Michelle Obama’s shortbread cookies

Lieve Internet, de laatste keer dat we elkaar spraken, is alweer bijna twee maanden geleden (kruid- en pepernoten uitgezonderd). In die maand ben ik verhuisd naar een nieuwe stad, begonnen aan een nieuwe baan en heeft de US&A een nieuwe president gekozen.

Dat laatste noem ik niet omdat ik denk dat Obama een hand heeft gehad in mijn verhuizing en verandering van baan (toch?), maar omdat ik door de verhuizing etc. geen tijd gehad heb om te schrijven over de verkiezingen. Uiteraard zou het neit gaan om diepgaand politiek analyse (dat kun je beter overlaten aan de experts), maar om een verslag van de Family Circle Presidential Cookie Bake-Off!

Elke 4 jaar, zo vlak voor de verkiezingen, houdt het Amerikaanse tijdschrift Family Circle een wedstrijd onder de potentiële First Ladies. Ze leveren allemaal een (eigen) recept voor koekjes en de lezers van het blad stemmen op het lekkerste recept. Lijkt allemaal heel onschuldig, maar de winnaar van de bake-off is tot nu toe ook steeds First Lady geworden (of gebleven). Er staat dus veel op het spel!

Bij de verkiezingen van 2004 heb ik veel aandacht besteed aan de wedstrijd en dit jaar wilde ik dat weer doen, maar door de verhuizing had ik alleen nog tijd om de avond vóór de verkiezingen (net twee dagen in mijn nieuw huisje) het recept voor shortbread cookies van Michelle Obama uit te proberen. Zie het als mijn kleine bijdrage aan het “Yes, we can!” fenomeen. En niet zonder resultaat, want hoewel de oatmeal-butterscotch cookies van Cindy McCain de bake-off hebben gewonnen, zit Michelle Obama vanaf 20 januari in het Witte Huis. Voor het eerst in haar bestaan heeft de bake-off de winnaar van de verkiezingen niet voorspeld!

De bake-off had dit jaar trouwens nog een primeur. De recepten werden verzameld toen de Democratische voorverkiezingen nog in volle gang waren en naast Obama ook Hillary Clinton (de oorspronkelijke aanstichter van de bake-off!) nog in de race was om presidentskandidaat te worden. Om die reden moest potentiële First Dude Bill Clinton ook een recept inleveren en deden er dus drie recepten mee aan de wedstrijd.

Ingrediënten

  • 300 gram boter
  • 350 gram suiker
  • eigeel van 2 eieren
  • eiwit van 1 ei, luchtig geklopt
  • scheutje Amaretto (bij gebrek aan door mij vervangen met Triple-sec)
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 350 gram bloem
  • snufje zout
  • handjevol gedroogde fruit in stukjes (pruimen, abrikozen, perziken)

Bereidingswijze

Meng in een grote beslagkom de boter en de suiker. Dit werkt het beste als de boter al wat zacht is en dus niet direct uit de koelkast komt. Voeg langzaam het eigeel toe en blijf roeren tot je een gladde mix hebt. Meng vervolgens de likeur en de citroenrasp. Voeg de zout toe.

Voeg nu beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de bloem toe. Blijf roeren tot je een homogene deeg hebt zonder klonten.

Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid het deeg over de plaat. Probeer het deeg gelijkmatig over de plaat te verdelen en zo plat mogelijk te krijgen.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met het opgeklopte eiwit en bestrooi het met wat suiker en het fruit.

Het geheel gedurende ‘n 25 minuten bakken in de oven op 170 graden. Na de 25 minuten in de oven, met de deur op een kier, laten afkoelen.

Tot slot in stukken snijden (koekjes van 5×5 cm) .

Yes We Can!

One thought on “Michelle Obama’s shortbread cookies

  1. Pingback: Iets om indruk mee te maken - Doriexel.nl

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.