Bocata de jamón (broodje serrano ham)

Tijd om het bericht over de problemen van de site van de hoofdpagina te verdrijven, het nodigt niet echt uit tot verder lezen.

Ik bevind me momenteel, zoals bijna elk jaar, in Madrid om de feestdagen met de familie te vieren. Bij elk bezoek aan Madrid probeer ik ook altijd een wedstrijd van Real Madrid mee te pakken. Zo toog ik afgelopen zondag met mijn vader naar het Bernabeu voor Real Madrid – Osasuna. De wedstrijd zelf was niet heel erg interessant, Madrid won dankzij goals van Van Nistelrooy en Sneijder, maar het was allemaal wel weer de moeite waard. Al was het alleen maar om de tradititie van de “bocata” tijdens de rust. (Het woord “Bocata” komt van “bocadillo” – letterlijk “hapje” – wat Spaans is voor broodje, als in belegd broodje.)

De toeschouwers in Spanje zitten doorgaans in het stadion zonnebloempitten te happen terwijl ze naar de wedstrijd kijken. Zodra de scheidsrechter fluit voor het einde van de eerste helft, grijpt iedereen in het publiek in de meegebrachte rugzak of plastic tas om een of meerdere bocatas te voorschijn te halen. Deze broodjes zijn meestal rijkelijk belegd met tortilla, ham of anders lekkers. En omdat de wedstrijd vaak ‘s avonds is, rond de normale etenstijd hier in Spanje, grijpt men na de eerste bocata meestal nogmaals in de tas om een tweede broodje te voorschijn te halen. Naar het voetbal gaan is in Spanje sowieso een hele andere ervaring dan in Nederland (veel meer gezinnen, minder agressieve sfeer), maar het blijft opmerkelijk om duizenden mensen tegelijkertijd broodjes serrano ham of tortilla soldaat te zien maken.

Voor deze wedstrijd waren wij uitgerust met een paar bocatas serrano ham. Dit lijkt een makkelijk te bereiden broodje, maar schijn bedriegt. Het is een kunst om het broodje zo te bereiden dat die niet te droog wordt en de optimale smaak heeft.

foto van Daquella manera op Flickr

Ingrediënten

  • stokbrood
  • 1 rijpe vleestomaat
  • serrano ham
  • olijfolie
  • zout

Bereidingswijze

Snijd het brood open in de lengte. Gebruik verse stokbrood voor optimaal resultaat. Smeer wat olijfolie op het brood.

Snijd de tomaat in tweeën en wrijf beide helften over het brood om het vruchtvlees uit te smeren. Dit lukt alleen als je tomaat al mooi rijp en niet te hard is. Als de tomaat wel te hard is, kun je ook een rasp gebruiken. Wrijf de tomaten door de rasp en smeer vervolgens het vruchtvlees over het brood uit.

Strooi een klein beetje zout over de tomaatpulp. Niet te veel, let wel dat de ham van zichzelf ook zout is.

Leg tenslotte een of twee plakken (afhankelijk van de dikte) serrano ham op het brood om je bocata af te maken.

Nu wachten op de rust om te genieten!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.