillon. Laat alles zo’n tien minuten sudderen op laag vuur.

Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn. Doe ze in een kom en prak ze fijn samen met de rest van de boter tot je een mooi puree hebt verkregen zonder (al te veel) klonten. Proef even en voeg indien nodig nog wat pezo toe naar smaak.

Beng het vleesmengsel over op een ovenschaal. Verdeel evenredig over de bodem van de schaal. Bedek het vlees met de aardappelpuree.

Bak het geheel 30 minuten in de oven op 200 graden. Als alles goed gaat, moet de bovenkant van de pie lichtjes bruin kleuren.

Dig in!

PS: Geheel in de geest van het ontstaan van het gerecht ben je natuurlijk vrij om andere groente en/of kliekjes in je pie te verwerken!

0 thoughts on “Shepherd’s Pie

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.