Kalkoenbiefstuk met Rozemarijnsaus

Kalkoenbiefstuk

Het is erg simpel voor een man om een leuk leven te leiden. Doe een combinatie van (zo veel mogelijk van) de volgende dingen: snelle auto’s, mooie vrouwen, voetbal (of andere sport), lekker (vlees) eten, dingen in de fik steken en sterke drank, en hij is blij.

Van snelle auto’s heb ik niet zo veel verstand. Zelf ben ik van mening dat er na de DS nooit meer een auto gemaakt is die echt klasse heeft, maar als je tegenwoordig over een DS begint, zit iedereen je wazig aan te kijken tot het moment dat ze er achter komen dat je niet zoiets bedoelt en is de generatiekloof definitief bevestigd. Overigens was deze link hier misschien beter op zijn plaats geweest, maar dan bestond het risico dat de iets minder oplettende lezert misschien niet snel genoeg door had waar we het over hadden.

Om in de categorie ‘mooie vrouwen’ met een goede link aan te komen is enerzijds natuurlijk makkelijk. Er is namelijk keuze zat op internet, maar dit maakt het anderzijds weer onmogelijk, want welke link je ook plaatst, er zijn er altijd enkele tientallen te vinden die beter zijn. Voor voetbal en andere sporten moet je hier zijn, maar sinds Roog daar allemaal onwaarheden over mij heeft gepubliceerd, zal ik daar niet meer inhoudelijk over sport praten tot hij zijn leugens gerectificeerd heeft.

Houden we over, ‘lekker vlees’, ‘dingen in de fik steken’ en ‘drank’ en laat ik in dit recept nu net die drie gaan combineren. Inderdaad, er gaat geflambeerd worden! De reden hiervoor is simpel: de fascinatie voor vuur heeft in de afgelopen honderdduizend jaar nog weinig aan glans verloren. Als je ooit als kind in een restaurant iets geflambeerd hebt zien worden, vergeet je dat nooit meer en, zoals ik al eerder zei, dingen in de fik steken is gewoon gaaf. Daarbij komt dat je als man weet dat als je stoer wilt doen met vuur er echt helemaal niks mis kan gaan.

Voor de zekerheid misschien toch eerst even een aantal algemene tips met betrekking tot flamberen. Het is handiger om de te gebruiken drank eerst in een glaasje of iets dergelijks te gieten. Dit voorkomt dat je uitschiet en veel te veel alcohol in de pan krijgt, wat weer zorgt voor een grotere vlam natuurlijk. Een andere tip is dat je er voor moet zorgen dat de afzuigkap uit staat. Niet omdat het anders zonde is van alle heerlijke aroma’s die er vrijkomen, maar omdat je niet zit te wachten op een vlam die het afzuigkanaal ingezogen wordt.

Verder gewoon er niks brandbaars boven hangen. Denk hierbij onder andere aan je neus, want hoewel het misschien weer eens tijd wordt om de neusharen bij te werken, is het zonder wenkbrauwen vaak geen gezicht.
Belangrijk laatste punt is natuurlijk de precieze keuze voor de te gebruiken sterke drank. Wij gaan hier voor whisky en daar zijn redelijk wat soorten in. Vaak denken mensen dat als het toch verbrandt, je net zo goed een goedkope blend of bourbon kan nemen, maar niets is minder waar. De eindqualiteit van je gerecht wordt mede bepaald door de beginqualiteit van je ingrediënten en dus is mijn advies om hiervoor toch een deugdelijke single malt te nemen. Je maakt je Coq au Vin natuurlijk ook niet met wijn waarvan ze voor één euro een hele liter voor je in een kartonnen pak stoppen.

Nu heb ik zelf gelukkig een flinke verzameling single malts en heb ik gekozen voor The Balvenie Doublewood van 12 jaar, maar een andere whisky mag natuurlijk ook. Ik wil wel aanraden om een frisse, fruitige whisky te nemen. De meeste andere Speysides zijn dan vaak wel goed, maar een lekkere Lowland of een fruitige Highland kan natuurlijk ook makkelijk. Een rokerige Islay is daarentegen sterk af te raden.

Goed, genoeg gepraat, aan de slag met dit gerecht dat overigens ook prima tijdens de Kerst kan, mochten er mensen zijn die nog ideeën op dat gebied willen…

Ingrediënten

voor 2 personen

 • 2 kalkoenbiefstukjes van ongeveer 180 gram
 • peper en zout
 • 2 plakjes rauwe ham
 • 1 ui
 • rozemarijn
 • boter
 • 1 half borrelglaasje whisky
 • 1 dl. bouillon
 • bloem
 • scheut room

Bereidingswijze

Bestrooi de biefstukjes met zout en peper. Draai er per biefstukje een plak ham omheen en zet deze vast met een cocktailprikkertje. Laat de boter smelten in de pan en braad het vlees om en om. Zorg dat het vuur niet te hoog staat, anders gaat het te hard en loopt je vlees het risico te droog te worden. Na een tijdje de ui in gesnipperde vorm toevoegen.

Flamberen!

Mocht je visite hebben, zorg dan dat deze ‘toevallig’ in de buurt zijn om jou te kunnen zien flamberen. Giet de whisky in de pan en steek deze aan. Als het feest weer voorbij is, de bouillon in de pan gieten en aan de kook brengen.

Als het vlees goed is, haal deze dan uit de pan en leg ze alvast op de borden. Om te zorgen dat het niet te veel afkoelt, zijn voorverwarmde borden wel handig of bedek ze anders met aluminiumfolie.

Voeg de rozemarijn toe aan de jus en bind deze met de bloem of allesbinder. Het is het handigst om de bloem eerst even in een half kopje koud water op te lossen, dat voorkomt klonten. Voeg de room toe en roer alles door tot je een lekker sausje hebt. Giet deze over het vlees en ontvang alle lof die je verdiend hebt!

3 thoughts on “Kalkoenbiefstuk met Rozemarijnsaus

 1. Tijn, het lijkt me heerlijk en ik wilde dit donderdag gaan maken, wanneer ik Roog en Wanky te eten krijg. Maar die vlammen die vlammen zijn echt fokkin’ hoog! (dat gebakken banaan flamberen van het tweede filmpje is trouwens een goed idee)

  Verder heb ik ook geen verstand van whisky. Heb hier alleen wat pubquizzzz-gewonnen Jameson en een fles Killbeggan staan. Zeker not done om die te gebruiken? De bouillon, is dat kippenbouillon?

  Wat zou je er trouwens bij serveren. Gewoon simpel wat rijst? Gebakken aardappeltjes?

 2. Vlammen vallen op zich best mee, denk een half metertje ongeveer. ;) Als bouillon heb ik kruidenbouillon gebruikt, maar anders zou ik denk kip nemen. Dit gerecht kan waarschijnlijk het beste bij gebakken aardappeltjes en anders zou ik denk eerder een relaxt pasta’tje maken.
  De whiskey (let op dat er in dit geval wel een ‘e’ tussen moet, Schotse whisky is zonder ‘e’, alle andere whiskey is met ‘e’) de jij hebt, zijn inderdaad allebei zogenaamde blends en vallen dus eigenlijk in de categorie ‘beter van niet’. Om nu een single malt te kopen voor een beetje flamberen is misschien wat overdreven. Kan Wanky niet een whisky voor je meenemen? Die heeft toch wel van dat spul, of vergis ik me nu heel erg? Anders moet je zelf even kijken welke van de twee er fruitig is, maar dan kan ik natuurlijk niets garanderen… :)

 3. Tijn, hij was top. Zelfs met Jameson. De vlammen zijn ook allemaal goed gegaan, spectaculair, doch veilig.

  Overigens gebakken aardappeltjes met paprika bij geserveerd.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.