Kip met olijven (kotopolu me elies)

Kip met olijven

Dit recept komt ook uit het Grieks kookboekje van mijn zusje waar ik al eerder de recepten voor tzatziki en souvlaki heb gehaald. Toen mijn zusje de recepten inscande, scande ze ook de twee recepten op de tegenoverliggende pagina. De gevulde tomaten sieren al een tijdje de site. Dit is het andere recept.

Het kookboekje begint het recept eerst met een hele verhandeling over de populariteit van de kalamata olijven in Griekenland. Hoe duizenden jaren geleden de Oude Grieken er al van snackten terwijl Homerus van eigen werk voorlas. Hoewel, de goede man was blind, dus voorlezen zal er wel niet in gezeten hebben. Tenzij die een exemplaar van zijn eigen werk in braille had natuurlijk…

… MAAR goed, in ieder geval, dat doet er allemaal niet toe. Olijven zijn lekker en ze zitten in dit recept. Geniet er dus van.

Ingrediënten

2 personen

 • 2 kipfilets
 • 70 gram kalamata olijven
 • 2 rijpe tomaten
 • 1 paprika in repen
 • 1 halve ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 glas witte wijn
 • 3 eetlepels bloem
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • olijfolie
 • zwarte peper
 • zout

Bereidingswijze

Snijd de kip in blokjes. Breng op smaak met wat zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem tot ze allemaal volledig er door zijn bedekt. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de kipstukjes gaar en goudbruin. Laat ze vervolgens uitlekken op een bord op wat keukenpapier.

Knijp de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de paprika in reepjes. Snijd de tomaten in blokjes en de olijven in twee of drie stukken.

Fruit de ui en de knoflook in een een beetje olijfolie. Voeg de paprika toe zodra de ui begint te kleuren en bak ze zo’n vijf minuten mee. Voeg de tomaat en de olijven toe en breng alles aan de kook. Breng op smaak met de rozemarijn en wat zout en peper. Giet de wijn er bij, voeg de kip toe en breng de boel weer aan de kook. Plaats de deksel op de pan en laat alles nog zo’n 45 minuten zachtjes door pruttelen.

Serveren met witte rijst.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.