Tajadas zijn schijfjes bakbanaan die goudbruin gebakken zijn in olie. In Venezuela kom je ze ook vaak tegen onder de naam platano (=banaan, duh). Ze vormen het eenvoudigst onderdeel van de pabellon criollo (op de rijst na).
Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:
- (misschien ter overvloede) neem bakbananen en geen “gewone” bananen,
- de bananen moeten rijp zijn, ze mogen niet te groen zijn. De schil mag best bedekt zijn met een paar bruine vlekken,
- gebruik geen olijfolie. De smaak van de olijfolie kan dan gaan overheersen. Gebruik liever zonnebloemolie,
- bak de schijfjes tot ze goudgeel, tegen het bruine aan, worden. Wees wel voorzichtig dat ze niet aanbranden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld frietjes zal de banaan niet snel krokant worden en dat is ook niet de bedoeling. Ga daar dus niet op staan wachten, want dat wordt de kans dat de boel aanbrandt alleen maar groter.
Met al deze zaken in het achterhoofd volgt hier het recept:
Ingrediënten
bijgerecht voor 2 personen
- 1 bakbanaan
- zonnebloemolie
Bereidingswijze
Snij de banaan in schijfjes van ongeveer 0,5 – 1 centimeter dikte.
Verhit de zonnebloemolie in een pan. De hoeveelheid olie moet zodanig zijn dat als je de schijfjes in de pan doet, ze volledig bedekt zijn.
Bak de schijfjes tot ze goud-geel worden. Ze mogen richting brui gaan, maar laat ze onder geen beding zwart worden en verbranden!
Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
Serveer ze warm als bijgerecht bij vlees, vis of als onderdeel van de pabellon.
(Ik had mooie foto’s van gebakken banaan, maar door SD-kaart gerelateerde problemen zijn de foto’s verloren gegaan voor het nageslacht. De volgende keer dat ik tajadas maak, zal ik nieuwe foto’s schieten en bij het recept plaatsen. Tot die tijd kun je verlekkerd kijken naar deze serie foto’s van gErardo D. op Flickr.)
Van de ‘te’ groene bananen gewoon lekker tostones maken! =)
Zekers! Onlangs heeft mijn moeder nog tostones voor ons gemaakt. Heerlijk!