Couscous tabbouleh

Uit de lijst van smaakjes op de site valt af te leiden dat ik een grote liefhebber van de mediterrane keuken. De recepten onder het mediterrane kopje beperken zich echter vooral tot Spaanse, Italiaanse en Griekse gerechten. Aangezien meer landen dan deze drie een kust op de Middellandse zee hebben, is dit wel een hele beperkte definitie van mediterraan. Ik heb daarom het besluit genomen om mij te verbreden (altijd wijs) en meer recepten van rondom het Middellandse zee gebied uit te gaan proberen en op de site te zetten. De keuken uit het Midden-Oosten en Noord Afrika is toch erg nauw verweven met de Zuid-Europese, daar moet dus ook veel lekkers te vinden zijn.

Zo is tabbouleh (ook wel tabouleh, taboule of tabouli) een typisch gerecht uit het Midden-Oosten, en dan vooral Libanon en Syrië. Het is een salade van bulgur met tomaat, ui, citroensap, peterselie en andere kruiden. Bulgur is een graanprodukt wat bereidt wordt van tarwe: de tarwe graan wordt gebroken, gekookt en daarna gedroogd. In Turkse of Marokkaanse winkels kun je bulgur kopen, anders zou je in de supermarkt voor een pakje Tarly van Honig kunnen gaan. Voor zo ver ik heb kunnen achterhalen is tarly bijna hetzelfde als bulgur, alleen vormt bij tarly de hele tarwekorrel de basis.

Ik was echter veel te lui om op zoek te gaan naar bulgur of tarly en heb de tabbouleh met couscous gemaakt, wat volgens de “officiële regels” eigenlijk not done is!

Ingrediënten

voor- of bijgerecht voor 3-4 personen

  • 200 gram couscous (of bulgur of tarly)
  • 1 (witte) ui
  • 6 rijpe vleestomaten
  • het sap van twee citroenen
  • 100 gram verse peterselie
  • 1 rode peper
  • handjevol verse munt
  • olijfolie (extra vergine)

Bereidingswijze

Bereid de couscous (of de bulgur, of de tarly) zoals aangegeven op de verpakking. Plaats de couscous in een kom, voeg de citroensap toe en laat het gedurende 30-60 minuten afkoelen in de koelkast.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine blokjes, en doe de blokjes (inclusief zaadjes en sap) in een kom. Snipper de ui, de peper en de peterselie heel fijn en voeg ze toe aan de tomaat. Laat deze kom ook afkoelen in de koelkast.

Haal beide kommen uit de koelkast na de afkoelperiode. Meng de couscous goed door de groenten. Giet tenslotte nog een scheut olijfolie over de tabbouleh heen. Strooi er bij het serveren nog wat gesnipperde verse muntblaadjes overheen.

Traditioneel wordt tabbouleh als voorgerecht gegeten, waarbij het in slablaadjes geschept wordt. Ik serveerde het laatst als bijgerecht met gegrilde kipfilets. Erg lekker!

Meer info:

1 thought on “Couscous tabbouleh

  1. Pingback: Vleesloos Is Niet Kansloos » Excellent Life

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.