Spanglish Sandwich (BLT met gebakken ei en kaas)

De films van Adam Sandler zijn grofweg in twee soorten te verdelen. Aan de ene kant heb je de lompe, slapstick komedies, waarin hij doorgaans onsympathieke lompe boeren speelt (Waterboy, Little Nicky, Big Daddy) en aan de andere kant heb je de films waarin Sandler rustigere, vriendelijkere rollen speelt (Punch Drunk Love, 50 First dates, Wedding Singer).

Spanglish

Tot de tweede categorie Sandler-films (waar mijn voorkeur naar uitgaat) hoort Spanglish, een hele aardige film over een Mexicaanse vrouw die met haar dochter naar de VS emigreert om een beter leven te zoeken. Om dit te bereiken gaat ze als hulp in huis werken bij een rijke, maar licht disfunctionele, Amerikaanse familie. Sandler speelt de vader van de familie, de chef van een succesvol restaurant, die zijn best doet om zijn vrouw en kinderen gelukkig te maken, maar daar niet altijd in weet te slagen.

Er is een moment in de film waarop de personage van Sandler ‘s avonds laat, na een hectische dag, niets liever wil dan te ontspannen onder het genot van een biertje en een lekkere snack. Aangezien Sandler een succesvolle chef speelt, gaf het script aan dat de lekkere snack “a snack we will remember and copy” moest zijn. En dat is gelukt. Als Sandler zijn broodje door midden snijdt en een zachte “Oh, baby” uitslaat, kun je als kijker alleen maar watertanden en het met hem eens zijn.

Adam Sandler in Spanglish.

Dit alles is de verdienste van Thomas Keller, de chef en eigenaar van The French Laundry (4e op de lijst van beste restaurants van de wereld), die als culinair adviseur aan de film heeft meegewerkt. OP zijn schouders rustte de zware taak om een snack te bedenken die de kijkers van de film zodanig moest fascineren dat ze het thuis zelf zouden willen maken. De bekroonde chef kwam met dit heerlijke variant, maar toch simpele, variant op de klassieke BLT (Bacon, Lettuce, Tomato) sandwich.

In een van de extra’s op de DVD van Spanglish wordt het recept gegeven en kun je zien hoe Keller in eigen persoon het broodje maakt voor Sandler. Het broodje zou trouwens zo’n 1200 calorieën tellen, wat het beeld bevestigt dat 3-sterren chefs het niet zo nauw nemen met de lijn.

Ingrediënten

 • 2 sneden brood (pain de campagne)
 • 2 of 3 plakjes bacon
 • 1 of 2 plakjes kaas (Monterey Jack of jonge Gouda)
 • likje mayonaise
 • likje boter
 • 1 ei
 • 1 tomaat
 • botersla
 • snufje zout

Bereidingswijze

Rooster de sneetjes brood. Zet de oven op grillstand, bedek een van de twee sneetjes met de kaas en leg deze in de oven tot de kaas gesmolten is. Het recept vraagt om Monterey Jack kaas, maar deze zachte kaas kun je zonder problemen vervangen door jonge Goudse kaas.

Bak de bacon in een braadpan (zonder extra olie of vet) tot het lekker knapperig is. Laat het vervolgens uitlekken op keukenpapier.

Smeer het tweede sneetje brood met mayonaise. Leg hier de bacon op. Snijd de tomaat in schijfjes en leg deze op de bacon. Strooi een snufje zout over de tomaat en bedek alles weer met wat blaadjes botersla.

Laat wat boter smelten in een braadpan en bak hierin het eitje. Draai het ei om zodra het eiwit gestold is, maar voordat het eigeel dat is. Doe dit voorzichtig, zonder het eigeel te breken. Bak het ei nog enkele seconden en laat het vervolgens van de pan op het broodje glijden. Bedek het broodje met het tweede sneetje brood, waarbij de kaaskant uiteraard naar beneden wijst.

Als alles goed gegaan is, zal het eigeel breken en als een soort saus fungeren als je het broodje door midden snijdt. Dus niet zoals bij mijn broodje op de foto, waar het eigeel net teveel is gestold.

Spanglish Sandwich

Als toegift, met dank aan de wondere wereld van YouTube, het eerder genoemde fragment van de DVD van Spanglish:

This entry was posted in Alle Recepten, Fingerfood by Alberto. Bookmark the permalink.

About Alberto

Alberto is een in Spanje geboren,halve venezolaan, die al jaren in Nederland woont. Hij houdt van lekker eten en bedacht lang geleden dat die daar het vaakst van kon genieten door zelf lekker te leren koken. Zijn culinaire avonturen blogt hij op lekkerhapje.nl. Als die geen heldendaden aan het verrichten is in de keuken, doet hij dat op het basketbalveld of voor zijn baas in de Telecom/ICT.

1 thought on “Spanglish Sandwich (BLT met gebakken ei en kaas)

 1. Hey gast,
  goede site heb je hier! Top recepten, leuk geschreven, fijn om iemand met passie voor goed en lekker eten te zien!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.