Chocolade en honing koekjes

Tijdens de vakantie in Spanje kreeg mijn zusje een grote drang om koekjes te bakken. Vraag me niet waarom of waar ze het vandaan haalde, ze wilde gewoon heel graag koekjes bakken. Nu had ze vlak voor de vakantie een groot pot zelfgemaakte(? zelfgeoogste? zelfgekweekte?) honing gekregen van een collega en ze had nog een grote voorraad aan chocoladeletters, gescoord tijdens haar bezoek aan Nederland tijdens Sinterklaas. Daarom gingen we op zoek naar een recept waarbij we honing of chocola konden verwerken.

Via Google landden we uiteindelijk op deze pagina, waar beschreven wordt hoe je koekjes kunt bakken met zowel honing als chocolade. Score!

Ingrediƫnten

  • 100 gram bruine suiker
  • 250 gram boter
  • 80 mililiter honing
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 110 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 350 gram chocolade in stukjes (chocolate chips)

Bereidingswijze

Klop het eitje in een kom en leg even apart.

Neem een tweede beslagkom en meng hier de suiker met de boter tot je een gladde pasta hebt verkregen. Voeg het ei en de vanille toe. Nu hadden wij geen vanille extract (in 2 supermarkten en 2 kruideniers hadden ze alleen maar vanillesuiker of vanille takjes) dus hebben we vanillesuiker gebruikt. Volgens mij kon dat geen kwaad, al was deze link die ik een tijdje later tegenkwam wel goed van pas gekomen om onze eigen vanille extract te maken.

Roer alles goed en voeg de honing toe. Roer alles wederom goed, of misschien zelfs nog beter.

Voeg het bakpoeder aan de bloem toe. Voeg dit vervolgens onder voortdurend roeren beetje bij beetje toe aan het beslag. Zorg ervoor dat je geen klonten meer in het beslag hebt voordat je weer meer bloem toevoegt.

Roer nu de chocolate chips toe door het beslag. Of in ons geval, verwerk de chocolade letters (twee pure C’s van 135 gram en een kleine P van 65 gram) tot kleine stukjes met behulp van een notenkraker en roer de chocolade stukjes door het beslag.

Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel met behulp van twee lepels het beslag, in porties van ongeveer 1 lepel, over de plaat. Bak de koekjes zo’n 8 minuten op 190 graden.

Als je bovenstaande stappen volgt, is de kans groot dat je koekjes zich in de oven net zo zullen ontwikkelen als bij ons:

Om ons nog onduidelijke redenen smollten onze koekjes in de oven eerst aan elkaar vast, wat resulteerde in bovenstaande koekplaat. Ging er iets niet goed in de conversie van cups naar gram? (lijkt er niet op) Wie het weet mag het in de reacties zeggen.

Hoe dan ook, wij raakten niet in paniek, lieten de koekjes koekplaat rustig afbakken en sneden er daarna weer gewoon kleinere koekjes uit. Die overigens erg lekker smaakten en bij iedereen die ze proefde erg in de smaak vielen. Nogmaals score!

2 thoughts on “Chocolade en honing koekjes

  1. mmmmm! ik heb nog nooit koekjes gebakken, maar deze ga ik zeker eens proberen. even een check: echt, maar 8 minuten??

  2. hey lekkere koekjes maar denk eigenlijk dat er of te veel boter in zit of te weinig meel. ook heb ik het maar bij 150g puure chocolade gelaten werden echt te machtig en ik ben echt een puurfan. een tip is om ze in een muffinvorm te doen na 10 min op 200 grade (combiover) zijn ze zo goed als gaar en worden het geen pannekoeken meer.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.