Gebakken vis met cousbareia saus

Na de film komt altijd de dvd met de deleted scenes en outtakes. Gewoon een verkooptrucje om nog meer geld uit de film te kunnen melken. Een mooie traditie waar ik me bij aan wil sluiten. Het recept hieronder is namelijk een van de probeersels die de opstelling voor de Lekker Hapje Cup uiteindelijk niet hebben gehaald.

Dat lag overigens niet aan de smaak, want die was goed. Het probleem was dat de saus niet zo fotogeniek was. De foto’s die dat opleverde, zouden mijn kansen meer kwaad dan goed doen, bedacht ik me en besloot daarom om toch voor de kofta met abrikozensaus te gaan.

Omdat het toch best lekker was, wilde ik jullie het recept toch niet onthouden. Het is afkomstig uit het boekje Apricots on the Nile, wat zo’n beetje mijn bijbel is geweest tijdens de Cup. Oordeel zelf of het me misschien niet in de halve finale had kunnen helpen om de eindstrijd te halen, ondanks die niet zo flatteuze foto.

Ingrediënten

 • 2 filets (tilapia)
 • bloem
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • 1 ui
 • 2 tomaten tomaten in blokjes gesneden
 • 90 gram hazelnoten
 • 90 gram geroosterde pijnboompitten
 • 100 ml water
 • bos verse peterselie

Bereidingswijze

Het recept roept om “firm white fleshed fish”. Aangezien ik voor vis nog niet verder kom dan het kleine schapje wat de lokale Appie ervoor reserveert, werd het tilapia, maar te vervangen door je kweekbaars naar keuze (bijv. koolvis, schelvis, kabeljauw of tong).

Dep de visfilets droog met wat keukenpapier. Haal ze door de bloem tot ze helemaal bedekt zijn. Kruid ze met zout en peper.

Verhit wat olijfolie in pan en bak de vis op hoog vuur, ongeveer 3 minuten aan elke zijde. Haal de filets uit de pan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Leg ze even apart.

Verkruimel de hazelnoten en de geroosterde pijnboompitten (gebruik de tip van de dames van Excellent-eten).

Verhit in een andere pan weer wat olijfolie. Fruit de ui, die je eerst in dunnen ringen hebt gesneden. Voeg de tomaten en de verkruimelde noten toe en kook dit zo’n 4 minuten. Voeg het water en en de peterselie toe, breng op smaak met zout en peper en kook het geheel nog eens 5 minuten.

Leg tot slot de vis in de saus en laat het daarin zo’n 10 minuten sudderen op laag vuur.

Serveren met (gebakken) witte rijst.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.