Pabellón criollo: het nationale gerecht van Venezuela

Hét nationale gerecht van Venezuela is toch wel de pabellón criollo. De criollos waren de in de koloniën geboren afstammelingen van de Spanjaarden, maar het woord wordt tegenwoordig vooral gebruikt om zaken aan te duiden die van het land zelf komen. Het woord pabellón betekent in deze context vlag, wat het dus maakt tot de vaandel van de Venezolaanse keuken. Het was (en is) dan ook vaste prik als mijn moeder gasten uitnodigt en ze iets van haar geboorteland wil laten proeven.

Overigens vind je door heel het Caribisch gebied variaties terug van de pabellón. Zo is de bandera dominicana (letterlijk Dominicaanse vlag!) het nationale gerecht van de Dominicaanse Republiek en eet men in Cuba (en de Canarische eilanden) ropa vieja (letterlijk oude kleren). Dit laatste verklaart waarschijnlijk de gemeenschappelijke oorsprong van deze gerechten, een manier om de oude kleren (kliekjes) op te maken.

Tegenwoordig gebruikt men geen kliekjes voor de pabellón en is het een op zichzelf staande maaltijd. Aan het aantal verschillende ingrediënten merk je echter nog wel iets van de aard van het ontstaan van het gerecht. De pabellón bestaat namelijk uit 4 verschillende onderdelen:

  • carne mechada: gekruid en “gescheurd” draadjesvlees gestoofd in een saus op basis van (o.a.) tomaten (inderdaad ook ideaal als arepavulling),
  • witte rijst,
  • caraotas: zwarte bonen, eerst gekookt en vervolgens gebakken, en
  • tajadas: gebakken schijfjes bakbanaan.

Deze onderdelen zijn als de vier wielen van de pabellón-mobiel. Ze dragen alle vier bij aan de smaak van het gerecht en dienen met uiterste zorg bereid te worden. Ja, zelfs de simpele witte rijst speelt een rol van belang; het mag niet te romig, maar ook niet te droog zijn en onder geen beding teveel aan elkaar plakken.

(Het verhaal gaat trouwens dat de kleuren van de verschillende ingrediënten ook symbool zouden staan voor de verschillende groepen die de Venezolaanse bevolking opmaken: de oorspronkelijke autochtone bevolking, de Spaanse kolonisten en de afstammelingen van de uit Afrika gehaalde slaven.)

Hoewel ik weinig vrije tijd voorzie de komende weken (in mijn zeer nabije toekomst staat me een verhuizing te wachten), hoop ik de recepten voor de verschillende onderdelen binnenkort op de site te kunnen zetten.

Foto van Seamar31 op Wikipedia.

2 thoughts on “Pabellón criollo: het nationale gerecht van Venezuela

  1. ik hou van dit eten! Mijn schoonfamilie komt uit Venezuela dus heb zo’n beetje al jouw recepten al eens in het echt gehad maar dit gerecht blijft toch wel mijn favoriet, behalve de banaan dan (vond die iets minder). Dankzij jouw kan ik nu ook de maag van mijn vriend bevredigen met eten uit zijn land van herkomst.

  2. Hoi Alberto, heb je misschien inmiddels kans gezien een recept voor carne mechada op de site te zetten? Ik kan het namelijk nergens vinden. Alvast bedankt!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.